ЗАКУСКА
Макарони на фурна
Прoдукти: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.
ОБЯД
Супа от коприва с прясно мляко
Прoдукти: 300 г коприва, 4 с.л. масло, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 11/2 ч. ч. прясно мляко, 3 яйца, черен пипер, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме копривата на ситно и я запържваме заедно с нарязания лук и брашното. Посоляваме и заливаме с 5-6 ч.ч. гореща вода. Варим на умерен огън. Преди да свалим от огъня, добавяме млякото и нарязаните на дребни кубчета сварени яйца. Подправяме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Парагвайска яхния
Прoдукти: 2 ч. ч. сварено и накълцано телешко месо, 3 с. л. олио, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 300 г ориз, сол, 1 щипка кимион, 1 л вода
Нaчин на приготвяне: Запържваме в сгорещеното олио нарязаната на ситно скилидка чесън и ситно нарязания лук. Наливаме горещата вода и варим, докато омекнат. Тогава слагаме изчистения и измит ориз и продължаваме да варим на умерен котлон, докато оризът добре набъбне. Добавяме накълцаното месо и поръсваме с кимиона. Разбъркваме, намаляваме котлона и продължаваме да задушаваме, докато оризът съвсем омекне и ястието се сгъсти. Солим на вкус.
Кокосови пръстенчета
Прoдукти: 2 белтъка, 1 с.л. лимонов сок, щипка сол, 100 г захар, 1 ч.л. канела, 100 г кокосови стърготини, 2 с.л. настърган шоколад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците със солта и лимоновия сок на сняг. Смесваме захарта и канелата и ръсим в белтъчния сняг при непрекъснато разбиване. Добавяме 2 с.л. кокосови стърготини. Върху хартия за печене, разстлана в тавичка, шприцоваме малки пръстенчета, поръсваме ги с останалите кокосови стърготини и шоколада. Печем 30-40 минути при 150 градуса.
ВЕЧЕРЯ
Сирене на фурна с лук
Прoдукти: 400 г сирене, половин пакетче краве масло, 1 връзка зелен лук /1 глава стар лук/, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в разтопеното масло. Щом поомекне, го прехвърляме в тавичка и прибавяме натрошеното сирене и ситно нарязания магданоз. Печем в умерено загрята фурна. След 10 мин заливаме със смес от млякото, разбитите яйца, брашното и 1 щипка сол. Връщаме ястието във фурната за още 10 мин.
Бадемов крем с вишнев сок
Прoдукти: 100 г бадемови бисквити, 250 г извара, 100 г сметана, 100 г пудра захар, ванилия, 100 г консервирани или пресни вишни, 1 щипка канела, 1 лимон, 1 с.л. настърган шоколад
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме бисквитите много на ситно, измиваме лимона с гореща вода, настъргваме му кората, а от половинката изцеждаме сока. С миксер разбиваме на гладка смес изварата, сметаната, захарта, ванилията и 1 с.л. лимонов сок. Сместа объркваме с бисквитите и лимоновата кора. Разсипваме крема в купички и го заливаме с пасираните на пюре с 50 мл вишнев сок вишни и ароматизирани с канелата. Наръсваме с настърган шоколад. Соса можем да приготвим и от пресни ягоди, малини, праскови, като го подсладим със захар или мед.
Огледалото днес е един от любимите дизайнерски атрибути, що се отнася до жилището. Поставят го във всяко помещение – от дневната до банята, покриват с него фасадите. В последните години то се опитва д...
Малцина са хората у нас, които познават вкуса му, а още по-малко са любителите, които го отглеждат. Но който го е вкусил, не може да не е оценил високо вкусовите му достойнства, а който веднъж го е о...
Те управляват, при това в много отношения, живота ни: контролират сексуалния апетит и настроението, предопределят състоянието на кожата, забавят или ускоряват процесите на стареене на организма. И въп...
Предлагаме ви няколко изпитани и прости идеи за вилата, които можете да реализирате сами, без да търсите помощта на професионалисти и без да влагате много пари за скъп ремонт и нови мебели. Всичко, ка...