Още рецепти » 11 ноември

 11 ноември

ЗАКУСКА

Сандвичи с кайма

Продукти за 5 порции: 10 филийки хляб, 250 г кайма (смес), 50 г краве масло, 50 г кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на мънички кубченца и го смесваме с каймата и разтопеното масло. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и омесваме добре. Разстиламе приготвената смес върху филийките и запичаме в силна фурна.

ОБЯД

Чорба от риба и хайвер

Продукти за 4-5 порции: 500 г дребна прясна риба, 1-2 с.л. хайвер, 1 глава лук, 1 парче праз, половин глава целина, 1 корен магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата, заливаме я с 6 ч.ч. студена вода, посоляваме и прибавяме ситно нарязания лук, нарязания на колелца праз, нарязаната на кубчета целина и остъргания магданозен корен. Варим 30 мин на умерен огън и прецеждаме бульона. Смачкваме хайвера, наливаме 1 с.л. студена вода и бъркаме, докато получим еднородна гладка каша. Добавяме 1 к.ч. студена и малко топла вода. Слагаме половината от тази смес в прецедения бульон, кипваме и прибавяме останалия хайвер. Варим 15 мин на умерен огън, отстраняваме от огъня, оставяме бульона да се утаи и отново го прецеждаме. Разпределяме рибата по чиниите и я заливаме с горещия бульон.

Свинска яхния по градинарски

Продукти за 5 порции: 800 г шарено свинско месо, 500 г зелени пиперки, 5 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 5-6 скилидки чесън, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките и семенната част и ги нарязваме на тънки пръстенчета. Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на хапки, прибавяме чушките, наливаме вода, колкото да покрие продуктите, и слагаме ястието на огъня. Когато месото започне да омеква, прибавяме ситно нарязания лук, олиото, червения пипер и сол на вкус. Захлупваме и продължаваме да варим на тих огън, докато месото омекне напълно. Непосредствено преди да отстраним от огъня прибавяме счукания чесън.

Портокалови сладкишчета

Прoдукти: 1 голям портокал, 1 ч.л. коняк, 125 г захар на бучки, 6 жълтъка, 600 мл бита сметана, захаросани лимонови резенчета.

Нaчин на приготвяне: Обелваме кората на половината портокал с помощта на белачка за картофи и я слагаме във вряща вода за 2 мин. Изваждаме я и прибавяме коняка, сока от портокала, захарта и жълтъците. Разбиваме с миксер. Слагаме сметаната на котлона и нагряваме, докато заври и прибавяме постепенно сместта с портокаловата кора. Изсипваме в чашки за крем карамел, нареждаме ги в тава, пълна до половината с вода и печем на 160°С около 30 мин. Сервираме ги топли или охладени.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от пилешко месо и картофи

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 300 г картофи, 100 г сирене, 5 яйца, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. галета, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода. Обезкостяваме го и прекарваме месото през месомелачка. Сваряваме картофите, пасираме ги и ги смесваме с намачканото сирене. Прибавяме пилешката кайма, 3 яйца, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре сместа и оформяме кюфтенца, които овалваме в брашното, потапяме в останалите разбити яйца, овалваме в галетата и пържим от двете страни в силно загрятото олио.

Печени дюли

Прoдукти: 5 дюли, 1 к.ч. захар, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка канела.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме 4 дюли на по 6 парчета и ги почистваме от семенната част. Веднага овалваме всяко парче в захар. Нареждаме ги в тавичка и ги поръсваме с подправките. Отделно нарязваме на малки парченца петата дюля, прибавяме семената от другите дюли и останалата захар. Заливаме с 1 ч.ч. вода, кипваме и варим 5-6 мин. След това прецеждаме течността, заливаме с нея дюлите в тавичката и ги печем, докато омекнат.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Градинският инвентар

Вече сме на прага на новия пролетно-летен сезон, свързан с усилена работа в градината. Независимо дали живеете в къща с двор или имате вила край града, трябва да направите обстоен преглед на вашите ве...

Бебето ви е недоносено - прегръщайте го често

Причината за този съвет засега учените трудно могат да обяснят, но знаят точно, че недоносените бебета са възприемчиви повече към болка в сравнение с нормално появилите се на бял свят деца. Затова и т...

Паркът Гюел и фантазиите на Гауди

Паркът Гюел е емблематично място, в което фантазия и реалност си дават среща и оформят една нова естетика, изпълнена със символизъм и отворена към по-тясна връзка с природата. Вдъхновен от идеята за с...

Консервиране на камби

Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчиства...

Начало