Още рецепти » 22 януари

 22 януари

ЗАКУСКА

Пържени филийки

Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 2 с.л. брашно, 2 яйца, 1/4ч.л. сода бикарбонат, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 щипка сол, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на филийки. Размиваме брашното на каша в малко студено мляко. Прибавяме разбитите яйца, солта и содата. При непрекъснато бъркане сипваме на тънка струя останалото мляко. Разбиваме, докато получим гладка каша с гъстотата на боза. Потапяме хлебните филийки в тази каша и след това ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина. Поднасяме ги поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Супа пюре от картофи

Продукти за 5 порции: 500 г картофи, 1 глава кромид лук, четвърт целина, 1 морков, 50 г масло, 1 л вода, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме лука, целината, моркова и картофите, нарязваме ги на ситно и ги сваряваме в малко количество подсолена вода. Разбиваме зеленчуците с миксер или ги претриваме през гевгир. Заливаме полученото пюре с останалото количество вряща вода, посоляваме и кипваме на огъня. Подправяме супата с маслото и черния пипер.

Ряпа с моркови

Продукти за 4 порции: 1 бяла ряпа, 4-5 моркова, 1 глава лук, 3 с.л. олио, 1 ч.л. смлян кориандър, магданоз, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ряпата, нарязваме я на кубчета и я задушаваме, докато поомекне, в малко количество подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Щом стане прозрачен, прибавяме нарязаните на кръгчета моркови и също ги позапържваме. Наливаме малко гореща вода или зеленчуков бульон и задушаваме, докато морковите поомекнат. Прибавяме отцедената ряпа и подправяме с черен пипер и сол. Продължаваме да задушаваме на тих огън, докато зеленчуците омекнат напълно. Малко преди края прибавяме кориандъра, а готовото ястие поръсваме с наситнени магданоз и копър.

Галушки със сироп

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 250 г грис, половин пакетче краве масло, 7 яйца; зa сиропа: 250 г захар, 500 мл вода.

Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото с маслото и го сваряваме. При непрекъснато бъркане прибавяме постепенно гриса. Бъркаме, докато сместа започне да се отделя от съда. Оставяме я да поизстине, след което прибавяме едно по едно яйцата като бъркаме, докато получим гладко тесто. С малка лъжичка вземаме по малко от сместа и сипваме в тава, която предварително сме намазали обилно с масло. Печем галушките в силна фурна, докато се позачервят. Изваждаме ги и ги оставяме да изстинат. Сипваме захарта за сиропа във водата, разбъркваме и варим 5 мин. Заливаме с горещ сироп охладените галушки, които предварително сме надупчили с вилица, за да попият по-добре сиропа.

ВЕЧЕРЯ

Кашкавал на тиган

Продукти за 4 порции: 400 г кашкавал, 3-4 с.л. брашно, половин пакетче краве масло.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на 4 филийки, които потапяме в студена вода и след това овалваме в брашното. Изпържваме ги на умерен огън в сгорещеното масло.

Настъргана тиква на фурна

Прoдукти: 5-6 ч. ч. настъргана тиква, 1 ч. ч. захар, сухо мляко, 2 яйца, 2 с. л. масло, 1 ч. л. канела, 1 ч. л. бакпулвер, 4 с. л. орехови ядки, 20-30 зърна десертно грозде.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме сухото мляко на прах, канелата, бакпулвера, нарязаните орехови ядки, 1 с. л. разтопено масло и настърганата тиква. Разбъркваме добре и изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре нареждаме измитите и подсушени гроздови зърна. Печем 30-40 минути в умерена фурна. Поднасяме сладкиша студен. Може да го гарнирате със сладка сметана или с топка сладолед.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Консервиране на карфиол

Пазарджишка туршия Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 2 глави карфиол, 2 главички целина; зa маринатата: 500 мл олио, 500 г захар, 1 л оцет, 8 ч.ч. вода, 1 пакетче черен пипер на зърна, 5 дафин...

Орхидея в градината!

Видът плейоне формозан произхожда от Тибет. Там той успява да цъфти разкошно по скали, обхванати от мъхове, или върху стъбла и клони на загинали дървета. Затова е подходящ за отглеждане в алпинеуми ил...

Главоболието

По данни на Световната здравна организация от него страдат около 85% от населението на земята. Всъщност главоболието е само симптом, а причините то да ни измъчва безмилостно са какви ли не. КОЙ Е...

Фотоплочката – нещо ново на пазара

Съвременните строителни технологии не стоят на едно място. Жестоката пазарна конкуренция кара производителите да измислят все по-иновационни методи и материали. Сред бързоразвиващите се технологии е п...

Начало