Още рецепти » 05 юни

 05 юни

ЗАКУСКА

Сандвичи като пица

Прoдукти: 4 филийки по-стар бял хляб, 60 г краве масло, 4 доматчета, 4 тънки резенчета шунка, суха чубрица, 100 г настърган кашкавал.

Нaчин на приготвяне: Нареждаме филийките върху решетката на парти-грил и печем, докато хванат лека румена коричка. Изваждаме ги, намазваме ги тънко с масло и пак ги запичаме леко. Върху всяка филийка подреждаме тънки резенчета домат, така че филийката да се покрие добре, за да не изгорят крайщата й. Пак слагаме в парти-грила и печем, докато доматите поизсъхнат. Поръсваме с чубрицата. Нареждаме резенчетата шунка, отгоре наръсваме с настърган кашкавал и окончателно допичаме до поруменяването на кашкавала. По желание върху доматения пласт освен шунка може да сложим парченца маслинки.

ОБЯД

Супа от юфка и зеленчуци

Прoдукти: 150 г юфка, 2 глави лук, 2 моркова, 1 връзка зелен лук, 2 тиквички, 1 глава целина, 150 г зелен фасул, половин пакетче краве масло, 1 скилидка чесън, 2-3 с.л. настърган кашкавал, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме стария и зеления лук, тиквичките, морковите и целината. Заливаме с 2 л студена подсолена вода и слагаме на огъня. Когато водата заври, прибавяме нарязания зелен фасул. Изчакваме фасула да омекне и заливаме с маслото, в което сме запържили счукания чесън. Прибавяме юфката и доваряваме супата. Накрая поръсваме със ситно нарязан джоджен и отстраняваме от огъня. Непосредствено преди сервиране прибавяме настъргания кашкавал.

Пилешки гърди с гъби

Прoдукти: 4 малки пилешки гърди, 1с.л. олио, 250г пресни гъби, 1 сладка зелена чушка, 1 глава целина, 500 г домати, 2-3 с.л. доматено пюре, черен сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на лентички гъбите, чушката и целината. Натриваме пилешките гърди със сол и черен пипер и ги запържваме в сгорещеното олио. Изваждаме ги и в същата мазнина запържаме нарязаните гъби, чушка и целина. Щом омекнат, прибавяме обелените и настъргани домати и доматеното пюре. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и връщаме пилешкото месо в тигана. След като заври, намаляваме температурата и оставяме ястието да покъкри около 30-40 мин.

Калугерка

Прoдукти: 6 яйца, 300 г захар, 250 г брашно, 1 бакпулвер, 2 ванилии, едро счукани орехови ядки; зa сиропа: 300 мл вода, 300 г захар, 2 с.л. какао.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със захарта и при непрекъснато бъркане постепенно прибавяме пресятото с бакпулвера тесто и ванилията. Замесваме меко тесто, което изсипваме в намаслена и набрашнена тавичка. Изпичаме в силно загрята фурна и оставяме сладкиша да изстине. После го надупчваме с вилица и заливаме с горещ сироп, приготвен от водата, захарта и какаото. Поръсваме отгоре с едро счукани орехи.

ВЕЧЕРЯ

Ориз “Бурани”

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 малка червена чушка, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 500 г домати, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме чесъна и лука на ситно и ги запържваме в тенджера със сгорещената мазнина. Прибавяме ориза и ситно нарязан магданоз и разбъркваме. Прибавяме ситно нарязаната чушка и попарените, обелени и настъргани домати. Посоляваме, заливаме с 6 ч.ч. вода и варим, докато водата се изпари. Поръсваме готовия ориз със смлян черен пипер.

Кисел от череши

Прoдукти: 1 кг череши, 4 с.л. нишесте /или брашно/, захар на вкус, ванилия /или канела/ за ароматизиране.

Нaчин на приготвяне: Измиваме черешите и ги почистваме от костилките. Сваряваме ги в 1,5 л вода и докато са още топли, ги претриваме през цедка. Размиваме в малко вода нишестето /или брашното/ и го прибавяме към черешовия сок. Подслаждаме сместа със захар на вкус и слагаме да ври, докато се посгъсти. Ароматизираме готовия кисел с канела или ванилия и още топъл го разсипваме в широки стъклени чашки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Прухонице – омаята на романтичната гора

Много са историческите и архитектурни забележителности, с които е известна столицата на Чехия. Но за хората, които обичат парковото изкуство, най-желаната дестинация се намира извън града. Паркът Прух...

МАНДЖИ С АРПАДЖИК

Безмесен чумлек в гърне Продукти за 4 порции: 1 кг дребни лукчета, 50 г чесън, 1 с.л. брашно, 150 г домати, половин к.ч. червено вино, 150 г лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, чубрица, дафинов лист,...

Декоративните храсти се садят наесен

Лятото отмина и навалелите дъждове напоследък ни напомнят, че е време да подготвим почвата в градината, като я обърнем с права лопата на дълбочина 30-40 см, за да подобрим физическото й състояние пред...

Градина без алергии

Контактът с природата е неизчерпаем източник на сили и добро настроение. Но прекараните часове в зелените покои на градината могат да бъдат опасни за много от нас. Зачервени и насълзени очи, парене и ...

Начало