Още рецепти » 06 септември

 06 септември

ЗАКУСКА

Блини

Прoдукти: 5-6 ч.ч. брашно, 3 ч.ч. прясно мляко, 20 г мая за хляб, 2 жълтъка, 2 с.л. краве масло.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с 1 ч.ч. мляко. Прибавяме разбитите жълтъци, останалото мляко, 1 с.л. разтопено масло и 4 ч.ч. брашно, разбъркваме добре и оставяме сместа на топло да втаса. После прибавяме още 1-2 ч.ч. брашно, така че да получим тесто, малко по-гъсто от палачинковото. Разбиваме много добре и оставяме тестото да втаса повторно. В силно сгорещен тиган разтопяваме останалото масло и сипваме от сместа на тънък пласт като за палачинки. Изпържваме блините от двете страни и ги поднасяме топли.

ОБЯД

Кремсупа с топчета

Прoдукти: 1 пакетче кайма от 250 г, 1-2 картофа, 1/2 ч.ч. ориз, 3-4 с.л. брашно, 1 чушка, 1 глава лук, 1 морков, 3-4 скилидки чесън, 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, черен пипер, малко чубрица, магданоз, сол, олио.

Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с малко сол, чубрица и черен пипер на вкус. От сместа оформяме малки кюфтенца (излизат около 30), които овалваме в брашно. В средно голяма тенджера сипваме 1,5 л вода, 1 с.л. сол и 1-2 с.л. олио. Изчакваме да кипне и пускаме кюфтенцата. Нарязваме лука и чушката на ситно, а морковът настъргваме на ренде. Сипваме зеленчуците при врящите кюфтенца. Добавяме ориза, ситно нарязаните картофи и обелените скилидки чесън. Оставяме всичко да ври на тих огън. Внимателно изваждаме кюфтенцата и пасираме супата. Разбиваме брашното с киселото мляко и яйцата и добавяме към супата. Връщаме кюфтенцата и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Задушен фазан

Продукти за 3-4 порции: 1 фазан, 30 г краве масло, 100 г тлъсто свинско месо, 2-3 с.л. бренди, 1 к.ч. бяло вино, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца и го запържваме в сгорещеното масло. Прибавяме осоления фазан и го пържим от всички страни до зачервяване. Заливаме с брендито, варим малко, захлупваме и задушаваме до омекване, като поне веднъж обръщаме фазана. Изваждаме омекналия фазан, прибавяме виното към соса и варим, докато се посгъсти.

Шарлота с пъпеш

Прoдукти: 20 бишкоти, 3/4 л прясно мляко, 3-4 яйца, 2 с.л. нишесте, 1-2 ч.ч. захарен сироп или сок от компот, 1 к.ч. пюре от пъпеш, 1ч.ч.бита сметана.

Нaчин на приготвяне: В подходяща формичка с намаслени стени и дъно нареждаме потопените в захарен сироп бишкоти. Отгоре намазваме с пюрето от пъпеша, смесено с разбитата сметана. Пак нареждаме овлажнени бишкоти и поливаме с млякото, разбито с яйцата и нишестето. Печем в умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Провансалски бифтек

Продукти за 5 порции: 750 г телешка кайма, 150 г бели гъби, 1 яйце, 2-3 с.л. брашно, 4-5 с.л. мазнина, черен пипер и сол на вкус

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ситно и ги прибавяме към каймата. Добавяме яйцето, черния пипер и солта и омесваме сместа добре. Оформяме продълговати бифтеци, които овалваме в брашното и изпържваме в сгорещената мазнина.

Жълт крем с плодове

Продукти за 4 порции: 4 жълтъка, 1 ванилия, 2 с.л. брашно, 300 мл прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 500 малини /къпини, касис/.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме един след друг жълтъците заедно с ванилията. Отделно размиваме брашното с такова количество студено мляко, че да получим рядка каша. В друг съд кипваме останалото мляко заедно със захарта. Постепенно прибавяме брашнената каша, като непрекъснато бъркаме, докато кремът се сгъсти. Отстраняваме от огъня, прибавяме разбитите жълтъци и отново разбъркваме. Измиваме плодовете, разпределяме ги в стъклени чаши и ги заливаме с готовия крем. Слагаме десерта за 2 часа в хладилник и след това го поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бамбукът в интериора

Бамбукът е изключително, екологично чисто растение, бързият ръст на което (90 см в денонощие) дава възможност за получаване на 25 пъти повече суровина, отколкото от обикновена дървесина. Ограниченото ...

Афти в устата

Често по устната ни лигавица излизат афти, която са много досадни и неприятни и понякога изчезват доста трудно. Те започват с везикулозен обрив, последван от разязвяване на лигавицата с белезникави на...

Кожата показва от какво сме болни

Известно е, че кожата е важна система за човешкото тяло и е свързана с вътрешните органи. Понякога дори е огледало – образът на промените по повърхността й насочва към определена болест. Достатъчно е ...

Бодливите пазачи

Ако откриете, че някой бодливко е харесал градината ви, няма причина да се притеснявате. Той не само не би навредил на растенията, но ще свърши и добра работа. Грижливи градинари са направили едно с...

Начало