Още рецепти » 20 октомври

 20 октомври

ЗАКУСКА

Милинки с кисело мляко

Прoдукти: 700 г брашно, 2 ч.л. захар, 3 с.л. топла вода, 500 г кисело мляко, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, 200 г краве масло, 300 г сирене, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта във водата. После размиваме маята в същата тази вода. Прибавяме брашно, колкото да получим рядка каша, и оставяме маята да втаса. Разбиваме киселото мляко със содата и прибавяме втасалата мая, солта и брашното. Замесваме меко тесто. Оформяме от тестото топчета и върху всяко топче забождаме по парченце сирене. Нареждаме топчетата едно до друго в тавичка, която обилно сме намазали с масло. Оставяме ги да втасат. После леко ги посипваме с брашно, размесено със сол. Заливаме ги с разтопеното масло и печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.

ОБЯД

Чорба от свинско месо

Продукти за 4 порции: 200 г крехко свинско месо от плешката, 200-300 г кости от пушено месо, 2 моркова, 1 корен магданоз, 1 парче зеле, 1 парче целина, 1 глава лук, 2-3 с.л. кускус, 1 яйце, 1 к.ч. чаша кисело мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме с 1 л студена вода нарязаните зеленчуци, месото и костите. Варим ги на умерен огън, докато омекнат. Прибавяме кускуса и досваряваме супата. Отстраняваме от огъня, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Застройваме с яйцето и киселото мляко.

Гювеч със свинско месо по манастирски

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 2-3 глави лук, 2-3 червени домата, 500 г пресни гъби, 3-4 пиперки, 3/4 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.ч. червено вино, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и го задушаваме в част от мазнината и малко вода. Изваждаме месото и в същата мазнина слагаме ситно нарязания лук, част от доматите, нарязани на ситно, и червения пипер. Връщаме месото и заливаме с гореща вода и виното. Посоляваме ястието, прибавяме гъбите, а след 10 минути - пиперките нарязани на ивички. Варим докато омекнат гъбите. Тогава слагаме останалата част от мазнината и ориза. Прехвърляме ястието в гювеч и печем. Малко преди да го извадим от фурната слагаме останалите домати. Поръсваме гювеча със счукан черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Лешникова торта

Прoдукти: 6 яйца, 6 с.л. лешници, 1 с.л. галета, 6 с.л. захар, 1 шепа стафиди, 1 с.л. ром или коняк, 1 лимонена кора, сок от половин лимон, 100 г шоколад, 1 ч.ч. захар, 1 ч.л. бакпулвер.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захарта и прибавяме счуканите лешници, стафидите, настърганата лимонова кора, сока от лимона и бакпулвера. Разбиваме белтъците на сняг, изсипваме в сместа, като непрекъснато бъркаме. Изсипваме получената смес в намазана с масло тавичка и печем в гореща фурна. Сваряваме сироп от 1 ч.ч. захар и 11/2 ч.ч. вода и докато е още горещ, го изсипваме върху изстиналия блат. При сервиране заливаме с разтопения в малко мляко шоколад.

ВЕЧЕРЯ

Пържоли от телешки дроб

Продукти за 6 порции:1 кг телешки черен дроб, брашно, галета, 2 яйца, сол, черен пипер, 2-3 с.л. мас или олио, картофено пюре или пържени картофи за гарниране

Нaчин на приготвяне: Изтриваме дроба с чиста кърпа, отстраняваме му тънката ципа и го нарязваме на тънички пържолки. Овалваме ги в галета или брашно, топим ги в разбито яйце и ги изпържваме до равномерно поруменяване в сгорещената мазнина. Посоляваме и веднага поднасяме.

Медено парфе

Прoдукти: 1 яйце, 2 жълтъка, 2 ч.л. захар, 11/2 с.л. мед, 1 1/2 с.л. трохи от черен хляб, 1 ч.ч. разбита сметана.

Нaчин на приготвяне: Рабиваме яйцето и жълтъците на водна баня. Отстраняваме от огъня, като оставяме съда в горещата вода. Прибавяме захарта и бъркаме, докато се разтопи. Прехвърляме в друг съд, прибавяме трохите и меда и разбъркваме много добре. Накрая съединяваме с разбитата сметана и разпределяме парфето в стъклени чаши. Държим в хладилник поне 3 часа преди да сервираме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кожените ни вещи – как да се грижим за тях

Държим те да блестят като слънце и да ухаят приятно. Всичко зависи от нас, от нашето умение да ги почистваме, съхраняваме и поддържаме. Обувките Преди да се решим на покупка, първото нещо, з...

Сладките напитки и хлапетата

В днешно време децата и тийнейджърите консумират повече безалкохолни напитки от всякога. Увеличеният прием на подсладени питиета се свързва от много изследвания с покачването на процента на детско зат...

Как да се грижим за кактусите

При отглеждането на бодливите растения често се допускат грешки, които водят до тяхната гибел. Любителите на кактуси, които тепърва започват да създават колекцията си, се радват на бързия растеж ...

Салати с макарони

Салата с макарони и леблебия Прoдукти: 1 к.ч. макарони, 750 г леблебия от консерва, 1ч.ч. майонеза, 1 малка глава лук, 2 глави целина, 1с.л. маргарин, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряв...

Начало