Още рецепти » Светлинно лечение в стоматологията

 Светлинно лечение в стоматологията

В стоматологията се използват инфрачервени и ултравиолетови лъчи.

Инфрачервени лъчи

Естествен източник на инфрачервени лъчи е слънцето, а изкуствени източници са солукс – лампата и лампа инфраруж. Тяхното физиологично действие се дължи на топлинния и бактерициден (унищожаване на микроорганизмите) ефект върху кожата и лигавицата на устата. Те усилват основната обмяна и подобряват функцията им. Топлинният ефект оказва противовъзпалително и болкоуспокояващо действие при стоматити, гингивити, абсцеси, но при които е даден изход на гнойта.
Еднократно облъчване в областта на устата намалява съдържанието на млечна киселина в слюнката, която е един от факторите за образуване на кариес.
Тези лъчи са противопоказни при лечение на пародонтоза, кървящи и гнойни процеси.

Ултравиолетови лъчи

Изкуствен източник на ултравиолетовите лъчи е кварцовата лампа. Те също имат изразено бактерицидно действие, което се използва при грипните заболявания, както и за тяхната профилактика.
Те подобряват общата реактивност на организма, както и осификацията – образуване на калус при фрактури (счупвания в областта на лицево-челюстните кости).
Противопоказания при тях са заболявания на бъбреците, диабет, а за локални (местни) процедури – открита кост след екстракция.

Автор: д-р Снежана Страхилова

Представяме Ви:

Замъкът Виландри – ювелирни мотиви

Уникалните ренесансови градини на замъка Виландри, често оприличавани с ювелирното изкуство на гоблена, са сред най-впечатляващите във Франция и в света. Всяка година стотици посетители от март до ное...

Защо се стига до спонтанен аборт?

Около 20% от жените не завършват бременността си до край. Повече от половината от спонтанните аборти са преждевременни (до третия месец), а останалите се наричат късни (след третия месец). Причин...

Азиатска красавица цери астма

В страните на Далечния Изток по лечебни качества от векове мураята се счита равна на женшена. Доскоро в Япония на простолюдието най-строго се е забранявало да я отглежда. Само императорският двор е мо...

Консервиране на люти чушлета

Хрупкави люти чушки Прoдукти: 2 кг люти чушки /най-добре “бяла шипка”/, 10 с.л. сол, 10 с.л. захар, 1 бутилка оцет /6%/. Нaчин на приготвяне: Подрязваме дръжките на чушките, наизбождаме ги с и...

Начало