Още рецепти » 22 октомври

 22 октомври

ЗАКУСКА

Шприцовани пърженки

Прoдукти: 300 г брашно, 250 мл прясно мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 2 яйца, мазнина за пържене, пудра захар и канела за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Възвираме млякото на огъня и разтваряме в него содата. После бързо при непрекъснато бъркане сипваме брашното – трябва да получим гъста каша. Отстраняваме съда от огъня и като не преставаме да бъркаме прибавяме едно по едно яйцата. В дълбок съд с голямо количество силно сгорещена мазнина шприцоваме от тестото розички и ги пържим до златисто оцветяване. Поръсваме още горещите пърженки със смес от пудра захар и канела.

ОБЯД

Рибена супа с пиперки

Продукти за 4 порции: 500 г филе от морска риба, 2 моркова, 2 зелени пиперки, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 1 к.ч. ориз, 1 1/2 ч.ч. зеленчуков бульон, 4 с.л. зехтин, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 2 ч.л. къри на прах, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме обезкостената риба на малки парченца и леко посоляваме. Нарязваме лука, пиперките и морковите на тънки ивички. Задушаваме зеленчуците 4-5 мин в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания чесън и кърито и заливаме с горещия бульон. Сипваме ориза, захлупваме и варим 20-25 мин на умерен огън. Добавяме рибата и размитото в млякото брашно, опитваме на сол и варим още 10 мин на слаб огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.

Пиле със сметана

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 40 г краве масло, 1 ч.ч. гъста сметана, 2 жълтъка, 1 глава лук, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които посоляваме, поръсваме с черен пипер и изпържваме в сгорещеното олио. Изваждаме пилето и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Връщаме месото, захлупваме и задушаваме на тих огън до омекване. Десет минути преди да отстраним от огъня сипваме сметаната. Накрая застройваме соса с жълтъците, разбити с малко вода. Подправяме с лимонов сок и затопляме на огъня, без да варим.

Дюли с ориз

Прoдукти: 2-3 средно големи дюли, 1 ч.ч. ориз, 2 1/2ч.ч. прясно мляко, 3 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Измиваме дюлите и ги нарязваме на парчета, като отстраняваме семената. Варим ги на умерен огън, докато поомекнат. Отделно сваряваме в прясното мляко почистения и измит ориз. Изсипваме го в намаслена тавичка и отгоре нареждаме полу сварените дюли. Разбиваме на пяна белтъците заедно със захарта. Заливаме сладкиша с разбитите белтъци и печем в умерено загрята фурна, докато заливката порозовее. При сервиране гарнираме със сладко, пресни плодове или сметана.

ВЕЧЕРЯ

Мляно месо на тиган

Продукти за 4 порции: 2 чушки, 100 г зелен боб, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 люта чушка, 400 г кайма, 2 с. л. олио, сол, лют, червен пипер, 250 г домати, 150 г кисело мляко, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на едро, а лука, чесъна и лютата чушка - на ситно. Изпържваме месото за кратко в сгорещеното олио и подправяме. Прибавяме зеленчуците и задушаваме 10 минути под капак. Накрая сипваме разбитото кисело мляко и поръсваме с магданоз.

Солен крем с плодов сироп

Прoдукти: 125 г сирене “Крема”, 200 г сметана, 50 г захар, 5 г счукан ким, 100 г ягоди или малини, ягодов или малинов сироп

Нaчин на приготвяне: С миксер пасираме сиренето “Крема” с 30 г сметана на гладка маса. Смесваме и захарта със счукания ким. Отделно разбиваме на пухкава смес останалата сметана, смесваме я с кима и захарта и с “Крема”-та. От тази смес оформяме със сладкарски формички в десертни чинии сърца. Слагаме ги в хладилника поне за 8 часа. Поливаме десерта с плодовия сок и го украсяваме с целите плодове.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Страх ме е да летя със самолет

Статистически погледнато, във всеки ред от три седалки в пътнически самолет, седи поне един пасажер, който би предпочел да е някъде другаде. Потните му длани стискат здраво подлакътниците при изли...

Пратерът – безкраен празник по австрийски

Колко много асоциации предизвиква споменаването на австрийската столица! И всичките са свързани с радостни преживявания! Виенски валс, виенско кафе, виенски кифлички, виенски балове, виенска класика.....

Как да сготвим пържолите

Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...

Украсете хола с иглолистни растения

От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка. Като пример може да послужи араукарията. С нейн...

Начало