ЗАКУСКА
Голяма палачинка
Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 1 ванилия, половин пакетче краве масло, конфитюр.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в правоъгълна тава. Разбиваме яйцата, след което прибавяме млякото, ванилията и брашното. Разбъркваме и изсипваме сместа в тавата. Печем палачинката в умерено загрята фурна до бледорозово оцветяване. Изваждаме готовата палачинка от фурната, намазваме я с конфитюр и я навиваме на руло.
ОБЯД
Супа от свинско и гъби
Прoдукти: 400 г свинско месо, 200 г гъби, 1 с.л. брашно, 1-2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го посоляваме. Заливаме със 7-8 ч.ч. хладка вода и го оставяме да се вари на слаб огън. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината заедно с гъбите, нарязани на ивички. Щом лукът поомекне, прибавяме брашното и го запържваме. Сипваме гъбите в тенджерата и доваряваме супата. Накрая посоляваме и застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко.
Свинско с тиквички
Прoдукти: 700-800 г свинско месо, 500 г тиквички, 400 г картофи, 1-2 глави лук, 1 ч.ч. сухо бяло вино, половин пакетче краве масло, 1 ч.л. стрит сух джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука, измиваме го и го нарязваме на ситно. Обелваме картофите и ги нарязваме на дебели филийки. Остъргваме тиквичките и ги нарязваме на тънки кръгчета. Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на големи парчета, посоляваме го и го поръсваме с черен пипер. В отворена тенджера под налягане разтопяваме маслото и изпържваме в него месото. Прибавяме ситно нарязания лук, картофите и стрития сух джоджен. Наливаме виното и 1 ч.ч. вода, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим ястието 35 мин. След това отваряме тенджерата, прибавяме тиквичките и варим още 10 мин.
Шарлота с пъпеш
Прoдукти: 20 бишкоти, 3/4 л прясно мляко, 3-4 яйца, 2 с.л. нишесте, 1-2 ч.ч. захарен сироп или сок от компот, 1 к.ч. пюре от пъпеш, 1ч.ч.бита сметана.
Нaчин на приготвяне: В подходяща формичка с намаслени стени и дъно нареждаме потопените в захарен сироп бишкоти. Отгоре намазваме с пюрето от пъпеша, смесено с разбитата сметана. Пак нареждаме овлажнени бишкоти и поливаме с млякото, разбито с яйцата и нишестето. Печем в умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Пържено пиле с чесън
Прoдукти: 1 пиле, 60 г краве масло, 4-5 скилидки чесън, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, като обезкостяваме бялото месо. Посоляваме и пържим порциите в сгорещеното масло, докато станат златисти. Оставяме ги да се отцедят и ги натриваме с чесъна, който сме счукали с малко сол.
Млечен сладолед
Прoдукти: 4 жълтъка, 4 ванилии, 100 г захар, 250 мл прясно мляко, 125 мл течна сметана.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захарта. Отделно кипваме млякото на огъня и прибавяме ванилиите и сметаната. Постепенно при непрекъснато бъркане сипваме разбитите жълтъци. Продължаваме да бъркаме, докато кремът се сгъсти. След това охлаждаме на водна баня, разсипваме в стъклени чаши и замразяваме във фризера.
Таката (Tacca) е любопитно растение с широко разперени крилоподобни прицветници има разкошни черно-кафяви цветове с дълги “мустаци”. Тя е член на малобройното семейство Такови (Taccaceae), многогодишн...
Има хиляди начини да предпазим гърба си от изкривявания и болки. Като спим на твърдо легло, изпълняваме специални физически упражнения и... се стараем да заемаме правилна стойка през деня. Дамска...
Задължителен атрибут в пещерния бит и верен спътник на суетните дами, топлина - способна да съхрани живота, и смърт за застигнато от ловеца животно, всичко това е животинската кожа. Може безкрайно да ...
Хрупкави краставички Прoдукти: 2 кг краставички, 1 глава чесън, 10 цвята копър, 1 щипка захар, 100 г сол, 10 листа от черен касис. Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме зеленчуците. Почис...