ЗАКУСКА
Баница с печени кори
Прoдукти: 400 г брашно, 200 мл вода, 1 ч.л. сол, 250 г сирене, 1 пакетче масло, 4 яйца.
Нaчин на приготвяне: От брашното, водата и солта омесваме тесто, от което разточваме 7 или 9 кори. Запичаме ги леко без мазнина от двете страни - без най-долната и най-горната кора. Нареждаме една върху друга в тава като ръсим помежду смес от сирене и яйца и поливаме обилно с разтопеното масло. Печем в средно гореща фурна. Изпечената баница напръскваме леко с вода и покриваме с чиста кърпа за няколко минути.
ОБЯД
Шарена чорба
Прoдукти: 1 ч.ч. пресен зелен боб, 1 к.ч. зелен грах, 1 домат, 1 морков, 1 голяма глава лук, 1 скилидка чесън, 1 к.ч. ситно нарязана целина, 3 с.л. олио, 4 с.л. ориз, 3 с.л. настъргано сирене, черен пипер, сол, 1-1,5 л вряща вода.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в олиото и 2-3 с.л. вряща вода. Прибавяме ситно нарязаните моркови, целина и домати и продължаваме задушаването. Заливаме с водата, посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим 10 мин на тих огън. Добавяме граха, зеления фасул и ориза. Когато продуктите се сварят, отстраняваме чорбата от огъня и поръсваме с настърганото сирене.
Пълнени картофи с кайма
Прoдукти: 9 средно големи и кръгли картофа, 4 домата, 300 г кайма, 100 г сирене, 100 г шунка, 200 г кашкавал, половин глава лук, 3 стръка магданоз, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, олио, сол, чубрица.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги издълбаваме. Слагаме ги в подсолена вода и леко ги сваряваме. Изваждаме ги внимателно и ги пълним със смес от ситно нарязания и задушен лук, каймата, настърганите домати, сиренето, шунката, червения пипер, солта и чубрицата. Слагаме ги в йенски съд и заливаме с вода и олио до половината. Печем в умерена фурна, похлупени с капак. Малко преди да ги извадим от фурната ги заливаме с размито в малко вода брашно и поръсваме с настърган кашкавал. Украсяваме с наситнен магданоз.
Карамелизиран пъпеш
Прoдукти: 1 пъпеш, захар на вкус; зa заливката: 1 кофичка кисело мляко, 4-5 с.л. кафява захар, 1 к.ч. смлени орехови ядки, канела.
Нaчин на приготвяне: Обелваме пъпеша, изчистваме го от семките и го нарязваме на резени, които редим в тавичка. Посипваме със захарта и изпичаме на силна фурна. Отделно разбиваме млякото с кафявата захар, орехите, канелата и изсипваме върху запечената смес. Връщаме отново, докато се зачерви леко отгоре. По желание прибавяме и яйца. Сервираме десерта студен, поръсен с ядки.
ВЕЧЕРЯ
Панирано пиле
Прoдукти: 1 пиле, 3 яйца, 1 к.ч. бира, 1 ч.ч. олио, 2-3 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода и го обезкостяваме. Разбиваме жълтъците и ги разреждаме с бирата. Посоляваме и прибавяме брашно, колкото да получим рядко тестол Внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Потапяме парчетата пилешко месо в така приготвената паста и ги пържим в сгорещеното олио.
Френски крем
Прoдукти: 11/2 шоколад /около 150 г/, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 75 г захар, 1 кофичка сметана, 3 праха ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разчупваме шоколада на парчета и го разтопяваме на водна баня с много малко вода. Добавяме маслото на парченца и 2/3 от захарта, след което разбъркваме много добре. Отделяме жълтъците и ги прибавяме към сместа. След това прибавяме разбитите на сняг белтъци и ванилията. Изсипваме в намазана с масло форма за кекс и оставяме сместа да престои в хладилник 1 нощ. На следващия ден потапяме дъното на формата за няколко секунди в гореща вода, обръщаме крема в широка чиния и украсяваме със сметаната, разбита в останалата захар.
Безмесен чумлек в гърне Продукти за 4 порции: 1 кг дребни лукчета, 50 г чесън, 1 с.л. брашно, 150 г домати, половин к.ч. червено вино, 150 г лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, чубрица, дафинов лист,...
Почвата е средата, в която овощните растения развиват кореновата си система и се прикрепват, за да растат в изправено положение. Тя е основният фактор, от който зависи силата на растежа, родовитостта ...
Нейната създателка подарява на всички момиченца по света любима кукла, но съсипва живота на собствената си дъщеря. Рут Хендлър се ражда през 1917 г. в семейството на беден полски емигрант, ковач по пр...
Поддържането на катерливите и увивни декоративни растения се свежда главно до поливане, окопаване, торене и резитба. Увивни растителни видове, които се използват в озеленителната практика у нас са:...