ЗАКУСКА
Мекици със сирене
Прoдукти: 400 г брашно, 1 яйце, 100 г сирене, 15 г мая за хляб, 1/2к.ч. хладка вода, 100 г кисело мляко, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и малко брашно и я оставяме да втаса. Прибавяме разбитите с киселото мляко яйца и останалото брашно. Омесваме гладко тесто и прибавяме към него ситно натрошеното сирене. Омесваме леко и разточваме кора с дебелина 1,5 см. С помоща на широка водна чаша изрязваме от тестото мекици и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.
ОБЯД
Лятна чорба
Продукти за 4 порции: 200 г орехови ядки, 1 филия сух бял хляб, 1/2к.ч. олио, 5-6 скилидки чесън, 1 с.л. оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: В хаванче счукваме ореховите ядки на гъста маслена каша. Прибавяме накиснатия малко вода и добре изстискан хляб. Прибавяме също така скилидките чесън, които сме счукали отделно с малко сол. Разбъркваме сместа много добре и я пасираме през цедка, като едновременно капваме по малко студена вода. Посоляваме прецедената каша, прибавяме олиото и оцета и разреждаме със студена вода до желаната гъстота. По желание можем да прибавим и една прясна краставичка, нарязана много ситно.
Пържена риба с лучен сос
Продукти за 4 порции: 1 кг едра риба, 30 г краве масло, 1 глава лук, 1 к.ч. брашно, 1 връзка магданоз, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на големи парчета, посоляваме, овалваме ги в брашното и изпържваме в сгорещеното олио от всички страни до жълтокафяво. Оставяме ги да изстинат и заливаме със сос, приготвен по следния начин: Заливаме едро нарязания магданоз с 1-2 ч.ч вода и го варим 10 мин, след което прецеждаме отварата. Нарязваме лука на дребно и го запържваме в маслото заедно с част от брашното. След това при непрекъснато бъркане разреждаме с магданозената отвара. Варим соса няколко минути, за да се посгъсти.
Сладко макаронено рагу
Прoдукти: 250 г макарони, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 120 г захар, 4 яйца, 250 г настъргано сирене, 150 г твърд кашкавал, 5 с.л. масло, 1-2 с.л. галета, 1-2 с.л. пудра захар
Нaчин на приготвяне: Кипваме заедно водата и млякото и сваряваме макароните, внимавайки да не се разварят. Отделно разбиваме яйцата със захарта, докато захарта се стопи. Ароматизираме с ванилията. Прибавяме настърганото сирене, настъргания кашкавал и объркваме внимателно яйчената смес. Изсипваме макароните в намаслена тавичка. Заливаме ги със сладко-солената смес, поливаме отгоре с разтопено масло, наръсваме с галета и печем в умерена фурна, докато десертът приятно поруменее. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Пикантни сърца
Продукти за 5 порции: 750 г сърца, 1 глава лук, 50 г шунка, 2-3 с.л. галета, 1 яйце, 30 г краве масло, 1 пакет замразена зеленчукова смес, 1 ч.ч. бира, 1 ч.ч. вода, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме сърцата за 1 час в подсолена вода и след това ги изплакваме. Нарязваме лука на ситно и го смесваме с галетата и ситно нарязаната шунка. Прибавяме яйцето и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Правим широк процеп в сърцата и ги пълним с така приготвената смес. Запържваме ги в сгорещената мазнина и ги изваждаме. В същата мазнина позапържваме и зеленчуците. Прехвърляме ги в тенджера, прибавяме сърцата и наливаме бирата и водата. Захлупваме и задушаваме около 2 часа на слаб огън, като от време на време обръщаме сърцата.
Малини с грисова пяна
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 1 ч.ч. кристална захар, 4 равни с.л. грис, 500 г малини, 2-3 с.л. пудра захар, 1 к.ч. нарязани бадемови ядки, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно с кристалната захар и една щипка сол. Сипваме бавно гриса в млякото, като непрекъснато бъркаме. Щом грисът започне да се сгъстява, отстраняваме съда от огъня и продължаваме да бъркаме /с тел или миксер/, докато сместа изстине напълно. Избираме добре узрели малини, изчистваме ги, слагаме ги в стъклена купа и ги поръсваме с пудрата захар. Заливаме малините с охладената грисова пяна и отгоре украсяваме с леко запечени и нарязани бадемови ядки.
Страхотно е да пътешествуваш по света. Но изживяването е още по-незабравимо, когато в него се включат и кулинарните приключения. Прекрасният остров Санторини Названието си този гръцки остров...
Торта “Ветрило” Прoдукти: 10 яйца, 200 г захар, 230 г брашно, лимонова кора, ванилия; зa крема: 500 г сметана, 300 г пудра захар, 1 суп. л. смляно кафе, 150 г захар за карамелена глазура, 300 г ...
Калкан плакия Прoдукти: 1 калкан /около 1 кг/, 1 глава лук, 2 глави чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 лимон, връзка магданоз, 1 с.л. галета, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме калкана на п...
Черният кимион (Nigella Sativa) е известeн от 2500 години и има много имена - черно семе, посевна челебитка, полска челебитка, чернушка, къзха, Habbat al-baraka (благословено семе), калонджи, „фараонс...