ЗАКУСКА
Пържени филийки с кашкавал
Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 2 яйца, 2-3 с.л. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 1/2к.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки. Разбиваме яйцата с млякото, прибавяме брашното, настъргания кашкавал, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме много добре. Овалваме филиите в приготвената панировка и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.
ОБЯД
Супа от миди
Продукти за 4 порции: 250 г домати, 2 глави лук, 1 кг миди, 1 с.л. олио, 1-2 скилидки чесън, 30 г натрошено фиде, риган, мащерка, магданоз, черен пипер сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме мидите с 1-1,5 л вряща вода и варим, докато се отворят. Изпържваме в в олиото ситно нарязания лук, прибавяме попарените, обелени и ситно нарязани домати, счукания чесън, риган, мащерка, черен пипер и сол и задушаваме 3-4 мин. Добавяме бульона от мидите и варим 15 мин. Пасираме супата, възваряваме, слагаме фидето и мидите, които сме извадили от черупките и варим още малко. Поръсваме супата със ситно нарязан магданз и поднасяме.
Лятна манджа
Прoдукти: 2 патладжана, 2 тиквички, 10 чорбаджийски чушки, 7-8 домата, 4 глави лук, половин връзка магданоз, 100 мл олио, 1 кубче зеленчуков бульон, млян черен пипер, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото в тенджера и запържваме ситно нарязания кромид лук. Добавяме останалите зеленчуци, нарязани на кубчета, като най-накрая слагаме настърганите домати и подправките. Оставяме ястието да ври, докато остане на мазнина. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Леден крем
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 4 яйца, 3 с. л. захар, 3 с. л. бяло нишесте, 70 г пудра захар, 6 бишкоти, 500 г сладолед, сладко от вишни, 1 пакетче ванилена захар.
Нaчин на приготвяне: В тенджерка стопяваме 3 с. л. захар на светъл карамел. Заливаме с прясното мляко и варим, докато карамела се разтвори. Прибавяме размитото в малко вода нишесте и жълтъците. Варим крема на слаб огън, до сгъстяване. Ароматизираме с ванилията и го изсипваме във високи чаши. Оставяме крема да изстине напълно, а през това време разбиваме белтъците с пудрата захар на гъст сняг. Шприцоваме обилно бяла глазура и украсяваме с половин бишкота, сладко от вишни и 2-3 лъжици сладолед.
ВЕЧЕРЯ
Канелони с гъби и песто
Прoдукти: 24 броя канелони, 750 г пресни гъби, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 300 г белени домати от консерва, 4 ч.л. зелено песто, 200 г настърган пармезан, 1 връзка зелен лук, 1 ч.ч. течна сметана, 2 с.л. масло, пресен розмарин, прясна майорана, пресен риган, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим канелоните в подсолена вода до полуготовност, след което ги изплакваме със студена вода и отцеждаме. Нарязваме зеления лук на кръгчета и го задушаваме в 1 с.л. масло заедно с нарязаните гъби. Щом лукът и гъбите поомекнат, подправяме с черен пипер и сол на вкус, поръсваме с наситнени магданоз и майорана, прибавяме пестото и 50 г пармезан, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Изчакваме сместа да поизстине и я пълним в канелоните. Нарязваме стария лук и чесъна на ситно и ги задушаваме в останалото масло. Добавяме нарязаните домати заедно със сока от консервата и задушаваме 15 мин. После поръсваме с наситнени розмарин и риган, посоляваме, прибавяме сметаната и разбъркваме. Варим още 10 мин и изливаме половината от соса в намаслена тавичка, нареждаме отгоре канелоните и поливаме с останалия сос. Поръсваме с останалия пармезан и печем 30 мин във фурна, загрята до 200°С.
Плодова супа
Прoдукти: 1 кг кайсии, 1 лимон, 5 зрънца карамфил, 75 г захар, 3 с.л. нишесте, 3 с.л. коняк, 8 бучки захар, канела.
Нaчин на приготвяне: Попарваме кайсиите във вряща вода, обелваме ги и ги нарязваме. Напръскваме с лимонов сок кубчетата захар, прибавяме ги към кайсиите и ароматизираме с карамфилчетата и канелата. Разтваряме захарта в 1 л вода и заливаме кайсиите. Варим всичко 15 мин. Пасираме кайсиите, прибавяме нишестето и варим още 1-2 мин на огъня. Изчакваме супата да изстине и прибавяме коняка. По желание можем да гарнираме с листенца мента или индрише.
Цезалпиниите (Сaesalpinia) са род красивоцъфтящи тропически растения обхващащ около 100 вида дървета, храсти и лиани разпространени в тропическите и субтропически части на земното кълбо. Принадлежат к...
Стига да имаме достатъчно място в градината си, можем да си отгледаме представители на киселия трън (Berberis). Те са вечнозелени храсти с опадливи листа. Всички са медоносни. Ако искате да закриете г...
Ha нашите майки определено им е било по-лесно с грижите за външността. По тяхно време на пазара не е имало безчетно число кремове, а и те надали са подозирали това, което ние днес знаем. Какво знаем л...
Намира в западната част на Родопите. Това е и най-големия карстов район в България с над 150 пещери. Ако сте любители на пещерния туризъм това е вашето място. Приключенията започват от момента, ...