ЗАКУСКА
Пържени филийки с шунка
Прoдукти: 600-700 г сух бял хляб, 400 г шунка, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 1 щипка сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на 8 филийки, а шунката нарязваме на 4 тънки резена. Съединяваме хлебните филийки две по две като между тях слагаме по един резен шунка. Връзваме ги с тънък бял конец. Разбиваме яйцата заедно с млякото и солта. Сгъстяваме сместа с брашното. Потапяме филиите в приготвената панировка и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.
ОБЯД
Телешко варено
Продукти за 4 порции: 300 г телешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 3-4 корена от магданоз, 1 глава лук, 5-6 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, заливаме го със студена вода и слагаме да се вари. Когато възври, посоляваме. Изчакваме месото да поомекне и прибавяме цялата глава лук и едро нарязаните моркови, целина и корени от магданоз. Продължаваме да варим на умерен огън. Малко преди да отстраним от огъня, слагаме едро нарязаните картофи и домати. Доваряваме и поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз.
Свински котлети в сметанов сос
Продукти за 4 порции: 4 свински котлета /по 200 г/, 30 г краве масло, прясно смлян бял пипер, сол, 4 с.л. ситно нарязан лук, 2 с.л. винен оцет, 1 с.л. мед, 250 мл обезмаслена сметана, 1 с.л. смесени сухи подправки за месо, 2 ч.л. естрагон, 3 ч.л. трапезна майонеза
Нaчин на приготвяне: В разтопеното масло запържваме от двете страни котлетите, които предварително сме изтънили с дървено чукче. Солим със сол и бял пипер, прехвърляме ги в тавичка, наливаме малко вода, завиваме с фолио и задушаваме във фурната 15 мин. Отделно в мазнината, в която сме пържили котлетите, задушаваме лука. Прибавяме размития в оцета мед, разбъркваме и сваляме от котлона. Прибавяме размесените майонеза и сметана, подправяме с естрагон, сол и бял пипер и връщаме на по-слаб огън, като бъркаме непрекъснато, за да не заври сосът. Готвим 3-4 мин. Разпределяме котлетите в топли чинии и отстрани сипваме от соса.
Портокалов десерт
Прoдукти: 3 портокала, 40 г лешници, 2 с.л. мед, 1 щипка канела, 1 щипка счукан карамфил.
Нaчин на приготвяне: Обелваме портокалите, почистваме белите влакна и ги нарязваме на кръгли филийки. Подреждаме филийките в тавичка и ги поръсваме с едро нарязаните лешници, счукания карамфил и канелата. Отгоре поливаме с разтопения мед и печем 20 мин в предварително загрята гореща фурна.
ВЕЧЕРЯ
Телешки филета по градски
Продукти за 4 порции: 4 телешки филета по 150 г, 2 яйца, 1 филия сух хляб, 1-2 с.л. брашно, черен пипер, сол, мазнина за пържене, бира.
Нaчин на приготвяне: Начукваме филетата, посоляваме ги и ги киснем около 1 час в бира. След това изцеждаме и поръсваме със сол и черен пипер. Панираме последователно в брашното, в смес от натрошената на трохи филия и разбитите яйца и отново в брашното. Пържим филетата в сгорещена мазнина от двете страни до зачервяване. Поднасяме филетата топли с парче масло върху тях.
Целувчена торта с портокали
Прoдукти: 35 готови целувки, 2 портокала, 2 ч.ч. сметана, 4 с.л. пудра захар, 1 ванилия, 1 с.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме сметаната заедно със захарта до пухкавост (около 10 мин) и я ароматизираме с ванилията и рома. В кръгла чиния нареждаме една до друга половината от целувките (някои начупваме, за да попълним празнините). Върху тях изсипваме половината от разбитата сметана и нареждаме резенчета от единия портокал (обелени и почистени от семките). Върху портокаловите резенчета нареждаме останалите целувки и покриваме с останалата сметана. Отгоре гарнираме тортата с резенчета от втория портокал. Поднасяме тортата, след като я оставим за 1-2 часа в хладилника.
За да направите сладко от бели череши, са ви необходими: 1 кг череши, 800 г захар, 1 каф.л. лимонена киселина, 1 клонче индрише. Почистете черешите от костилките и ги сложете в съда, в който ще ги в...
1. Болният зъб се лекува с аспирин или тампонче, напоено със спирт Това е не просто мит. Това е опасна заблуда! Когато тези химични вещества попаднат върху лигавицата в устната кухина, те ще пред...
Зеленчукови шишчета Продукти за 4 порции: 1 патладжан, 2 червени чушки, 8 дребни лукчета, 8 по-едри печурки, 100 г топено сирене, 100 г пушено сирене, 1 зелен домат, 2 с.л. олио; за маринатата: ...
Неоспорима столица на Северна Бавария, Нюрнберг привлича целогодишно гости от всички краища на света. Претърпял огромни разрушения по време на Втората световна война, сега той е прекрасно възстановен ...