ЗАКУСКА
Макарони на фурна
Прoдукти: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.
ОБЯД
Супа "Аламинут"
Прoдукти: 1 ч.ч. стерилизиран грах, 2 кренвирша, 2-3 гъби от консерва, 1/2 пакетче картофено пюре, 1 с.л. вегета, 30 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В 4 ч.ч. кипяща подсолена вода слагаме вегетата, маслото и картофеното пюре и разбъркваме много добре. Прибавяме граха, нарязаните на кръгчета кренвирши и ситно нарязаните гъби. Слагаме супата на огъня само да заври. След това я отстраняваме, поръсваме с черен пипер и сервираме с пържени хлебни кубчета.
Скумрия на фурна
Прoдукти: 4 средно големи скумрии, 3-4 с.л. олио, 1 глава лук, парче целина, 2 моркова, 4 домата, 2-3 скилидки чесън, сок 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибите, поръсваме с лимонов сок и черен пипер и ги оставяме да престоят около 30 мин. Нарязваме лука на колелца и го задушаваме в част от мазнината. Прибавяме нарязаните моркови и целина, а когато омекнат, добавяме доматите и чесъна. Изсипваме зеленчуците в тавичка, върху тях нареждаме скумриите и поръсваме с останалото олио. Доливаме малко вода. Задушаваме ястието във фурна. След около 10 мин внимателно обръщаме рибите и задушаваме още 5-6 мин. След като извадим от фурната, поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Кекс без масло
Прoдукти: 3 яйца, 70г пудра захар, 60г брашно, 200г орехови ядки, 50г стафиди, кората на един лимон.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захарта и ги съединяваме с отделно разбитите белтъци. Добавяме брашното, нарязаните орехови ядки, стафидите и лимоновата кора. Изсипваме тестото в кексова форма, намазана с олио и поръсена с брашно. Печем около 40 мин при 180°С. Готовия кекс оставяме да изстине във формата.
ВЕЧЕРЯ
Вегетариански гювечета
Прoдукти: 4 картофа, 3 с.л. олио, 1 парченце масло, 4 печени чушки, 1 домат, по 1 парче кашкавал и сирене, 4 яйца, сол, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Обелените картофи нарязваме на продълговати ивици и ги задушаваме с мазнината и малко вода до полуомекване. Посоляваме леко и разпределяме в намазани с мазнина гювечета. Върху картофите слагаме нарязаните кашкавал и сирене, резенче домат и изпечена обелена чушка. Разпределяме и парченцето масло. Върху всяко гювече чукваме по едно яйце и печем 10-15 минути в силна фурна. Готовите гювечета поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Бадемов крем
Прoдукти: 400 г подсладена сметана, 100 г стафиди, 75 г бадеми, 3 жълтъка, 2 с.л. захар, 3 с.л. коняк или ром, настърганата кора от 1 лимон, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите, заливаме ги с коняка и ги оставяме да престоят 1 час. През това време нарязваме бадемите на едри парченца. Разбиваме жълтъците със захарта. Прибавяме настърганата лимонова кора и ванилията. Отделно разбиваме сметаната до сгъстяване и я смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме стафидите и бадемите, разбъркваме и изсипваме сместа в кръгла формичка. Оставяме крема да престои 1 нощ в хладилника. След това потапяме формичката в студена вода и обръщаме в широка чиния. Кремът има вид на тортичка, която разрязваме на порции.
Краката ви тежат като олово, очите ви са зачервени и подпухнали, лицето - видимо уморено... Има начин отново да се почувствате въздушно леки и неотразими, при това от главата до петите. Рецептата е пр...
Теменугите се садят в ранна есен, за да се вкоренят добре до настъпването на студовете и да издържат на ниските зимни температури. Така те цъфтят още при първа възможност, дори и в топлите дни на зима...
Нашите климатични условия позволяват предзимно засяване и засаждане на някои зеленчукови култури. Благодарение на него се получава по-ранна пролетна продукция, когато има голяма нужда от свежа зеления...
Доматена терина с босилек и сирене Прoдукти: 1 кг домати, 600 г краве сирене, по 2 печени и белени чушки – зелени и червени, по 6 маслини – зелени и черни, 2 малки патладжана, 3 сварени яйчни бел...