Още рецепти » 13 юни

 13 юни

ЗАКУСКА

Руло от бутер тесто

Прoдукти: 500 г бутер тесто, 4 твърдо сварени яйца, 1 връзка магданоз, 1 връзка пресен джоджен, 200 г кашкавал, 1 ч.ч. сметана, 1 сурово яйце, 250 г шунка, 2 с.л. олио, бял пипер, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме и нарязваме на ситно магданоза и джоджена. Смесваме ги с настъргания кашкавал, сметаната, суровия жълтък и подправките. Разстиламе бутер тестото на тънък лист и върху него нареждаме шунката, нарязана на тънки резени. Сипваме сместа с кашкавала и сметаната и я разпределяме равномерно. Отгоре нареждаме обелените яйца. Завиваме тестото на руло и го слагаме в тавичка. Поливаме с олио, намазваме с разбития белтък и печем при висока температура 25-30 минути.

ОБЯД

Млечна супа с ориз

Продукти за 4 порции: 3 с.л. ориз, 2 с.л. краве масло, 100 г сирене (кашкавал), 4 ч.ч. прясно мляко, чубрица, 2 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Запържваме ориза в маслото и заливаме с 2 ч.ч. вода. Прибавяме млякото и оставяме да ври 15 минути. Малко преди да свалим от котлона слагаме чубрицата и застройваме с разбитите яйца и настръганото сирене (кашкавал).

Пълнени картофи

Прoдукти: 9 средно големи и кръгли картофа, 4 домата, 300 г кайма, 100 г сирене, 100 г шунка, 200 г кашкавал, половин глава лук, 3 стръка магданоз, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, олио, сол, чубрица.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги издълбаваме. Слагаме ги в подсолена вода и леко ги сваряваме. Изваждаме ги внимателно и ги пълним със смес от ситно нарязания и задушен лук, каймата, настърганите домати, сиренето, шунката, червения пипер, солта и чубрицата. Слагаме ги в йенски съд и заливаме с вода и олио до половината. Печем в умерена фурна, похлупени с капак. Малко преди да ги извадим от фурната ги заливаме с размито в малко вода брашно и поръсваме с настърган кашкавал. Украсяваме с наситнен магданоз.

Скалички

Прoдукти: 250 г обикновени бисквити, 100 г смлени орехови ядки, 1 пакетче краве масло /разтопено/, 150 г захар, 1 филия накиснат и отцеден бял хляб /без кората/, 2 с.л. какао, 2 с.л. какао, 2 с.л. ром, 150-200 г шоколад /разтопен/, 1-2 к.ч. кокосови стърготини.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме бисквитите на ситно и ги смесваме със смлените орехови ядки, разтопеното масло, накиснатия и отцеден хляб, захарта, какаото и рома. Разбъркваме всичко много добре и с помощта на лъжичка оформяме от сместа скалички. Заливаме скаличките с разтопения шоколад и ги поръсваме с кокосовите стърготини.

ВЕЧЕРЯ

Месеница със спанак и сирене

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 к.ч. вода, 1 1/2 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. олио, 15 г мая, 1/2 ч.л. бакпулвер или сода бикарбонат, сол; зa сместа: 500 г спанак, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2 домата, 1 с.л. доматено пюре, 1 яйце, 5 с.л. олио, 25 г краве масло, 100 г кашкавал, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Разреждаме млякото с водата и леко загряваме. Прибавяме натрошената мая и бъркаме до разтварянето й. Смесваме брашното с бакпулвера и солта. От брашното, млякото и олиото замесваме тесто, което разточваме на дебела кора, слагаме в тавичка, изчакваме около 15 мин да втаса и леко го запичаме във фурната. Нарязваме на ситно спанака. Задушаваме го в олиото до омекване и оставяме да изстине. След това разбъркваме спанака с доматеното пюре, натрошеното сирене, яйцата и ситно нарязания джоджен. Посоляваме на вкус и изсипваме сместа върху леко запеченото тесто. Покриваме с филийки от обелените домати и парченца от маслото, поръсваме с настъргания на едро ренде кашкавал. Допичаме в умерена фурна.

Медена плодова салата

Прoдукти: по 1 ч. ч. нарязани плодове - ябълки, круши, кайсии, сливи, праскови, 250 г сметана, 1 к. ч. мед, 1/2 к. ч. лимонов сок.
Нареждаме плодовете в салатна чиния. Напръскваме ги с лимоновия сок и поливаме с меда. Разбиваме сметаната и гарнираме плодовете.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Изпитаните лекове на баба

Кой от нас, въпреки желязната си вяра в официалната медицина, не прилага от време на време средства за лечение, предавани от поколение на поколение в семейството му. Тези „бабешки" рецепти не вредят, ...

Ястия с карфиол

Белгийска супа от карфиол Прoдукти: 1 л зеленчуков бульон (може и от кубче), 2 домата, 2 картофа, 2 моркова, 400 г карфиол, 1 червена чушка, сол, черен пипер. За добавка: 1 стрък босилек, 2 скил...

Офисен шкаф у дома

Този офисен шкаф всъщност съвсем не е за офиса, в който примерно работите или пък за там, където се обучавате. Чисто и просто, той е за стаята на ученика, студента, а защо не и за човека със свободна ...

Прасковата дава плод още на втората година

Една от особеностите на повечето овощни видове е, че в началото се правят разходи за отглеждането им, без да се получават плодове. Продължителността на безплодния период е различна за отделните видове...

Начало