Още рецепти » 06 юли

 06 юли

ЗАКУСКА

Палачинки с кайма

Прoдукти: 200 г прясно мляко, 2 яйца, 200 г брашно, щипка сол, мазнина за пържене; зa плънката: 250 г кайма, 1 глава лук, 1 яйце, 1 стрък праз, галета, 1 с. л. масло и 1 с. л. олио, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: От яйцата, млякото и брашното приготвяме рядка каша, посоляваме и изпържваме в намазан с малко мазнина тиган 10 палачинки. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в загрятото олио, добавяме каймата с малко топла вода и пържим 5 минути. Отстраняваме от огъня и прибавяме галетата, магданоза, черния пипер и яйцето. Посоляваме, разбъркваме добре сместа и пълним палачинките. Навитите на рула палачинки подреждаме в плато, поръсваме със ситно нарязан праз и магданоз и заливаме с разтопено масло.

ОБЯД

Агнешка супа с картофи

Продукти за 4-6 порции: 500 г агнешко месо от предната част, 2 глави лук, 1 с.л. разтопено краве масло, 3-4 картофа, магданоз, кимион, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки късчета. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в маслото. Прибавяме месото, поръсваме със сол, червен пипер и кимион, захлупваме и задушаваме 30 мин на умерен огън. Заливаме с 1 л топла вода и оставяме да ври, докато омекне месото. Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги варим в подсолена вода до полусваряване. Отцеждаме и ги прибавяме към супата. Варим още малко, за да омекнат картофите напълно, отстраняваме от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Говеждо по селски

Продукти за 5 порции: 1 кг говеждо вътрешно филе, 200 г лой, 3-4 домата, 1 кг картофи, 3-4 глави лук, 100 г краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. оцет, естрагон, калофер, сол, брашно за замазване на капака.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме и почистваме добре филето от ципите. Нарязваме го на парчета, които начукваме, докато получим кръгове с дебелина около 1 см. Посоляваме ги, поръсваме ги с червения пипер и оцета и ги оставяме да престоят около половин час. На дъното на пръстен съд нареждаме лойта, нарязана на дребни кубчета. Върху лойта слагаме нарязаните на филийки домати, а върху тях разстиламе половината от ситно нарязания лук и нарязаните на кръгчета картофи. Върху картофите нареждаме парчетата месо и покриваме с останалите картофи и лук. Заливаме с разтопеното масло, посоляваме и поръсваме с естрагон и калофер. Наливаме малко вода, захлупваме съда и замазваме капака с тесто. Задушаваме около 1 час и 30 мин в предварително загрята фурна.

Какаов пудинг с ядки

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 100 г шоколад, 1 ч.ч. счукани бадемови или орехови ядки, 2 с.л. царевично нишесте, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. галета, 1 ванилия; зa сиропа: 1 ч.ч. пудра захар, 1 1/2 к.ч. вода, лимонов сок.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и заедно със захарта ги разбиваме с миксер до побеляване. Прибавяме настъргания шоколад, разтопеното масло, нишестето, ванилията, счуканите ядки и галетата. С помощта на дървена лъжица внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме сместа в намаслени формички /или в намаслена и набрашнена тава/ и печем 30 мин в предварително загрята умерена фурна. Отделно сваряваме сироп от посочените продукти и заливаме с горещия сироп пудинга, който преди това сме оставили да изстине.

ВЕЧЕРЯ

Калмари с гъби

Продукти за 3-4 порции: 1 кг калмари, 1 1/2 к.ч. олио, 100 г стерилизирани гъби, 8-10 маслини /без костилки/, 2 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч.л. соев сос, 1 с.л. галета, риган, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Оставяме 6 или 8 цели, а останалите прекарваме през месомелачка. Нарязваме на ситно лука, маслините и гъбите и ги смесваме със смлените калмари. Прибавяме соевия сос, галетата и 4-5 с.л. олио. Разбъркваме и пълним калмарите с тази смес. Отделно в останалото олио запържваме ситно нарязания чесън. Прибавяме доматите, нарязани на филийки, и пържим още 1-2 мин. Слагаме калмарите, посоляваме и задушаваме 20 мин. Накрая поръсваме с черен пипер и стрит риган и готвим още 4-5 мин. Разпределяме калмарите в чиниите за сервиране и ги поливаме със соса от готвенето.

Сладоледена шарлота

Прoдукти: 18 бишкоти, 500 г готов сладолед, 100 г сметана, 2 с.л. захар, 1 компот от череши, 3 с.л. желе от касис.

Нaчин на приготвяне: Подреждаме част от бишкотите по дъното и стените на малка тавичка, така че да бъдат с изпъкналата си страна навън. Изсипваме сладоледа в тавичката и го покриваме с останалите бишкоти. Слагаме тавичката в хладилник. Преди сервиране освобождаваме шарлотата от тавичката, слагаме я в подходяща чиния и украсяваме с разбитата със захарта сметана. Сервираме с компот от череши, предварително размесен с желе от касис.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тропическата феерия на Нонг Нуч в Сиам

Някога Тайланд се е наричал Сиам, така някои го назовават и днес. Това е единствената страна в Югоизточна Азия, която е запазила своята независимост по времето, когато всичките й съседи са били европе...

Венеция - най-красивият град

Може би никой друг град през вековете не е предизвиквал толкова много хвалебствия от страна на велики писатели и пътешественици,както Венеция.Тя е била и си остава феномен - La Serenissima - Най-ведра...

Какво ни дебне на работното място

Някои работят, за да живеят, други живеят, за да работят. И в единия, и в другия случай опасностите, които дебнат в професионалната ни среда, никак не са малко. Алергия към латекс Най-честит...

Агнешки гозби

Агнешка каварма Прoдукти: 800 г агнешко месо, 4-5 глави лук, 1 пакетче краве масло, 4-5 домата, 1 ч.л. червен пипер, 10-12 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, 2 люти чушлета, сол. Нaчин на приг...

Начало