ЗАКУСКА
Панделки
Прoдукти: 400 г брашно, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 щипка сол, 1 к.ч. пудра захар, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с млякото и солта и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме брашното. Омесваме средно меко тесто. Разделяме тестото на топки и от всяка топка разточваме правоъгълна кора с дебелина 5 мм. От корите изрязваме ленти с дълтина 10-12 см и широчина 2-3 см. В средата на всяка лента правим разрез с дължина 3-4 см. Прекарваме единия край на лентата през разреза и го изтегляме, така че да получим панделка. Пържим панделките в голямо количество сгорещена мазнина. Отцеждаме изпържените панделки и ги поръсваме с пудра захар.
ОБЯД
Кремсупа от раци
Прoдукти: 1 консерва месо от раци(или 1 опаковка замразени рачешки рулца), 1 ч.ч. бульон, 4 с.л. краве масло, 2 с.л. брашно, 4 ч.ч. прясно мляко, 2 жълтъка, 1 ч.ч. течна сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отделяме няколко парченца от раците за гарниране, а останалите прекарваме през месомелачка. Слагаме смляното месо в тенджера, разреждаме с бульона и варим 5-10 мин. Отделно запържваме брашното в половината от мазнината, разреждаме с млякото и възвираме на огъня. Добавяме смляното рачешко месо и варим още 15-20 мин. След това пасираме супата, подправяме с черен пипер и сол на вкус, прибавяме останалото масло и застройваме с разбитите жълтъци. Нарязваме отделеното месо, разпределяме го в чиниите за сервиране и заливаме с готовата супа.
Пъстърва в доматен сос
Прoдукти: 2 пъстърви, 4 с.л. доматено пюре, 2-3 листа дафинов лист, 10 черни маслини, 3 кисели краставички, 2 скилидки чесън, черен пипер, сол, олио за намазване.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме рибите. Натриваме ги отвътре и отвън с черен пипер и сол и ги слагаме в намаслена тавичка. Заливаме с доматеното пюре, размито с малко вода. Добавяме дафиновия лист, скилидките чесън, маслините и краставичките, нарязани на кръгчета. Печем в умерено загрята фурна, като по време на печенето, доливаме по малко вода, ако е необходимо.
Пудинг от грис
Прoдукти: 180 г грис, 720 мл прясно мляко, 60 г масло, 3 яйца, 250 г захар, 30 г сухар, 60 г стафиди, озахарени плодове или сушени сини сливи.
Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото, прибавяме гриса и по-голямата част от захарта, като бъркаме непрекъснато. Щом сместа се посгъсти, махаме от огъня и прибавяме разбитите жълтъци и маслото. Разбъркваме добре и съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме стафидите или другите плодове, оваляни в брашно, и отново разбъркваме. Обливаме формата, в която ще печем пудинга, с останалата захар, която предварително карамелизираме. Печем във фурната или на водна баня. Обръщаме опечения пудинг и го заливаме с карамела от формата.
ВЕЧЕРЯ
Магданозени кюфтета
Прoдукти: 2 по-големи връзки магданоз, 4-5 стръка зелен лук, 2-3 яйца, 1 к.ч. настъргано сирене, 3 с.л. брашно, 2-3 с.л. олио, сол, мазнина за пържене, кисело мляко за гарнитура.
Нaчин на приготвяне: Измиваме магданоза и лука, нарязваме ги на ситно и ги задушаваме в сгорещеното олио. Изчакваме да поизстинат и ги смесваме с брашното, яйцата и настърганото сирене. Посоляваме на вкус и разбъркваме. С помощта на лъжица оформяме малки кюфтенца и ги пържим в силно сгорещена мазнина. Поднасяме кюфтетата с кисело мляко.
Сладка оризова каша
Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. сметана, 25 г краве масло, 1 с.л. захар, 1 ванилия, сладко, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме ориза, измиваме го и го слагаме в тенджера под налягане, заливаме със сметаната, разредена с 1 ч.ч. вода, прибавяме маслото, захарта, ванилията и щипка сол. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин. Поднасяме готовия ориз със сладко от вишни, дюли или сливи.
Преди 200 години двама швейцарски художници пътували из Германия, за да търсят романтични пейзажи. Намерили ги в Саксония, недалеч от Дрезден, където Елба пресича високите части на Пясъчниковите плани...
Модата на стила шале, която идва от Европа, навлиза и у нас, завладява зимните ни курорти и расте като снежна лавина, спускаща се по склона на Алпите. Посрещат ни малки семейни хотели в стил шале, сре...
Балкански кетчуп Прoдукти: 10 кг домати, 1,5 ч.ч. захар, 1 пълна к.ч. сол, 1 непълна к.ч. оцет, 1 с.л. лимонова киселина, 1 с.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. кан...
Убеждението, че в розовата градина трябва да има само розови храсти, вече отдавна не е в сила. Днес розите имат съседи, спътници, без които нито една градина не може. Например храстовидни рози като &q...