Още рецепти » 21 февруари

 21 февруари

ЗАКУСКА

Вита баница с мая

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче мая, колкото локум, 250 мл лимонада, 2-3 яйца, 250 г мас, 1 ч.л. сол, 300 г сирене за плънката.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята в 50 мл топла вода, добавяме останалите продукти и омесваме меко тесто. Не чакаме тестото да втасва, а веднага разточваме кори. Първата кора намазваме с разтопена мас, разточваме втората кора и я слагаме върху първата, намазваме я с мазнина и поръсваме натрошено сирене. Навиваме корите на руло и усукваме с ръце като въже. В намазана с мас тава навиваме рехаво рулото и оставяме да втаса. Печем до зачервяване в умерена фурна.

ОБЯД

Млечна супа със сирене

Прoдукти: 6 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 50 г краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2 твърдо сварени яйца, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното до златисто в по-голямата част от разтопеното масло и разреждаме с млякото. Оставяме супата да ври 5-6 мин на умерен огън, след което я отстраняваме от огъня. Прибавяме останалото масло, яйцата, които сме нарязали на дребни кубченца, и сол на вкус. При поднасяне поръсваме с натрошеното сирене, размесено с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Пълнена кокошка по пловдивски

Прoдукти: 1,5 кг кокошка, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 и 1/2 к.ч. ориз, 200 г гъби, 200 г птичи дреболии, 100 г масло, 1 ч.ч. вино, 1-2 с.л. брашно, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Почистваме кокошката и натриваме коремната кухина със сол. Приготвяме плънка от задушения в мазнина ситно нарязан лук, сварените и наситнени дреболии, гъбите, нарязани на лентички, и леко задушения ориз. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Напълваме птицата с плънката и зашиваме отвора. Поставяме я в дълбок съд (за предпочитане от йенско стъкло), заливаме с бялото вино, захлупваме съда и задушаваме около 1 час в умерена фурна. Сервираме във всяка порция парче месо от птицата и част от плънката, залята с винен сос, който сме приготвили, като сме сгъстили виното с препечено брашно.

Домашна сметанова торта

Прoдукти: 4 яйца, 200 г кристална захар, 4 с.л. галета, 1 с.л. какао, 1 к.ч. смлени орехи, 1 пакетче бакпулвер, 500 мл сметана, 5 с.л. пудра захар, 5 с.л. конфитюр, 1 млечен шоколад.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 4 с.л. хладка вода и кристалната захар. Прибавяме последователно галетата с бакпулвера, какаото и смлените орехи. Изсипваме сместа във форма, намазана с масло и покрита с пергаментова хартия. Печем в предварително загрята умерена фурна. Изваждаме изпечения блат от тавата едва когато изстине напълно и го разрязваме на две. Разбиваме сметаната с пудрата захар до сгъстяване. Намазваме едната половина на блата с конфитюра и отгоре с част от сметановия крем. Поставяме отгоре втората част от блата и намазваме с останалия сметанов крем. Украсяваме тортата с настърган шоколад.

ВЕЧЕРЯ

Яйченик

Прoдукти: 100 г брашно, 2 яйца, 1 ч.ч. овче кисело мляко, 60 г краве масло, 50 г захар, сода бикарбонат, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с киселото мляко, посоляваме, прибавяме захарта и при непрекъснато бъркане сипваме брашното. Накрая прибавяме щипка сода бикарбонат и бъркаме до получаването на гладка смес. Изсипваме в намаслена тава, заглаждаме и печем в умерена фурна.

Празнична халва

Прoдукти: 1 кг захар, 600 мл вода, 1 равна с. л. лимонтузу, 300 г брашно, 1 ч.ч. орехови ядки

Нaчин на приготвяне: Слагаме на котлона да заврат захарта, половината вода и лимонената киселина. Варим около 20 мин, докато сместа добие кафеникав цвят. В друг съд разбиваме брашното с останалата вода на хомогенна смес и я прибавяме към захарния сироп. Бъркаме непрекъснато на огъня, като внимаваме да не загори. Сместа е готова, когато започне да се отделя от стените на съда. Прибавяме изчистените орехови ядки и прехвърляме халвата в добре набрашнена тава. Отгоре също поръсваме с брашно и прибираме в хладилник, за да се стегне.Преди сервиране нарязваме халвата, а брашното изтръскваме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Консервиране на карфиол

Пазарджишка туршия Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 2 глави карфиол, 2 главички целина; зa маринатата: 500 мл олио, 500 г захар, 1 л оцет, 8 ч.ч. вода, 1 пакетче черен пипер на зърна, 5 дафин...

Практични решения за малката спалня

Обзавеждането на малката спалня така, че да получите максимален обем шкафове и гардероби и в същото време помещението да не изглежда задръстено от мебели, е трудна задача. Основната мебел в спалнята е...

Замъкът Виландри – ювелирни мотиви

Уникалните ренесансови градини на замъка Виландри, често оприличавани с ювелирното изкуство на гоблена, са сред най-впечатляващите във Франция и в света. Всяка година стотици посетители от март до ное...

Сините очи на метличината

Метличината (Centaurea) е много устойчиво растение. Това е многогодишник, който презимува, храст, достатъчно висок и необичайно плодовит. На всяко растение се образуват по 2500 семена с отлична кълняе...

Начало