Още рецепти » 24 август

 24 август

ЗАКУСКА

Млечник

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 ч.л. сол, 2 пакетчета краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене; зa плънката: 1 л прясно мляко, 1 1/2 ч.ч. ситно натрошено сухо сирене, 6 яйца.

Нaчин на приготвяне: Замесваме меко банично тесто от прясятото брашно, хладка вода и солта. Месим десетина минути и след това разделяме тестото на 8 топки, които намазваме с разтопено масло, и го оставяме да престои половин част на топло. Разточваме топките на питки с диаметър десетина сантиметра и слепваме питките по четири с разтопено масло. От всяка четворка разточваме по една кора. В намаслена кръгла тава слагаме едната кора. /Краищата на кората трябва да излиза 5-6 см извън тавата./ Поръсваме кората с мазнина. Разстиламе натрошеното сирене по края на тавата и навиваме кората, така че да се получи “витка” до самия ръб на тавата. Слагаме отгоре леко набраната втора тръба, която прилепваме за “витката”. Разкъсваме втората кора само на едно място и през прореза сипваме плънката, която сме приготвили от ситно натрошеното сухо сирене, разбитите яйца, прясното мляко и 2 с.л. разтопено масло. Залепваме с пръсти процепа в кората, поръсваме отгоре млечника с останалото разтопено масло /половината от цялото количество/ и печем в предварително загрята умерена фурна.

ОБЯД

Кремсупа от лук и тиквички

Нaчин на приготвяне: 2 тиквички, 2 глави лук, половин пакетче краве масло, 2-3 с.л. грис, 2 твърдо сварени яйца, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, нарязваме ги на по-големи парчета и ги заливаме с 5-6 ч.ч. вряща вода. Прибавяме едро нарязания лук, варим 20 мин на умерен огън и след това пасираме супата. Запържваме гриса в разтопеното масло и го сипваме в супата. Посоляваме, поръсваме със ситно нарязан копър и варим още 5 мин. При поднасяне поръсваме супата с настърганите яйца.

Котлети с боровинки

Нaчин на приготвяне: 4 свински котлета 200 г, сол, черен пипер, 2-3 с.л. олио, 200 г продълговат ориз, 75 г боровинки, 500 мл портокалов сок, 1/4 ч.л. канела, 5 г настъргана лимонова кора

Нaчин на приготвяне: С дървено чукче леко изтъняваме котлетите и ги наръсваме със сол и черен пипер. В тиган с двойно дъно сгорещяваме олиото и изпържваме котлетите. В огнеупорен намазнен съд изсипваме ориза, а отгоре подреждаме боровинките. Заливаме със смес от портокаловия сок, канелата и настърганата лимонова кора. Подреждаме котлетите върху ориза, слагаме малко от мазнината, в която сме пържили, захлупваме и печем на 180°С, докато оризът хубаво набъбне.

Щрудел с круши

Прoдукти: 6 круши, изпечени и нарязани на тънки парчета (може и ябълки), течен захарин на вкус, 1 с.л. кора от лимон, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. коняк, многолистно тесто, 2-3 с.л. олио, 3 с.л. галета, 1 к.л. канела,1 ч.ч. нарязани печени бадеми.

Нaчин на приготвяне: В тиган смесваме крушите със захарина, кората от лимона, лимоновия сок и коняка и държим на огъня, докато крушите добият цвят на карамел. Охлаждаме и изцеждаме. Разстиламе тестото, намазваме с олио, поръсваме с галета и канела, поставяме крушовата смес, посипваме с бадеми и завиваме на руло. Намазваме с олио, слагаме малко захар и печем на 200 градуса 20 минути.

ВЕЧЕРЯ

Калцоне

Прoдукти: 80 г масло, 5 яйца, 250 г брашно, 250 г кисело мляко, 250 г шунка, 1 глава лук, 2 с.л. олио, 50 г настърган кашкавал, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз, малко галета

Нaчин на приготвяне: От маслото, 1 жълтък, брашното, 1 щипка сол и 3-4 с.л. кисело мляко замесваме средно меко еластично тесто, което разделяме на две. От по-голямата част разточваме тънка кора, с която застиламе дъното и стените на намаслена и набрашнена тавичка. Плънката приготвяме като наситняваме шунката, прибавяме нарязания на ситно и изпържен в олиото лук, 3 яйца, настъргания кашкавал, останалото мляко и подправките. Разбъркваме добре и разстиламе върху кората. Отгоре покриваме с останалата кора, прищипваме добре краищата, набождаме повърхността с вилица, намазваме със жълтък и печем в умерена фурна.

Сладолед “Сюрприз”

Прoдукти: 1 кг сладолед ванилия, 8 белтъка, 300 г захар за белтъците, 1 ванилия, 50 г пудра захар и 50 мл ром за поръсване; зa пандишпана: 8 яйца, 160 г захар, 250 г брашно; зa сиропа: 1 к.ч. вода, 1 к.ч. захар, 3 ч.л. ром.

Нaчин на приготвяне: Белтъците и жълтъците за пандишпана разбиваме поотделно със захар. След това ги смесваме, прибавяме брашното и разбъркваме добре. Разстиламе сместа в намаслена и набрашнена тавичка с диаметър еднакъв с този на платото, върху което ще поднасяме сладоледа. Изпечения и изстинал пандишпан слагаме върху плато. Изрязваме и издълбаваме леко вътрешноста на плата така, че да получим перваз с ширина 1-1,5 см и дълбочина 2 см. Напояваме блата със сироп, приготвен от захарта водата и рома. Във вдлъбнатината на така приготвената подложка разстиламе добре замразения сладолед. Заглаждаме, като оставяме средната част по-висока. Разбиваме белтъците със захарта на сняг и покриваме с тях сладоледа. Заглаждаме и отгоре шприцоваме фигурки. Поръсваме с пудра захар и запичаме в силна фурна 1-2 мин. Непосредствено преди поднасянето заливаме сладоледа с ром или чист спирт и го запалваме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Лимон можем да си прихванем и сами

Българинът обича да отгледа сам лимоново дръвче вкъщи, на двора, на балкона. Да си посее сам семката, след това да я ашладиса от лимона на съседа, защото е много хубав. Това е така от край време. Обач...

Трапезата на БЪДНИ ВЕЧЕР

Бъдник с тиква Прoдукти: 500 г брашно, мая, колкото орех, 1 щипка сол; зa плънката: 700 г тиква, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч. едро счукани орехи, канела. Нaчин на приготвяне: Заме...

Избрах Дъблин и спечелих

В дъблинските кръчми все още пеят революционни песни от 18 век и танцуват на ирландска народна музика древни танци, разказват се легенди от незапомнени времена. В същото време Дъблин е шумен съвремене...

Запознайте се с дървовидните лилиуми

През последните години на нашия пазар се появиха т.нар. дървовидните лилиуми и веднага привлякоха вниманието на приятелите на цветята. Не се различават от обикновените Дървовидните лилиуми, ...

Начало