ЗАКУСКА
Празеник
Прoдукти: 300 г брашно, 150 г краве масло, 1/2ч.л. сол, 1 яйце; зa плънката: 1 кг праз, 3 с.л. разтопено краве масло, 4 жълтъка, 2/3 ч.ч. отцедено кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Замесваме ронливо тесто от брашното, размекнатото масло, солта и разбитото яйце. Оставяме тестото за 20-30 мин в хладилника. После го разделяме на две части и разточваме едната част на кора, която да е с десетина сантиметра по-широка от дъното на тавата. Отделно задушаваме в мазнината ситно нарязания праз. Изчакваме да изстине и го смесваме с разбитите жълтъци и отцеденото кисело мляко. Посоляваме на вкус. Слагаме в намаслена тава разточената голяма кора и разстиламе отгоре приготвената плънка. От втората топка тесто разточваме кора с диаметъра на тавата и покриваме плънката с нея. Прегъваме краищата на долната кора и с мокри пръсти внимателно ги прищипваме към горната. В средата изрязваме кръгче с диаметър 3-4 см, за да може празеника да диша. Печем в предварително загрята умерена фурна.
ОБЯД
Мешана чорба
Прoдукти: 800 г говеждо месо, 300 г пушени гърди, 60 г краве масло, 1 морков, 1 глава лук, 200 г фиде, 1 стрък праз, листа от целина, магданоз, мащерка, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и зеленчуците. В отворена тенджера под налягане разтопяваме на слаб огън маслото и леко запържваме в него месото. Наливаме 2,5 л вода, прибавяме нарязаните на кубчета пушени гърди, зеленчуците и сол на вкус, възвираме на огъня и обираме пяната. Затваряме тенджерата и слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим ястието 40 мин. След това прибавяме към готовата супа фидето, което предварително сме сварили в подсолена вода и поръсваме със ситно нарязани листа от целина, магданоз и джоджен.
Маринован печен заек
Прoдукти: 1 заек, 1 ч.ч. олио, 2 с.л. червен пипер, 5-6 скилидки чесън, 2 с.л. брашно, 1-2 дафинови листа, 1 ч.л. стрита чубрица, 1 с.л. свинска мас, сол; зa маринатата: 1-2 ч.ч. червено вино, 1 глава лук, 2-3 моркова, 1 парче целина.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме маринатата от виното, същото количество вода, нарязания на филийки лук, цепнатите моркови и парчето целина. Накисваме заека за една нощ, след което го изплакваме и го нарязваме на порции. Изсипваме половината олио в пръстен гювеч, а от другата половина, брашното, червения пипер и чубрицата забъркваме рядка каша. Посоляваме заешките порции, потапяме ги в кашата и ги нареждаме в гювеча. Между тях слагаме скилидки чесън и парченца дафинов лист. Слагаме върху всяко парче месо по малко мас и наливаме вода, която да покрие порциите. Захлупваме и печем в умерена фурна до изпаряването на водата.
Сладкиш „Лунна светлина”
Прoдукти: 2 ч.ч. типово пшенично брашно, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. какао, 500 г кисело мляко, 1 равна с.л. сода бикарбонат, 1/3 ч.ч. олио, 6 с.л. кокосови стърготини; зa сиропа: 1 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Смесваме в съд брашното, захарта и какаото. Към тях прибавяме киселото мляко с разтворената в него сода, а след това и олиото. Всички продукти объркваме добре. Получената смес печем в намаслена и набрашнена тавичка 20 – 25 мин. След като изстине сладкиша, го нарязваме на парчета и го заливаме с горещ сироп, приготвен от посочените продукти. Поръсваме сладкиша с кокосови стърготини.
ВЕЧЕРЯ
Виенски шницел
Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва да са много тънки/, начукваме ги добре и ги овалваме в брашно. Потапяме в яйцата, разбити с няколко капки олио, 2 с.л. прясно мляко и сол, овалваме в галета, като леко я притискаме към шницела, изтръскваме излишната галета и изпържваме шницелите от двете страни.
Тиква с мед и орехи
Прoдукти: 800 г обелена и почистена от семената тиква, 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 к.л. канела.
Нaчин на приготвяне: В отворена тенжера под налягане наливаме 1 ч.ч. вода и слагаме металната решетка. Нареждаме отгоре нарязаната на парчета тиква, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 20 мин. Изваждаме сварената тиква, прибавяме към нея меда и смлените орехи. Ароматизираме с канелата и разбъркваме много добре. Поднасяме тиквата студена.
Лучена яхния с пиле Прoдукти: 1 пиле, 9-10 глави лук, 10-12 червени чушки, 5-6 домата, 1 морков, 2 глави чесън, 1 1/2 к.ч. олио, 2 дафинови листа, чубрица, магданоз, сол. Нaчин на приготвян...
Пиле на фурна с картофи Прoдукти: 1 пиле, 500 г картофи, 30 г краве масло, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Варим пилето в подсолена вода, докато поомекне. Отцеждаме го, намазваме го с ра...
Рододендроните са едни от най-широко разпространените растения, но у нас са почти непознати. Най-често се отглежда азалеята, която краси стаите ни през зимата, но студоустойчивите видове и сортове теп...
Елховите шишарки се събират през късната есен, през зимата и ранната пролет. Те са чудесно и много ефикасно лечебно средство. Шишарките се сушат на тавани или навеси с добра вентилация, разстлани на с...