Още рецепти » 22 февруари

 22 февруари

ЗАКУСКА

Мекици с прясно мляко

Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 20 г мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята на каша в малко хладка вода заедно с 1 щипка захар и 2-3 с.л. брашно. Оставяме я да втаса и след това от втасалата мая, разбитите яйца, млякото със захарта и пресятото със солта брашно омесваме меко тесто. Оставяме тестото на топло да втаса. После с навлажнени ръце късаме топчета от втасалото тесто, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме готовите мекици топли като по желание ги поръсваме с пудра захар.

ОБЯД

Супа от зрял фасул с шунка

Прoдукти: 400 г сварен бял фасул, 150 г шунка, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 2 с.л. лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в зехтина. Щом стане златист, добавяме нарязания на кръгчета морков и счукания чесън. Задушаваме още 5-6 мин, наливаме бульона и прибавяме отцедения фасул и нарязаната на кубчета шунка. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим десетина минути. Подкиселяваме готовата супа с лимонов сок, а при поднасяне поръсваме с наситнен магданоз и гарнираме с доматени резенчета.

Пиле по градинарски с ориз

Прoдукти: 1с.л. олио, 350г обезкостени пилешки гърди, 2-3 глави лук, 2 зелени чушки, 1 кг домати, 1 скилидка чесън, 250 г сварени царевични зърна, 1 1/2ч.ч. ориз, 50 г настърган кашкавал, 3 стръка праз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на кубчета, а пилешкото – на пръчици. Запържваме месото, лука и чушките, като бъркаме постоянно. След като пилето порозовее, прибавяме обелените и настъргани домати и царевицата, заедно със соса. Изчакваме сместа да заври и изсипваме ориза и настърганият кашкавал. Намаляваме температурата, покриваме с капак и оставяме ястието да покъкри, докато ориза се свари. Малко преди да го свалим от огъня, прибавяме нарязаният на ситно праз.

Суфле с орехи

Прoдукти: 100 г орехови ядки, 6 яйца, 100 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 с.л. пудра захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме заедно със захарта. Прибавяме брашното, млякото и смлените орехови ядки. /Можем да карамелизираме ядките и да ги счукаме в хаванче./ Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме получената пухкава смес в огнеупорен съд, намазан с масло и поръсен с брашно. Поръсваме върху суфлето орехови ядки и печем в предварително загрята умерена фурна. Поръсваме готовото суфле с пудра захар, размесена с ванилия.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от ряпа

Прoдукти: 500 г ряпа, 2 глави лук, 2-3 с.л. галета, 2 яйца, 20 г краве масло, олио за пържене, кимион, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ряпата, настъргваме я на едро ренде и я сваряваме на пара. Нарязваме лука на ситно и заедно с яйцата, разтопеното масло и подправките го добавяме към ряпата. Омесваме, като сипваме от галетата, докато се получи необходимата гъстота. Оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и пържим в гореща мазнина.

Крем с целувки и ябълки

Прoдукти: 1 кофичка сметана, 6 натрошени целувки, 8 с.л. пудра захар, 5-6 ябълки, 4 бишкоти, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семената и ги настъргваме на ситно ренде и ги изстискваме от сока. Отделно разбиваме сметаната заедно със захарта и ванилията. Прибавяме настърганите и изстискани ябълки и натрошените целувки. Изсипваме крема в чаши за шампанско, украсяваме го с бишкотите и го сервираме веднага.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

ЛЕЧЕНИЕ С ЛИМОНИ

От древни времена са търсели помощта на лимона при дифтерит, болести на черния дроб, скорбут, жълтеница, отоци, ревматизъм, камъни в пикочния мехур, подагра, простуда, атеросклероза, авитаминоза и т....

Избрано от френската кухня

Лучена супа Прoдукти: 500 г лук, 4 филии сух хляб, 120 г швейцарско сирене, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1,5 л месен бульон, дафинов лист, копър, черен пипер. Нaчин на приготвяне: Нарязва...

Как се отглеждат висящи ягоди

Според биологичните им особености ягодите не се разделят на висящи и невисящи. Тези понятия по-скоро са свързани с начина им на отглеждане. В същото време обаче има ягоди, които много добре са пригоде...

Освежете жилището с декоративни лепенки

Цветята са неотменна част от нашия дом и неговата украса. Става дума не само за живи цветя, а и за цветни шарки, орнаменти, рисунки и фотографии, които в последно време присъстват практически във всич...

Начало