ЗАКУСКА
Печени филийки с риба “Тон”
Прoдукти: 4 филии по-стар бял хляб, 1 консерва риба тон в собствен сос, 2 яйца, 1 малка глава лук, 150 г сирене, 1 с.л. заквасена сметана, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме рибата от маринатата и я смесваме със сметаната и настърганото сирене. Подправяме с малко сол и черен пипер и разбъркваме. Добавяме яйцата и настъргания лук. Мажем филийките с тази смес и печем 8 мин на горен реотан.
ОБЯД
Кремсупа от грах
Продукти за 4 порции: 400 г грах, 1 малка глава целина, 50 г шунка, 30 г краве масло, 4 ч.ч. вода, 1 ч.ч. течна сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното масло. Прибавяме ситно нарязаните шунка и целина и също ги позапържваме. Слагаме граха, наливаме 4 ч.ч. вряща подсолена вода и варим на умерен огън. Когато продуктите омекнат, пасираме, посоляваме и прибавяме сметаната.
Пиринска яхния
Прoдукти: 1 кг овче месо, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 5-6 картофа, 1 връзка магданоз, 1 ч.ч. нарязани гъби, 1 с.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 1/2 ч.ч. мазнина, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, измиваме го и го задушаваме в мазнината и няколко с.л. вода. След като се позачерви, добавяме ситно нарязания лук, доматеното пюре, червения и черен пипер. Заливаме с гореща вода (да се покрие месото), кипваме и готвим на тих огън. Половин час след кипването слагаме гъбите, а след още 30-40 минути нарязаните на филийки картофи. Преди да дръпнем от печката, поръсваме яхнията със ситно нарязан магданоз.
Оризов кекс
Прoдукти: 250 г ориз, 500 мл прясно мляко, 2 с.л. краве масло, 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ванилия, 100 шоколад, кората от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Почистваме ориза и го сваряваме с малко вода. Наливаме бавно млякото и доваряваме, след което изстудяваме сместа. Разбиваме на пяна маслото със захарта. Прибавяме лъжица по лъжица ориза. Сипваме настърганата лимонова кора, разбъркваме и внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Разстиламе сместа на 3 пласта в намаслена и набрашнена кръгла тава, като между пластовете ръсим с настърган шоколад. Печем в слаба фурна.
ВЕЧЕРЯ
Панирани крилца
Прoдукти: 1 пакет пилешки крилца, сол, босилек, черен пипер, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Накисваме крилцата във вода за 1 час, за да омекнат и станат крехки. Смесваме брашното, солта, босилека и черния пипер. Отцеждаме добре крилцата и ги овалваме старателно в приготвената смес. Изпържваме ги от всички страни до златисто в сгорещеното олио.
Шипкова супа
Прoдукти: 250 г пресни шипки, 1 л вода, 10 г желатин, 75 г захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме шипките, разрязваме ги наполовина, като почистваме сърцевината им. Сваряваме ги във водата. Накрая добавяме набъбналия желатин и захарта. Сервираме супата студена.
Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...
Дълга е поредицата от калини и твърде разнообразни по цвят и форма на листата и плодовете са те. Познати са близо сто диворастящи и култивирани вида от рода Калини (Viburnum) към семейство Caprifoliac...
Шпионката е устройство с помощта на което може да огледаш стълбищната площадка, преди да отвориш входната врата. Вратата сама по себе си трябва да защитава дома от неканени гости, но е хубаво да се...
Зеленчукови шишчета Продукти за 4 порции: 1 патладжан, 2 червени чушки, 8 дребни лукчета, 8 по-едри печурки, 100 г топено сирене, 100 г пушено сирене, 1 зелен домат, 2 с.л. олио; за маринатата: ...