ЗАКУСКА
Закуска със сирене и домати
Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 150 г овче сирене, 5-6 домата, 1 яйце, мащерка.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и го нарязваме на квадрати със страна 8 см. Обелваме доматите, почистваме ги от семето и ги нарязваме на малки кубчета. Прибавяме натрошеното сирене, поръсваме със стрита мащерка и разбъркваме. Намазваме половината от квадратите с белтъка. Разпределяме отгоре сместа от сирене и домати. Покриваме отгоре с останалите квадрати като внимателно прищипваме краищата. Нареждаме закуските в тавичка и ги оставяме 15 мин на студено. След това намазваме отгоре с жълтъка, който сме разбили с малко вода и печем около 20 мин при температура 200°С.
ОБЯД
Кремсупа от пиперки
Продукти за 4 порции: 500-600 г зелени пиперки, половин стрък праз /или половин глава лук /, 30 г краве масло, 2 с.л. натрошено сирене, 1 ч.л. брашно, 2-3 с.л. прясно мляко, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пиперките на едро и ги задушаваме в малко вода, докато омекнат. Претриваме ги през сито и ги заливаме с бульона. Загряваме маслото на огъня и пускаме в него натрошеното сирене. Малко по-късно прибавяме брашното и разреденото пюре от пиперките. Варим супата 10 мин на тих огън. Преди да поднесем прибавяме млякото и поръсваме със ситно нарязани магданоз, копър и праз.
Яхния от език
Продукти за 4 порции:1 език, 100 г краве масло, 100 г брашно, 2 глави лук, сол, зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 4-5 зърна бахар, корени за супа, магданоз
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на парчета корените за супа. Сваряваме езика в тенджера под налягане заедно с корените за супа, зърната бахар и черен пипер, дафиновия лист и сол на вкус. Изваждаме сварения език, обливаме го на течаща вода и веднага го обелваме. Нарязваме го на филийки. Прецеждаме бульона. Сгорещяваме маслото и пържим в него до поруменяване нарязания на ситно лук. Прибавяме брашното и също го запържваме. С бъркане наливаме на части бульон, така че да получим средно гъста каша. Прибавяме парчетата език, подправяме със сол и смлян черен пипер и готвимо всичко на умерен котлон 4-5 мин. Наръсваме обилно яхнията с магданоз.
Колис брод
Прoдукти: 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. орехи, 2 ч.ч. брашно, 6 яйца.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме продължително със захарта. Прибавяме последователно брашното, нарязаните на едро орехи и разбитите на пяна жълтъци. Изсипваме в продълговата форма, намаслена и поръсена с галета. Печем в умерена фурна и след изпичане нарязваме на дълги тесни ивици.
ВЕЧЕРЯ
Панирани крилца
Прoдукти: 1 пакет пилешки крилца, сол, босилек, черен пипер, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Накисваме крилцата във вода за 1 час, за да омекнат и станат крехки. Смесваме брашното, солта, босилека и черния пипер. Отцеждаме добре крилцата и ги овалваме старателно в приготвената смес. Изпържваме ги от всички страни до златисто в сгорещеното олио.
Пяна от френско грозде
Прoдукти: 1 кг френско грозде, 600 мл вода, сок от половин лимон, 200 г пудра захар, 80 г грис, френско грозде за украса.
Нaчин на приготвяне: Заливаме изплакнатото френско грозде с вряща вода и варим заедно със захарта. Пресоваме гроздето в отделен съд и допълваме до 600 мл с вода. Загряваме, прибавяме гриса и варим при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. Охлаждаме като от време на време разбъркваме. Смесваме изстиналата смес с лимоновия сок, разбиваме на пяна, разпределяме в съдове за сервиране и поднасяме веднага.
Опитните градинари нямат никакво съмнение относно факта, че пресаждането е необходимо за растенията. Как да го направите по всички правила: В кои случаи е необходимо преместване на растенията: ...
Самоделният паркет, напомнящ по форма шестоъгълна теракотна плочка, е добра алтернатива на тривиалния фабричен паркет от правоъгълни планки. Шестоъгълните елементи се изработват от дъбови трупи. За по...
Българинът обича да отгледа сам лимоново дръвче вкъщи, на двора, на балкона. Да си посее сам семката, след това да я ашладиса от лимона на съседа, защото е много хубав. Това е така от край време. Обач...
За изкуствените зъби в нашата уста разговаряме с д-р Илияна Йончева – специалист по протеична стоматология. - Д-р Йончева, как се заместват липсващите зъби при възрастни пациенти? - Методите...