ЗАКУСКА
Катми
Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 100 г краве масло /или свинска мас/, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и постепенно прибавяме към нея брашното и яйцата, които сме разбили заедно със захарта и солта. Оставяме сместа около 30 мин за да втаса. После с черпак изливаме катми върху намасления и сгорещен сач. Изпичаме ги от двете страни до порозовяване. Веднага намазваме готовата катма с масло или мас, за да омекне.
ОБЯД
Шкембе чорба със застройка
Прoдукти: 500 г телешко шкембе, 1 к.ч. кисело или прясно мляко, 1 глава чесън, черен и червен пипер, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Пущаме шкембето във вряща вода, както е цяло, за да запазим хранителните му качества. Варим на умерен огън, докато започне да омеква /около 2 часа/. Изваждаме го, отцеждаме и го нарязваме на малки парченца. Прецеждаме бульона и връщаме в него нарязаното шкембе. Застройваме чорбата с киселото /прясното/ мляко, посоляваме и поръсваме с черен и червен пипер. Отделно предлагаме оцет, смесен със счукания с малко сол чесън.
Пуйка с кисело зеле
Прoдукти: 1 кг месо от пуйка, 1 кисела зелка, 1 к.ч. олио, 50 г сланина, 2-3 сухи червени чушки, 1 глава лук, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Накисваме чушките в хладка вода и ги отцеждаме. Нарязваме месото на порции и го запържваме в сгорещената мазнина, докато стане златисто. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме нарязаното на ивички зеле, заедно със ситно нарязания лук. Когато зелето поомекне, изваждаме половината, а върху останалото нареждаме порциите месо заедно с парченцата сланина и чушките. Покриваме с останалото зеле и поръсваме с черен и червен пипер. Наливаме равни количества вода и зелев сок, така че течността да стигне малко под височината на продуктите. Захлупваме и варим на умерен огън, докато ястието остане на мазнина.
Торта “Еспресо”
Прoдукти: 125 г захар, 4 яйца, 125 г брашно, 30 г разтопено краве масло; зa крема: 4 жълтъка, 125 г захар, 500 г сметана, 50 мл ликьор или ром, 3 ч. л. какао, 6 к. ч. силно кафе.
Нaчин на приготвяне: На водна баня разбъркваме яйцата заедно със захарта, докато получим гъста пяна. Прибавяме на тънка струйка брашното, след това - разтопеното масло. Изсипваме сместа в намаслена форма и печем на 150°С около 20 мин. На водна баня разбиваме жълтъците за крема заедно със захарта, докато сместа се сгъсти. Оставяме да изстине. Прибавяме сметаната и ликьора. Разрязваме хоризонтално на колкото се може повече слоеве изпечения блат. Сиропираме всяка част със свареното кафе, отгоре намазваме с крем, поставяме друга част и така повтаряме, докато подредим тортата. Намазваме отгоре и по желание поръсваме с горчиво кафе или украсяваме с белтъчен сняг.
ВЕЧЕРЯ
Клопаница
Прoдукти: 1 кг свинско месо, 5-6 с.л. свинска мас, 5-6 глави лук, черен и червен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, посоляваме го и го изпържваме с сгорещената мас, след което го изваждаме в супник или малка тенджера. Изчистваме и нарязваме лука на ситно, посоляваме и го счукваме /или нарязваме лука на тънки филийки, посоляваме и стриваме с ръце/. Поръсваме с черен и червен пипер и прибавяме към изпърженото месо. Захлупваме с капак и разтръскваме интензивно тенджерата, за да се размесят лука и месото.
Тирамису
Прoдукти: 2 жълтъка, 80 г захар, 1 с.л. настъргана лимонова кора, 120 мл сметана, 80 г натурален шоколад, 250 г сирене “Крема”, 60 г бишкоти, 2 с.л. бяло десертно вино, 1 ванилия, какао на прах.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захарта и прибавяме настърганата лимонова кора. Затопляме половината от сметаната, пускаме в нея натрошения шоколад и го разтопяваме. Съединяваме внимателно двете смеси, прибавяме ванилията и сиренето “Крема” и разбъркваме добре. На дъното на плитка форма за торта нареждаме бишкотите, поръсваме ги с виното и ги заливаме с шоколадовата смес. След това оставяме десерта да престои 2 часа в хладилник, а през това време разбиваме останалата сметана, докато се сгъсти. Накрая шприцоваме разбитата сметана върху охладения десерт и поръсваме отгоре с какао.
Нашите климатични условия позволяват предзимно засяване и засаждане на някои зеленчукови култури. Благодарение на него се получава по-ранна пролетна продукция, когато има голяма нужда от свежа зеления...
Обръщате ли достатъчно внимание на това какво ядат наследниците ви? Навярно смятате, че докато са малки, те могат да консумират всичко без ограничения. Не е така. Ако още в най-ранна възраст детето не...
Украсете градината си с едно от най-декоративните увивни растения - глицинията. Тя е високо ценена както поради обилния продължителен цъфтеж, така и заради свежата тъмно зелена листна маса. Измежду ли...
Витражите - красота от древността или модерен дизайн Кой може да си позволи витражни стъкла в дома си? ВИП класата, истинските ценители с добър доход или обикновените хора, които имат и вкуса, и ...