ЗАКУСКА
Понички с кайма
Прoдукти: 400 г месо (по избор), 1 глава лук, 1 кг брашно, 100 г мая, 2 яйца, 100 г краве масло, 200 г извара, 1 щипка захар, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото и го прекарваме през месомелачка. Към получената кайма прибавяме обеления и настърган лук и черен пипер на вкус, посоляваме и леко запържваме. Отделно омесваме средно твърдо тесто от брашното, маята, яйцата, изварата, захарта и малко сол. Разточваме тестото на кора с дебелина 5 мм. С помощта на чаша изрязваме кръгчета. Слагаме във всяко кръгче по малко от плънката, прищипваме краищата им и ги изпържваме в силно сгорещено олио.
ОБЯД
Кашкавалена супа
Прoдукти: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 глава лук, 1 морков, 200 г кашкавал, 50 г масло, магданоз, керевиз, вегата, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме в подсолена вода лука, моркова и керевиза. Изваждаме ги и още топли ги пасираме с млякото, половината магданоз и маслото. Полученото пюре връщаме в бульона и слагаме отново да заври. След това прибавяме настъргания кашкавал и варим докато се разтопи. Поръсваме супата с нарязан магданоз и поднасяме поръсена с черен пипер.
Телешко с ориз
Прoдукти: 400 г телешко филе, 400 г домати, 2 глави лук, 4 скилидки чесън, 3 чушки, 2 стръка пресен лук, сол, 2 с. л. олио, 1/2 ч. ч. бульон, 50 мл сухо червено вино, 1 ч. ч. ч. черен пипер, 1 с. л. червен пипер, риган.
Нaчин на приготвяне: Накисваме предварително ориза за 1 час във вряла подсолена вода. Месото, чушките и доматите нарязваме на едри парчета, лука - на пръстени, чесъна - на ситно. Месото, чесъна и лука задушаваме в тигана със сгорещеното олио и прибавяме чушките, доматите, бульона и виното. Държим на огъня под капак 5 минути, сипваме ориза, червения пипер и ригана и задушаваме 10 минути. Подправяме със сол и червен пипер.
Торта “Линц”
Прoдукти: 350 г краве масло, 120 г бадеми, 180 г захар, 400 г брашно, 1 яйце, 1 жълтък, 1 кръгла вафлена кора, 1 ванилия, мармелад, портокалова кора.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме омекналото масло със захарта до получаване на пяна. Прибавяме яйцето и жълтъка и продължаваме да бием. След малко прибавяме попарените, обелени и ситно начукани бадеми, брашното, пресято с ванилията, и ситно настърганата портокалова кора. Разстиламе половината от сместа във форма за торта, отгоре слагаме вафлената кора, обилно намазана с мармалад от малини или от френско грозде. От останалото тесто приготвяме звездички, с които украсяваме тортата. Накрая поръсваме с попарени, обелени и нарязани бадеми и печем в умерено загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Рамстег с лук
Прoдукти: 1 кг крехко телешко или свинско месо, 1 к.ч. разтопена свинска мас, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, 5 глави лук, 2 с.л. вино, половин пакетче краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го нарязваме на шницели, които леко начукваме с дървено чукче. Посоляваме ги, поръсваме ги с черен пипер, овалваме ги в част от брашното и ги пържим в сгорещената мас, докато се зачервят от двете страни. След това ги заливаме с разтопеното масло и виното. Нарязваме лука на филийки, посоляваме на вкус, овалваме го в останалото брашно и го пържим до златисто оцветяване. После го разпределяме на купчинки върху изпържените шницели.
Портокалов крем с бяло вино
Прoдукти: 100 г захар, 4 яйца, 100 мл бяло вино, 1 портокал, 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме портокаловата кора и я стриваме със захарта. Прибавяме жълтъците, които сме разбили на пяна с 1-2 с.л. вода. Капка по капка при непрекъснато бъркане прибавяме изстискания портокалов и лимонов сок. Сипваме и виното и варим крема, докато се сгъсти. Отстраняваме готовия крем от огъня, като продължаваме да бъркаме, докато се охлади. Смесваме охладения крем с белтъците, които сме разбили на сняг с 1-2 с.л. вода, и го разливаме в чаши за сладолед. Гарнираме го с бисквити, бишкоти или други дребни сладки.
Присаждането е основният начин за размножаване и единственият начин за облагородяване и преоблагородяване на дървесните овощни видове. При размножаването най-често се използва присаждането на спяща п...
Лятото отмина и навалелите дъждове напоследък ни напомнят, че е време да подготвим почвата в градината, като я обърнем с права лопата на дълбочина 30-40 см, за да подобрим физическото й състояние пред...
Всички сортове, принадлежащи към групата на виещите се рози, се отличават с буен растеж и много- бройни цветове, събрани в съцве- тия. Те са най-ценните измежду всички цъфтящи растения, използ- вани з...
Името на този храст и цвете е божествено, защото е кръстен на Хеба - дъщеря на Хера и Зевс. Божественият произход на този вечно-зелено растение ясно личи в приятно зелените месести листа, които искрят...