Още рецепти » 01 май

 01 май

ЗАКУСКА

Питки с кашкавал

Прoдукти: 250 г брашно, 1 бакпулвер, сол, 50 г маргарин или краве масло, 50 г настърган кашкавал, 175 мл прясно мляко, 1 голямо яйце, 2 с.л. вода

Нaчин на приготвяне: Затопляме фурната на 200°С. Пресяваме брашното с бакпулвера и солта. Стопяваме мазнината и я прибавяме постепенно в брашното, докато започне да става на трохи. Прибавяме кашкавала и измесваме. Правим в средата “кладенче”, в което сипваме прясното мляко. Измесваме тестото. Слагаме го върху набрашнена повърхност и премесваме. Разточваме го на кръг с дебелина около 1 см. От кората изрязваме 12 питки и ги слагаме върху пергамента, с който сме застлали тавата за печене. Разбиваме яйцето с малко вода и намазваме отгоре питките. Печем 10-12 мин, докато поруменеят.

ОБЯД

Супа с грис и шунка

Прoдукти: 1 к.ч. грис, 200 г шунка, 1-2 яйца, 2-3 с.л. масло, 1 к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото, сипваме в него гриса и леко го позапържваме. После наливаме 1 л вода, подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим 10-15 мин на слаб огън, като непрекъснато бъркаме, за да не стане грисът на бучки. После сипваме ситно нарязаната шунка и варим още десетина минути. Накрая отстраняваме от огъня и застройваме с разбитите в млякото яйца.

Пиле като дивеч

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 100 г сланина, черен пипер, сол, мазнина за пържене; зa маринатата: 1 морков, 1 парче целина, 1 парче пащърнак, 1 корен от магданоз, 1 глава лук, 2 зърна бахар, 2 дафинови листа, 7-8 зърна черен пипер, 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. оцет.

Нaчин на приготвяне: Смесваме продуктите за маринатата, кипваме ги и варим 10 мин, след което я оставяме да изстине. Накисваме пилето в маринатата за 1 денонощие. Изваждаме го, отцеждаме, подсушаваме, посоляваме, поръсваме с черен пипер, покриваме с резени сланина, които привързваме с конец. Пържим пилето от всички страни в голямо количество вряща мазнина. Заливаме с 1-2 к.ч. топла вода, захлупваме съда и задушаваме до омекване.

Пудинг с макарони

Прoдукти: 200 г макарони, 3 жълтъка, 2 с.л. кристална захар, 2 с.л. царевично нишесте, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар, 4 с.л. ром, канела.

Нaчин на приготвяне: Размиваме нишестето в 1 ч.ч. студено мляко и внимателно прибавяме жълтъците, които сме разбили с кристалната захар. Загряваме останалото мляко и постепенно наливаме жълтъчената смес. При непрекъснато бъркане варим крема на водна баня, докато се сгъсти. Накрая намаляме огъня до минимум, захлупваме и оставяме крема да престои на водна баня още 20 мин. Отделно сваряваме макароните и ги отцеждаме. Заливаме ги последователно със сметаната, която сме разбили с пудрата захар, и с горещия крем. Изчакваме десерта да изстине, заливаме го с рома и го слагаме за 2-3 часа в хладилник. Накрая поръсваме с канела.

ВЕЧЕРЯ

Зеленчуков бифтек

Продукти за 4 порции: 500 г картофи, 1 к.ч. ориз, 2 с.л. краве масло, 2 моркова, половин глава целина, 500 г грах от консерва, магданоз, 6 яйца, счукан сухар, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Сваряваме ориза в 300 мл подсолена вода и го поливаме с маслото, което предварително сме запържили. Нарязваме морковите и целината, сваряваме ги в малко подсолена вода и отцеждаме. Прибавяме ги към пасираните картофи заедно с ориза и граха. Прибавяме също така ситно нарязан магданоз, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус. Омесваме добре. С мокри ръце оформяме 4 бифтека, които овалваме в счукан сухар и ги изпържваме до златист цвят от двете страни в силно сгорещена мазнина. Отделно изпържваме останалите яйца на очи и върху всеки бифтек слагаме по 1 яйце.

Толумбички

Прoдукти: 300 г брашно, 50 г масло (или олио), 250 мл вода, 5 яйца, 2 ч. л. захар, 2 щипки сол, 200 мл олио за пържене; зa сиропа: 300 г захар, 300 мл вода, сокът от 1/2 лимон или 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Водата заедно с маслото, захарта и солта загряваме до кипене. Прибавяме брашното, като разбъркваме непрекъснато с дървена лъжица, докато се превърне в гладко тесто. Тестото изсипваме в тавичка и оставяме да изстине, като от време на време разбъркваме, за да не хване кора. Изстиналото тесто слагаме в купа и към него при непрекъснато разбиване прибавяме едно по едно яйцата. От приготвеното тесто шприцоваме с назъбен шприц толумбички, които пържим до зачервяване в сгорещеното олио. След като изстинат, ги заливаме с приготвения от посочените продукти сироп.


Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Декоративен троскот за мързелива морава

Какво всъщност представлява декоративният троскот? - Това е вид коренищна, силно сухоустойчива трева, която се развива добре във всякакви почви: сухи, каменливи или тежки глинести, както и на силно пр...

Направете малкото жилище по-просторно

Ако имате типово жилище с малка кухня и не много просторни стаи, естествено е желанието ви зрително да увеличите пространството. Това може да стане чрез надлъжно редене на паркета, стъклени врати, огл...

Как да се избавя от болките в кръста

Болките в поясния дял на гръбначния стълб са особено чести. Най-вече се засягат хората в средната работоспособна възраст. Те са една от най-честите причини за загуба на трудоспособност сред физическит...

Лизимахията – красиво цвете и полезна билка

Лизимахията, позната доскоро само като билка, през последните години се сдоби със славата на модерно декоративно растение. Това е един голям род, който включва около 200 вида. Те са много разнообра...

Начало