ЗАКУСКА
Пай с шунка и кашкавал
Прoдукти: 15 с.л. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, магданоз, копър, ким, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със содата и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, млякото, наситнената шунка, настъргания кашкавал, подправките и ситно нарязаните магданоз и копър. Омесваме гладко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем във фурна, загрята до 250°С.
ОБЯД
Супа от агнешка глава със спанак
Продукти за 4 порции: 1 агнешка глава, 500 г спанак, 1 връзка зелен лук, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме агнешката глава да се вари в 2 л подсолена вода. След като се посвари, изваждаме главата, обезкостяваме и връщаме месото в тенджерата. Прибавяме нарязания спанак. Отделно в сгорещеното олио запържваме ситно нарязания пресен лук. Когато лукът се позачерви, прибавяме брашното, а като се позапържи и то, поръсваме с червен пипер и изсипваме в супата. Оставяме да поври 15 мин, сваляме от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз и застройваме с яйцата, разбити в киселото мляко.
Ефектно руло
Прoдукти: 1 кг кайма, 2 филии хляб, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 чушка, 50 г сланина, 1 с.л. краве масло, 2 яйца, 2 с.л. доматено пюре, 2 с.л. горчица, 2 с.л. счукани фъстъци, сол, смлян черен пипер, 4 резена шунка, 4 с.л. олио, 1 връзка магданоз, 1 твърдо сварено яйце, копър.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба. Нарязваме ситно лука, чесъна и чушката. Нарязваме сланината на кубчета, накълцваме магданоза. Загряваме маслото и в него изпържваме сланината. Добавяме лука, чесъна и чушката. Задушаваме. Загряваме фурната до 180 градуса. Омесваме каймата с яйцата, отцедения хляб, доматеното пюре, горчицата, фъстъците, магданоз, лучената смес, сол и черен пипер на вкус. Отделяме 400 г от омесената кайма. Върху кухненския плот разстиламе кърпа, а отгоре слагаме фолио. Върху него разстиламе каймата на пласт с дебелина 1,5 см. Отгоре подреждаме шунката. Завиваме рулото с помощта на фолиото. Слагаме го в средата на правоъгълна тавичка, поливаме го с 2 с.л. олио и печем около час и половина. От заделената кайма оформяме малки кюфтенца и ги изпържваме в олио. Сервираме рулото в средата на голяма овална чиния. Отстрани нареждаме кюфтенцата. Украсяваме с резенчета яйце и стръкчета копър.
Сиропирано руло
Прoдукти: 5 яйца, 100 г пудра захар, 2 с.л. какао на прах, 2-3 с.л. брашно, 2 с.л. краве масло, 3 белтъка за крема, 250 г кристална захар за сиропа; зa плънката: 1/2 ч.ч. смлени орехови ядки, 2/3 ч.ч. горещо прясно мляко, 1 с.л. какао на прах, 200 г краве масло, 100 г пудра захар, 1 ч.л. ром /или 1 ванилия/.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с пудрата захар. Прибавяме брашното и какаото. Изсипваме сместа в правоъгълна тава, предварително намазана с разтопено краве масло, поръсена с брашно и застлана с тънка хартия. Печем двадесетина минути. През това време приготвяме плънката, като смесваме ореховите ядки с горещото прясно мляко. Отделно разбиваме маслото с пудрата захар до побеляване и прибавяме към него ореховите ядки. Накрая слагаме какаото и рома /или ванилията/.
Обръщаме готовия блат, докато е топъл, върху влажна кърпа, разстиламе върху него плънката, увиваме го на руло и го държим така, докато изстине. Освобождаваме изстиналото руло от кърпата и го слагаме в камерата на хладилника да замръзне. След това го намазваме с крем от леко разбитите белтъци и го заливаме с гъст сироп, приготвен от кристалната захар и 1 ч.ч. вода.
ВЕЧЕРЯ
Мексикански стекове
Прoдукти: 2 глави лук, 4 скилидки чесън, 1 люта чушка, 2 филии бял хляб, 60 г стафиди, 400 г кайма (смес), 1 ч.л. счукан кориандър, 1 яйце, черен пипер, сол, 400 г печени чушки, 400 г домати (може и консерва), 400 г сварен боб, джинджифил, 3 с.л. лимонов сок, 80 мл вода, 150 мл сос чили, 5 с.л. олио, 2 стръка зелен лук, 1 малка глава лук.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно двете глави лук, чесъна и лютата чушка. Смиламе хляба и стафидите и ги прибавяме към каймата. Добавяме лука, част от чесъна и лютата чушка, кориандъра, яйцето, черния пипер и солта. Всичко омесваме и оформяме 4 стека. Нарязваме малката глава лук, чушките и доматите. Загряваме 1 с.л. олио и в него задушаваме лука, останалия чесън и люта чушка, чушките и джинджифила. Прибавяме доматите, боба, лимоновия сок, малко вода и чили соса. Объркваме всичко и варим на умерен огън 10 минути. Накрая прибавяме зеления лук, нарязан на пръстенчета. В останалото олио изпържваме до златисто стековете, а ако желаем, ги печем на скара, като ги намазваме предварително с олио. Сервираме стековете със зеленчуковия сос.
Парфе с какао
Прoдукти: 4 яйца, 80 г захар, 80 г брашно, 1 с.л. какао, 1 с.л. смлени орехи, 3-4 с.л. настърган шоколад за поръсване; зa крема: половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 голяма кофичка сметана, 3 яйца, 2 с.л. желатин, 1 ч.ч. смлени орехи.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта и последователно прибавяме какаото, смлените орехи и брашното. Разбъркваме добре, изсипваме сместа в тавичка, покрита с хартия, и изпичаме блата в умерена фурна. Накисваме желатина за крема в 1 к.ч. вода, след което го държим на огъня, докато се разтвори. Разбиваме маслото със захарта и прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме сметаната и прибавяме към нея желатина, орехите и разбитите белтъци. Внимателно съединяваме двете смеси и разстиламе крема върху блата. Поръсваме настъргания шоколад и слагаме парфето за 2 часа в хладилник.
Кованото желязо внася изящество в дома, стил в градината, лукс в офиса. Предметите, излезли из ръцете на талантливи майстори, са вечни и с времето се превръщат в ценни антики. Модата на формите пък е ...
Известно е, че кожата е важна система за човешкото тяло и е свързана с вътрешните органи. Понякога дори е огледало – образът на промените по повърхността й насочва към определена болест. Достатъчно е ...
14-годишната ми дъщеря се покри с пъпки, как да ги премахнем? Предложете ни наистина ефикасни билкови рецепти. Ст.М. от Г. Може да опитате два начина, които се надяваме да помогнат. • Смес...
Планинският туризъм привлича много хора със своята романтика. Изкачването по стръмните пътеки, прекосяването на цъфтящите поляни, сглобяването на семейната палатка обаче крият опасност от наранявания ...