Още рецепти » 26 март

 26 март

ЗАКУСКА

Понички с кайма

Прoдукти: 400 г месо (по избор), 1 глава лук, 1 кг брашно, 100 г мая, 2 яйца, 100 г краве масло, 200 г извара, 1 щипка захар, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото и го прекарваме през месомелачка. Към получената кайма прибавяме обеления и настърган лук и черен пипер на вкус, посоляваме и леко запържваме. Отделно омесваме средно твърдо тесто от брашното, маята, яйцата, изварата, захарта и малко сол. Разточваме тестото на кора с дебелина 5 мм. С помощта на чаша изрязваме кръгчета. Слагаме във всяко кръгче по малко от плънката, прищипваме краищата им и ги изпържваме в силно сгорещено олио.

ОБЯД

Супа от грис и картофи

Прoдукти: 2-3 с.л. грис, 3 с.л. масло, 5-6 картофа, половин връзка магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В сгорещеното масло запържваме гриса леко и го разреждаме с 5-6 ч.ч. топла вода. Когато супата заври, прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи. След като уврят и картофите, сваляме супата от огъня, овкусяваме я със сол, лимонов сок и черен пипер и поръсваме с наситнен магданоз.

Пиле с винен сос

Прoдукти: 700 г обезкостено пилешко месо, 2 домата, 2 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. бяло вино, 1 ч.л. горчица, половин пакетче краве масло, 3 с.л. олио, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилешкото месо на порции, посоляваме и изпичаме с част от маслото в умерена фурна. Нарязваме лука и доматите на дребно и ги задушаваме в олиото. Прибавяме виното и горчицата, заливаме с малко сос от печеното и пасираме. В отделен съд задушаваме в останалото масло ориза, прибавяме 4 к.ч. вода и сол и го оставяме на слаб огън да попие водата. Сервираме пилето полято със зеленчуковия сос и гарнирано с ориз.

Сладкиш от макарони с ананас

Прoдукти: 250 г широки плоски макарони, 250 г консервиран ананас заедно със сока, 6 яйца, 5 с.л. разтопено краве масло, 1 1/2 к.ч. захар, 1 ванилия, 1 ч.л. канела, 250 г отцедени шайби от ананас за украса.

Нaчин на приготвяне: Варим макароните в леко подсолена вода до полуготовност и ги отцеждаме. Разбиваме яйцата заедно със захарта и разтопеното масло. Пасираме ананаса със сока и го прибавяме към яйцата заедно с ванилията и канелата. Прибавяме така приготвения крем към отцедените макарони и разбъркваме добре. Разстиламе сместа в намаслена тавичка и подреждаме отгоре шайбите ананас. По желание в средата на всяка шайба можем да сложим вишничка от компот (без костилка). Печем сладкиша във фурна, загрята до 180°С.

ВЕЧЕРЯ

Гъби в гювечета

Прoдукти: 1 кг печурки, 1 лимон, 4 жълтъка, 1 кофичка сметана, 100 г настърган кашкавал, половин пакетче масло, сол, черен пипер, индийско орехче

Нaчин на приготвяне: Поръсваме гъбите с лимонов сок, за да не почерняват. Нарязваме ги на малки парченца и ги запържваме в маслото, колкото да си пуснат водата. Смесваме жълтъците и сметаната, поръсваме със сол и малко настъргано индийско орехче. Разпределяме гъбите в глинени гювечета и заливаме всяко гювече със соса, а отгоре поръсваме с настърган кашкавал. Запичаме в умерена фурна.

Лимонов мус

Прoдукти: 7 яйца, 250 мл вода, кората и сокът от 1 лимон, 200 г захар, вишни от сладко за украса.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с водата и лимоновия сок и прецеждаме през гъсто сито или цедка. Прибавяме захарта и ситно настърганата лимонова кора. Слагаме сместа на огъня и бием с телта, така че да получим гъста пяна, като внимаваме да не заври, защото в такъв случай мусът ще спадне. Наливаме сгъстената и бухнала пяна в стъклени чаши и я слагаме в хладилника, за да стегне. Преди да поднесем, украсяваме с вишни от сладко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Агнешки гозби

Агнешка каварма Прoдукти: 800 г агнешко месо, 4-5 глави лук, 1 пакетче краве масло, 4-5 домата, 1 ч.л. червен пипер, 10-12 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, 2 люти чушлета, сол. Нaчин на приг...

Как да сготвим котлети

Котлети с желирани лукчета Прoдукти: 60 г брашно, 1 ч.л. прясно смлян бял пипер, 6 котлета (по около 180 г всеки), 2-3 глави лук, 50 мл олио, 500 г домати от консерва, 300 мл червено вино, 200 г...

Летни сарми

Сарми с гъби Прoдукти: 500 г печурки, 1 ч.ч. ориз,, 2 глави лук, 2 с.л. стафиди, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, лозови листа. Нaчин на при...

Рози огряват балкона

Роза в саксии! Мечта или реалност? Освен да украсява паркове, градини и арки, да цъфти в крайпътни алеи и масиви, да я произвеждат за рязан цвят и розово масло, царицата на цветята вече се налага и ка...

Начало