ЗАКУСКА
Панирани сандвичи с шунка
Прoдукти: 10 филийки хляб, 200 г шунка, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в млякото и го смесваме с разбитите яйца. Нарязваме шунката на 5 тънки филийки и слагаме по 1 парче между две хлебни филии. Потапяме така приготвените сандвичи в яйчната смес и ги изпържваме в сгорещеното олио.
ОБЯД
Супа от карфиол с брашнена застройка
Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 2-3 ч.л. брашно, 30 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, настъргана лимонова кора, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола в подсолена вода, изваждаме го и го накъсваме на малки розички. Връщаме в тенджерата и отново кипваме. Прибавяме брашното, размито в студена вода и варим десетина минути на тих огън. Накрая посоляваме, поръсваме с настъргана лимонова кора и отстраняваме от огъня. Сипваме топлото мляко, слагаме маслото и поръсваме с наситнен магданоз.
Свинско шкембе с гъби
Прoдукти: 600 г свинско шкембе, 1 дафинов лист, 3 зърна черен пипер, 1 глава лук, 2 зърна бахар, 300 г гъби, 30 г брашно, 40 мл коняк, 40 г домашна лютеница, 2 кисели краставички, олио и подправки на вкус.
Нaчин на приготвяне: Заливаме шкембето със студена вода и оставяме няколко часа да престои. След това го измиваме с топла вода и го нарязваме на парченца Прибавяме ситно нарязания лук, черния пипер, бахара и дафиновия лист. Заливаме с 1 л вода, посоляваме и оставяме да се свари. Нарязваме гъбите и ги запръжваме. Размиваме брашното в хладка вода, сипваме коняка и прецедения бульон и оставяме ястието да поври, като често разбъркваме. Накрая прибавяме гъбите, лютеницата и краставичките. Поднасяме с пържени или варени картофи.
Сарма кадаиф
Прoдукти: 1 пакет бутер тесто, 1 пакет кадаиф, сметана по желание, 2 ч.ч. смлени орехи, 800 г захар, 1 ванилия, сока и кората на 1 лимон, канела по желание, 250 г маргарин.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе бутер тестото с точилката на тънка кора. В единия край слагаме кадаифа с орехите /и канелата по желание/ и завиваме на руло. Режем на парчета около 6-7 см, които нареждаме в намазнена тава с отвора нагоре. Разтопяваме маслото, почти до завиране и заливаме всяко руло. Печем до светлокафяво. След като рулцата изстинат, ги заливаме със сироп от захар и вода – едно към едно, в който сме добавили ванилията, сока и кората на лимона. Сиропа трябва да е горещ при заливането, а рулцата студени. По желание при сервиране гарнираме със сметана.
ВЕЧЕРЯ
Зеленчуков бифтек
Прoдукти: 500 г картофи, 1 к.ч. ориз, 2 с.л. краве масло, 2 моркова, половин глава целина, 500 г грах от консерва, магданоз, 6 яйца, счукан сухар, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Сваряваме ориза в 300 мл подсолена вода и го поливаме с маслото, което предварително сме запържили. Нарязваме морковите и целината, сваряваме ги в малко подсолена вода и отцеждаме. Прибавяме ги към пасираните картофи заедно с ориза и граха. Прибавяме също така ситно нарязан магданоз, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус. Омесваме добре. С мокри ръце оформяме 4 бифтека, които овалваме в счукан сухар и ги изпържваме до златист цвят от двете страни в силно сгорещена мазнина. Отделно изпържваме останалите яйца на очи и върху всеки бифтек слагаме по 1 яйце.
Плодов зефир
Прoдукти: 1 кг ябълки или дюли, 5 белтъка, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 1 к.ч. счукани орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме ябълките /дюлите/ във фурна и ги претриваме през гевгир или сито. Прибавяме половината от захарта и разбиваме сместа с миксер. С останалата захар на топло място разбиваме белтъците на твърд сняг. Смесваме ги с ябълките като леко разбъркваме. Разпределяме десерта в широки стъклени чаши и поръсваме с предварително препечените орехови ядки. Преди да поднесем, изстудяваме 2-3 часа в хладилник.
Още в първите секунди на своя живот бебетата започват да издават звуци, които имат своето значение, смята австралийската изследователка Присцила Данстън. Тя е съставила бебешки буквар. Музикалният слу...
Българинът обича да отгледа сам лимоново дръвче вкъщи, на двора, на балкона. Да си посее сам семката, след това да я ашладиса от лимона на съседа, защото е много хубав. Това е така от край време. Обач...
Глината отдавна се използва като лечебно средство както за компреси и промивки, така и вътрешно. Вътрешната употреба на глината води до ефективно изчистване на организма. Тя обира токсините, гнилостн...
Обръщате ли достатъчно внимание на това какво ядат наследниците ви? Навярно смятате, че докато са малки, те могат да консумират всичко без ограничения. Не е така. Ако още в най-ранна възраст детето не...