Още рецепти » 12 януари

 12 януари

ЗАКУСКА

Мекици със сирене

Прoдукти: 400 г брашно, 1 яйце, 100 г сирене, 15 г мая за хляб, 1/2к.ч. хладка вода, 100 г кисело мляко, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и малко брашно и я оставяме да втаса. Прибавяме разбитите с киселото мляко яйца и останалото брашно. Омесваме гладко тесто и прибавяме към него ситно натрошеното сирене. Омесваме леко и разточваме кора с дебелина 1,5 см. С помоща на широка водна чаша изрязваме от тестото мекици и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Пилешка чорба с картофи

Прoдукти: 1 по-малко пиле /около 500-600 г/, 3 глави лук, 2 с.л. краве масло, 3-4 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязана прясна чубрица /или 1 ч.л. стрита суха чубрица/, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето както е цяло в подсолена вода, заедно със ситно нарязания лук и маслото. Изваждаме го, отстраняваме костите и нарязваме месото на малки парченца, които връщаме в чорбата. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и варим на умерен огън. След 10 мин слагаме обелените и настъргани домати и доваряваме чорбата. Непосредствено преди да отстраним от огъня, поръсваме с чубрица.

Мусака с картофено пюре

Прoдукти: 600 г кайма /смес/, 1 кг картофи, 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. олио, 2 глави лук, 1 ч.ч. бульон, 30 г краве масло, черен пипер, мащерка, сол.

Нaчин на приготвяне: В мазнината и малко бульон задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме каймата и продължаваме да задушаваме, докато водата се изпари. Посоляваме, поръсваме подправките и заливаме с горещия бульон /или с гореща вода/. Варим петнадесетина минути на умерен огън в захлупен съд. Отделно приготвяме пюре от сварените картофи и млякото. Разстиламе половината пюре на дъното на намаслена тавичка, насипваме върху него каймата, а отгоре покриваме с останалото картофено пюре. Слагаме тук там парченца масло и запичаме мусаката.

Бананов десерт

Прoдукти: 4 банана, 50 г краве масло, 80 г лешници, 1 буркан компот от боровинки, 2 белтъка, 80 г пудра захар, масло за формата.

Нaчин на приготвяне: Разполовяваме обелените банани първо напречно, после по дължина и ги нареждаме един до друг в намаслена тавичка. Заливаме с разтопено масло, а отгоре разпределяме боровинките от компота и лешниците. Покриваме бананите с разбитите на сняг белтъци със захарта. Печем 10-15 мин в предварително затоплена умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Крокети с плънка от кайма

Прoдукти: 1 кг картофи, 1 ч.ч. брашно, 5 яйца, 1 к.ч. галета, 50 г сирене или кашкавал, 1 глава лук, 200-300 г кайма /телешка или смес/, магданоз, кимион, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Измиваме картофите и ги варим в подсолена вода. Обелваме сварените картофи и ги намачкваме или настъргваме на ситно ренде. Прибавяме половината от галетата и от брашното, 3 цели яйца и 2 жълтъка, настърганото на ситно ренде сирене, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме сместа и разточваме върху намаслената маса кора с дебелина 1 см, а от кората изрязваме квадрати, широки около 10 см. Отделно нарязваме лука на ситно, задушаваме го в малко мазнина, а след това го омесваме с каймата, към която сме добавили малко кимион и сол. С помощта на нож отделяме внимателно квадратите от масата и поставяме в средата на всеки квадрат слагаме част от приготвената плънка. Оформяме кюфтета, които потапяме в двата леко разбити жълтъка, а след това в смес от останалото брашно и галета, и пържим в сгорещената мазнина.

Крем карамел

Прoдукти: 800 яйца, 500 г захар, 1 л прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: В сух тиган загряваме 150 г захар до образуването на карамел. Разливаме готовия карамел, докато е още топъл в намаслени метални формички. Разбиваме яйцата с останалата захар и постепенно прибавяме топлото мляко. Наливаме сместа във формичките и ги нареждаме в тавичка. Наливаме вода до средата на формичките и печем в слаба фурна, като внимаваме водата да не кипне. Оставяме готовия крем да се охлади във формичките, след което го обръщаме в чинийките за сервиране.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Каква брава да изберем за дома си?

Сравнението на съществуващите типове брави не позволява да се направи еднозначен извод за превъзходството на някои от тях. Идеалната брава за стоманена брава трябва да притежава две важни свойства: не...

Грудкови бегонии украсяват дома

Бегониите – този океан от неописуеми форми и багри на цветове и листа включва около 1000 вида. Те биват тревисти многогодишни растения, ниски храсти или полухрасти, та дори и лиани. Кореновата им сист...

Опасни ли са себорейните брадавици?

Себорейните брадавици са доброкачествени новообразувания на кожата. Появяват се след 40-та година като единични, малки, ограничени плаки с неравна повърхност. При някои фамилии тези брадавици се унасл...

Красивият пролетен килим се подготвя отсега

Настъпи моментът да настаните двугодишните цветя на постоянното им място. Техните семена се засяват през втората половина на лятото и до есента за разсада се полагат много грижи. От септември до късн...

Начало