Още рецепти » 06 юли

 06 юли

ЗАКУСКА

Палачинки с кайма

Прoдукти: 200 г прясно мляко, 2 яйца, 200 г брашно, щипка сол, мазнина за пържене; зa плънката: 250 г кайма, 1 глава лук, 1 яйце, 1 стрък праз, галета, 1 с. л. масло и 1 с. л. олио, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: От яйцата, млякото и брашното приготвяме рядка каша, посоляваме и изпържваме в намазан с малко мазнина тиган 10 палачинки. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в загрятото олио, добавяме каймата с малко топла вода и пържим 5 минути. Отстраняваме от огъня и прибавяме галетата, магданоза, черния пипер и яйцето. Посоляваме, разбъркваме добре сместа и пълним палачинките. Навитите на рула палачинки подреждаме в плато, поръсваме със ситно нарязан праз и магданоз и заливаме с разтопено масло.

ОБЯД

Агнешка супа с картофи

Продукти за 4-6 порции: 500 г агнешко месо от предната част, 2 глави лук, 1 с.л. разтопено краве масло, 3-4 картофа, магданоз, кимион, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки късчета. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в маслото. Прибавяме месото, поръсваме със сол, червен пипер и кимион, захлупваме и задушаваме 30 мин на умерен огън. Заливаме с 1 л топла вода и оставяме да ври, докато омекне месото. Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги варим в подсолена вода до полусваряване. Отцеждаме и ги прибавяме към супата. Варим още малко, за да омекнат картофите напълно, отстраняваме от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Говеждо по селски

Продукти за 5 порции: 1 кг говеждо вътрешно филе, 200 г лой, 3-4 домата, 1 кг картофи, 3-4 глави лук, 100 г краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. оцет, естрагон, калофер, сол, брашно за замазване на капака.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме и почистваме добре филето от ципите. Нарязваме го на парчета, които начукваме, докато получим кръгове с дебелина около 1 см. Посоляваме ги, поръсваме ги с червения пипер и оцета и ги оставяме да престоят около половин час. На дъното на пръстен съд нареждаме лойта, нарязана на дребни кубчета. Върху лойта слагаме нарязаните на филийки домати, а върху тях разстиламе половината от ситно нарязания лук и нарязаните на кръгчета картофи. Върху картофите нареждаме парчетата месо и покриваме с останалите картофи и лук. Заливаме с разтопеното масло, посоляваме и поръсваме с естрагон и калофер. Наливаме малко вода, захлупваме съда и замазваме капака с тесто. Задушаваме около 1 час и 30 мин в предварително загрята фурна.

Какаов пудинг с ядки

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 100 г шоколад, 1 ч.ч. счукани бадемови или орехови ядки, 2 с.л. царевично нишесте, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. галета, 1 ванилия; зa сиропа: 1 ч.ч. пудра захар, 1 1/2 к.ч. вода, лимонов сок.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и заедно със захарта ги разбиваме с миксер до побеляване. Прибавяме настъргания шоколад, разтопеното масло, нишестето, ванилията, счуканите ядки и галетата. С помощта на дървена лъжица внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме сместа в намаслени формички /или в намаслена и набрашнена тава/ и печем 30 мин в предварително загрята умерена фурна. Отделно сваряваме сироп от посочените продукти и заливаме с горещия сироп пудинга, който преди това сме оставили да изстине.

ВЕЧЕРЯ

Калмари с гъби

Продукти за 3-4 порции: 1 кг калмари, 1 1/2 к.ч. олио, 100 г стерилизирани гъби, 8-10 маслини /без костилки/, 2 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч.л. соев сос, 1 с.л. галета, риган, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Оставяме 6 или 8 цели, а останалите прекарваме през месомелачка. Нарязваме на ситно лука, маслините и гъбите и ги смесваме със смлените калмари. Прибавяме соевия сос, галетата и 4-5 с.л. олио. Разбъркваме и пълним калмарите с тази смес. Отделно в останалото олио запържваме ситно нарязания чесън. Прибавяме доматите, нарязани на филийки, и пържим още 1-2 мин. Слагаме калмарите, посоляваме и задушаваме 20 мин. Накрая поръсваме с черен пипер и стрит риган и готвим още 4-5 мин. Разпределяме калмарите в чиниите за сервиране и ги поливаме със соса от готвенето.

Сладоледена шарлота

Прoдукти: 18 бишкоти, 500 г готов сладолед, 100 г сметана, 2 с.л. захар, 1 компот от череши, 3 с.л. желе от касис.

Нaчин на приготвяне: Подреждаме част от бишкотите по дъното и стените на малка тавичка, така че да бъдат с изпъкналата си страна навън. Изсипваме сладоледа в тавичката и го покриваме с останалите бишкоти. Слагаме тавичката в хладилник. Преди сервиране освобождаваме шарлотата от тавичката, слагаме я в подходяща чиния и украсяваме с разбитата със захарта сметана. Сервираме с компот от череши, предварително размесен с желе от касис.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

За кухнята - с любов

За кухнята понякога се говори като за душата на къщата. Тя е място не само за приготвяне и съхраняване на храната, но и уютното пространство, което обединява всички обитатели, подхранвайки обичта, раз...

Домашни милинки

Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...

Домашeн кабинет във всяка стая

Съвременното средностатистическо жилище няма толкова много площ, че да се отдели самостоятелна стая за домашен кабинет. Но негово миниатюрно копие може да се устрои буквално във всяка стая. Следвайки ...

Цветето-фламинго носи изисканост

Още при първа среща екзотичните антуриуми грабват очите и сърцето. В превод от латински името им означаво „опашато цвете". И това наистина е така - съцвети-ето, подобно на вирната опашка, стърчи ...

Начало