ЗАКУСКА
Словашки кифлички
Прoдукти: 250 г брашно, 250 г безсолна извара, 2 пакетчета краве масло, 150 г конфитюр, 1 щипка сол, пудра захар, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното в плитък съд, прибавяме размекнатото масло, изварата и солта. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 3-4 см. Нарязваме кората на малки квадратчета, поставяме във всяко лъжичка конфитюр, прегъваме и притискаме краищата. Готовите кифлички нареждаме в тава /тавата не се намаслява/ и печем в много силна фурна. Още топли овалваме кифличките в размесена с ванилията пудра захар.
ОБЯД
Чорба от картофи и ориз
Прoдукти: 350 г картофи, 60 г лук, 50 г ориз, 3-4 с.л. олио, 1/2 ч.л. червен пипер, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме на слаб огън в олиото и 1-2 с.л. вода. Поръсваме с червения пипер и заливаме с 5-6 ч.ч. вряща подсолена вода. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи. Когато картофите омекнат, прибавяме ориза и варим още 10 мин. Отстраняваме чорбата от огъня и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Мусака с праз
Прoдукти: 600 г свинско месо, 2 глави лук, 3-4 стръка праз, 2-3 листа от целина, 2 яйца, 1 кофичка сметана, 2-3 с.л. мас или олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смиламе месото с лука и целината. В мазнината задушаваме каймата, като бъркаме непрекъснато. Прибавяме ситно нарязания праз, поръсваме с черен пипер и продължаваме да задушаваме на тих огън в похлупен съд, докато омекне празът. Изсипваме сместа в тавичка. Смесваме разбитите яйца със сметаната и заливаме мусаката. Запичаме я в умерена фурна.
Суфле с орехи
Прoдукти: 100 г орехови ядки, 6 яйца, 100 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 с.л. пудра захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме заедно със захарта. Прибавяме брашното, млякото и смлените орехови ядки. /Можем да карамелизираме ядките и да ги счукаме в хаванче./ Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме получената пухкава смес в огнеупорен съд, намазан с масло и поръсен с брашно. Поръсваме върху суфлето орехови ядки и печем в предварително загрята умерена фурна. Поръсваме готовото суфле с пудра захар, размесена с ванилия.
ВЕЧЕРЯ
Панирани крилца
Прoдукти: 1 пакет пилешки крилца, сол, босилек, черен пипер, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Накисваме крилцата във вода за 1 час, за да омекнат и станат крехки. Смесваме брашното, солта, босилека и черния пипер. Отцеждаме добре крилцата и ги овалваме старателно в приготвената смес. Изпържваме ги от всички страни до златисто в сгорещеното олио.
Берлински крем
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 250 г захар, 6 жълтъка, 12 листа желатин, 1 л разбита сметана, 1 ч.л ликьор по избор.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците с малко студено мляко, а останалото сваряваме със захарта. Към свареното мляко прибавяме на тънка струйка жълтъците, като непрекъснато бъркаме. Варим десетина минути на умерен огън, след което прибавяме желатина. Щом желатинът се разтвори, отстраняваме от огъня и оставяме крема да изстине. После прибавяме ликьора и разбъркваме. Разпределяме крема в чаши за сервиране и го оставяме 2-3 часа в хладилника.
Родът Плумерия (Plumeria) съдържа 5 вида, широко разпространени по тихоокеанските острови, в Южна Америка, Калифорния и Мексико. Там растението израства като дърво с височина до 9 м. При нашите климат...
Според китайската медицина, годжи бери (лициум, мерджан) е плод, който е сладък на вкус и с неутрален характер; влияe на дробовете, бъбречните канали и засилва Ин енергията. Плодовете могат да се ядат...
Когато навън е студено, мечтаем само за едно - да се излежаваме по цял ден на силно слънце. И, обратно - настъпят ли жестоки горещини, с цената на всичко търсим прохлада, за да възстановим силите и ен...
Мигрената е епизодично едностранно главоболие и е сред неговите най-чести форми. Засяга предимно хора в млада и средна възраст, най-често жени. При тях е нарушена преработката на дразненията от нервни...