ЗАКУСКА
Сусамени кравайчета
Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 5 с.л. захар, 1 ч.ч. олио /или 200 г краве масло /, 2 ванилии, 1 пакетче амонячна сода, 2 ч.л. оцет, 1 белтък, 1-2 с.л. сусам.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме олиото /или размекнатото масло/, ванилиите, разтворената в оцета амонячна сода и брашното. Замесваме гладко тесто и го разточваме на кора с дебелина около 1 см. С помощта на голяма и малка чаша изрязваме от тестото кравайчета. Нареждаме ги в намаслена тавичка, намазваме ги с белтъка и ги поръсваме със сусам. Печем кравайчетата в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Рибена чорба по гръцки
Продукти за 5-6 порции: 600 г морска риба, 1 глава лук, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 2 домата , 1 стрък праз, 1 парче целина, 1 скилидка чесън, 4 с.л. сметана, 1 дафинов лист, 4 зърна черен пипер, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата на рибата, нарязваме я на парчета и я заливаме с 5-6 ч.ч. студена вода. Прибавяме кожата и нарязаните зеленчуци. Посоляваме, прибавяме зрънцата черен пипер и варим супата на умерен огън. Когато се свари, изваждаме месото и прецеждаме бульона. Приготвяме запръжка от маслото и брашното и я сипваме в бульона заедно с обелените и настъргани домати. Прибавяме счукания чесън и сметаната, връщаме рибните парчета, поръсваме с черен пипер и оставяме супата да ври още 5-6 мин.
Телешки кюфтета – магданозлия
Прoдукти: 500 г телешка кайма, 1 к.ч. полусварен ориз, 2 глави лук, 1-2 моркова, 1 парче целина, 2 връзки магданоз, 4-5 с.л. олио, 3 яйца, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 40 г масло, 1 каф.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата заедно с ориза, настъргания лук, 1 яйце, половин връзка ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Оставяме сместа 30 мин да почива и после оформяме кюфтета с големината на орех. Отделно пущаме ситно нарязаните кореноплоди във вряща вода и подправяме с черен пипер и сол. Щом сместа заври, пускаме вътре кюфтетата и варим на умерен огън. След 10-15 мин добавяме останалия ситно нарязан магданоз. Запържваме брашното в сгорещеното олио и разреждаме с малко бульон от тенжерата. Сипваме запръжката в ястието и доваряваме на умерен огън. Накрая отстраняваме от огъня и застройваме с останалите яйца, разбити в киселото мляко. При поднасяме поливаме всяка порция с разтопено масло, в което сме запържили червения пипер.
Оризов кекс
Прoдукти: 250 г ориз, 500 мл прясно мляко, 2 с.л. краве масло, 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ванилия, 100 шоколад, кората от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Почистваме ориза и го сваряваме с малко вода. Наливаме бавно млякото и доваряваме, след което изстудяваме сместа. Разбиваме на пяна маслото със захарта. Прибавяме лъжица по лъжица ориза. Сипваме настърганата лимонова кора, разбъркваме и внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Разстиламе сместа на 3 пласта в намаслена и набрашнена кръгла тава, като между пластовете ръсим с настърган шоколад. Печем в слаба фурна.
ВЕЧЕРЯ
Картофи с наденица на фурна
Прoдукти: 1,5 кг картофи, 500 г наденица, 3 глави лук, 2-3 печени чушки, 3-4 домата, 100 г кашкавал, 100 мл олио, 1 кубче зеленчуков бульон.
Нaчин на приготвяне: Картофите сваряваме и нарязваме на колелца. Нарязаните лук, чушки и домати запържваме в олио. Наденицата също нарязваме на колелца. В намазана с олио тавичка нареждаме половината от картофите, върху тях сипваме запържения лук, чушки и домати, след това нареждаме наденицата и най-отгоре другата половина картофи. Заливаме с разтворения в 150 мл вода зеленчуков бульон и печем 20 минути. Изваждаме ястието от фурната, поръсваме с настърган кашкавал и запичаме още 10 минути.
Студена супа от кайсии
Продукти за 4 порции: 8 големи узрели кайсии, 1 1/2ч.ч. бяло вино, 250 мл прясно мляко, 1 виенска кифла, 2 жълтъка, 60 г захар, лимонена кора.
Нaчин на приготвяне: Обелваме кайсиите и отстраняваме костилките им. Задушаваме половината от кайсиите в малко бяло вино. Сваряваме останалите кайсии в прясното мляко заедно с натрошената кифла и малко настъргана лимонова кора. Пресоваме сместа и прибавяме към нея виното, захарта и жълтъците, разбити с 2 с.л. вода. Притопляме и заливаме задушените кайсии. Изстудяваме много добре и поднасяме.
Неприятният и трудно преодолим навик най-често се проявява с пълна сила между 8 и 11-годишна възраст. Обикновено е израз на вътрешно напрежение, притеснение и стрес. Все пак изход има - макар и трудно...
Белгийска супа от карфиол Прoдукти: 1 л зеленчуков бульон (може и от кубче), 2 домата, 2 картофа, 2 моркова, 400 г карфиол, 1 червена чушка, сол, черен пипер. За добавка: 1 стрък босилек, 2 скил...
Търсим всякаква възможност да избегнем, понякога се боим и почти винаги се стесняваме да зададем жизненоважни въпроси. Забравете за неудобството, за да си спестите по-сериозни проблеми. 1. Безпок...
Туморите при децата са голяма група новообразувания, както доброкачествени, така и злокачествени. Повечето от тях възникват още по време на вътреутробното развитие и тъй като детският организъм се ра...