ЗАКУСКА
Руло от бутер тесто
Прoдукти: 500 г бутер тесто, 4 твърдо сварени яйца, 1 връзка магданоз, 1 връзка пресен джоджен, 200 г кашкавал, 1 ч.ч. сметана, 1 сурово яйце, 250 г шунка, 2 с.л. олио, бял пипер, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и нарязваме на ситно магданоза и джоджена. Смесваме ги с настъргания кашкавал, сметаната, суровия жълтък и подправките. Разстиламе бутер тестото на тънък лист и върху него нареждаме шунката, нарязана на тънки резени. Сипваме сместа с кашкавала и сметаната и я разпределяме равномерно. Отгоре нареждаме обелените яйца. Завиваме тестото на руло и го слагаме в тавичка. Поливаме с олио, намазваме с разбития белтък и печем при висока температура 25-30 минути.
ОБЯД
Млечна супа с ориз
Продукти за 4 порции: 3 с.л. ориз, 2 с.л. краве масло, 100 г сирене (кашкавал), 4 ч.ч. прясно мляко, чубрица, 2 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме ориза в маслото и заливаме с 2 ч.ч. вода. Прибавяме млякото и оставяме да ври 15 минути. Малко преди да свалим от котлона слагаме чубрицата и застройваме с разбитите яйца и настръганото сирене (кашкавал).
Пълнени картофи
Прoдукти: 9 средно големи и кръгли картофа, 4 домата, 300 г кайма, 100 г сирене, 100 г шунка, 200 г кашкавал, половин глава лук, 3 стръка магданоз, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, олио, сол, чубрица.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги издълбаваме. Слагаме ги в подсолена вода и леко ги сваряваме. Изваждаме ги внимателно и ги пълним със смес от ситно нарязания и задушен лук, каймата, настърганите домати, сиренето, шунката, червения пипер, солта и чубрицата. Слагаме ги в йенски съд и заливаме с вода и олио до половината. Печем в умерена фурна, похлупени с капак. Малко преди да ги извадим от фурната ги заливаме с размито в малко вода брашно и поръсваме с настърган кашкавал. Украсяваме с наситнен магданоз.
Скалички
Прoдукти: 250 г обикновени бисквити, 100 г смлени орехови ядки, 1 пакетче краве масло /разтопено/, 150 г захар, 1 филия накиснат и отцеден бял хляб /без кората/, 2 с.л. какао, 2 с.л. какао, 2 с.л. ром, 150-200 г шоколад /разтопен/, 1-2 к.ч. кокосови стърготини.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме бисквитите на ситно и ги смесваме със смлените орехови ядки, разтопеното масло, накиснатия и отцеден хляб, захарта, какаото и рома. Разбъркваме всичко много добре и с помощта на лъжичка оформяме от сместа скалички. Заливаме скаличките с разтопения шоколад и ги поръсваме с кокосовите стърготини.
ВЕЧЕРЯ
Месеница със спанак и сирене
Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 к.ч. вода, 1 1/2 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. олио, 15 г мая, 1/2 ч.л. бакпулвер или сода бикарбонат, сол; зa сместа: 500 г спанак, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2 домата, 1 с.л. доматено пюре, 1 яйце, 5 с.л. олио, 25 г краве масло, 100 г кашкавал, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Разреждаме млякото с водата и леко загряваме. Прибавяме натрошената мая и бъркаме до разтварянето й. Смесваме брашното с бакпулвера и солта. От брашното, млякото и олиото замесваме тесто, което разточваме на дебела кора, слагаме в тавичка, изчакваме около 15 мин да втаса и леко го запичаме във фурната. Нарязваме на ситно спанака. Задушаваме го в олиото до омекване и оставяме да изстине. След това разбъркваме спанака с доматеното пюре, натрошеното сирене, яйцата и ситно нарязания джоджен. Посоляваме на вкус и изсипваме сместа върху леко запеченото тесто. Покриваме с филийки от обелените домати и парченца от маслото, поръсваме с настъргания на едро ренде кашкавал. Допичаме в умерена фурна.
Медена плодова салата
Прoдукти: по 1 ч. ч. нарязани плодове - ябълки, круши, кайсии, сливи, праскови, 250 г сметана, 1 к. ч. мед, 1/2 к. ч. лимонов сок.
Нареждаме плодовете в салатна чиния. Напръскваме ги с лимоновия сок и поливаме с меда. Разбиваме сметаната и гарнираме плодовете.
Каквото и да ни предлага новото време, основната функция на жената, както преди, си остава майчинството. И целият женски организъм е силно зависим от детеродната способност. Не последна роля за пробле...
Бъркани яйца с картофи Продукти за 4 порции: 4 големи картофа, 3-4 с.л. олио, 8 яйца, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги обелваме, докато са още топли. Оставяме да изстинат ...
Барбекю е понятие, идващо от английския език, с което се обозначават няколко неща - начин на приготвяне на храна; уредът, който се използва за тази цел; приготвената по този начин храна. Разбирано ка...
Плумерията, наричана още Франджипани, е едно от най-колоритните и силно ароматни тропични растения, които се отглеждат у нас. Уханието на парфюм, който излъчва, изпълва цялата стая. Мирисът варира от...