Още рецепти » 23 януари

 23 януари

ЗАКУСКА

Млечна баница по сакарски

Прoдукти: 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване, 1 к.ч. вода, сол, 2 с.л. олио, половин пакетче краве масло, 1 1/2 ч.л. оцет, 500 мл прясно мляко, 50 г ориз, 6 яйца / 2 за тестото и 4 за плънката/, 100 г захар.

Нaчин на приготвяне: Варим млякото с ориза, докато получим средно гъста каша. Оставяме да изстине и прибавяме захарта и разбитите яйца. Пресяваме брашното, смесваме го със сол по вкус, прибавяме олиото и разбитите яйца и месим като сипваме по малко от водата, към която сме прибавили оцета. Месим, докато получим средно меко тесто. От добре измесеното тесто разточваме 4-5 кори. Нареждаме корите в предварително намаслена и набрашнена тава, като между корите обилно ръсим с разтопено масло. Слагаме да се пече в умерена фурна. Когато баницата се изпече добре и листовете се позачерви, заливаме с приготвената млечна смес и връщаме баницата във фурната да се запече.

ОБЯД

Пасирана супа от зрял грах и салам

Продукти за 4-5 порции: 300 г зрял грах, 1 глава лук, 1 ч.л. брашно, 3-4 с.л. свинска мас, 200 г салам, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме граха от вечерта в студена вода. На другия ден го сваряваме в нова вода. Пасираме сварения грах и го връщаме в отварата. Приготвяме запръжка от маста, ситно нарязания лук и леко препеченото брашно. Разреждаме запръжката и я сипваме в супата. Подправяме, прибавяме нарязания на кубчета салам и варим още 10 мин. Отстраняваме готовата супа от огъня и я поръсваме с черен пипер.

Свински гърди по тракийски

Продукти за 8 порции: 1,5 кг свински гърди без кости, 300 г свинска кайма, 2 филии бял хляб без кората, 1 яйце, 1 зелена чушка от сурова туршия, 1 ч.ч. бяло вино, 1 непълна ч.ч. олио, магданоз, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме каймата в дълбок съд и прибавяме към нея накиснатия и изцеден хляб, яйцето, нарязаната чушка, ситно нарязан магданоз и сол на вкус. Измиваме месото, посоляваме и леко го начукваме. Разстиламе върху него каймата, завиваме на руло, връзваме стегнато със здрав конец и запържваме от всички страни. След това слагаме рулото в намаслена тавичка, заливаме с виното и 1 к.ч. вода и печем 90 мин в силно загрята фурна. Преди сервиране освобождаваме от конците и нарязваме на порции.

Торта с целувки и крем кафе

Прoдукти: 300 г целувки, 2 пакетчета краве масло, 200 г захар, 3 яйца, 2 с.л. кафе, 1 ч.л. ром, 100 г шоколад.

Нaчин на приготвяне: Заливаме ситно смляното кафе с 1 1/2к.ч. вода и варим, докато остане 3/4 от течността. Разбиваме размекнатото масло на пяна. Отделно на слаб огън разбиваме жълтъците със захарта до сгъстяване. Отстраняваме от огъня и като продължаваме да разбиваме прибавяме прецеденото кафе. Сипваме тази смес капка по капка при разбитото масло. Върху широк стъклен поднос затваряме обръча от форма за торти. Нареждаме на дъното половината от целувките и заливаме с крема. Отгоре нареждаме останалите целувки и оставяме крема да стегне. След това отстраняваме обръча и намазваме тортата отгоре и отстрани с белтъците, които сме разбили на гъст сняг с 2 с.л. вода. Накрая поръсваме с настърган шоколад /или шоколадови пръчици/.


ВЕЧЕРЯ

Кюфтета с гъби и кашкавал

Продукти за 4 порции: 200 г телешко месо, 200 г свинско месо, 200 г пилешко месо, 100 г гъби, 1 глава кромид лук, 1 яйце, 80 г кашкавал, чубрица, кимион, олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Смиламе трите вида месо, прибавяме лука и гъбите, нарязани на ситно, яйцето, чубрица, кимион и сол и омесваме каймата много добре. За всяка порция оформяме по едно голяма сплеснато кюфте, което изпържваме в сгорещено масло. Настъргваме кашкавала и поръсваме с кюфтетата, докато са още топли.

Толумбички

Прoдукти: 300 г брашно, 50 г масло (или олио), 250 мл вода, 5 яйца, 2 ч. л. захар, 2 щипки сол, 200 мл олио за пържене; зa сиропа: 300 г захар, 300 мл вода, сокът от 1/2 лимон или 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Водата заедно с маслото, захарта и солта загряваме до кипене. Прибавяме брашното, като разбъркваме непрекъснато с дървена лъжица, докато се превърне в гладко тесто. Тестото изсипваме в тавичка и оставяме да изстине, като от време на време разбъркваме, за да не хване кора. Изсти-налото тесто слагаме в купа и към него при непрекъснато разбиване прибавяме едно по едно яйцата. От приготвеното тесто шприцоваме с назъбен шприц толумбички, които пържим до зачервяване в сгорещеното олио. След като изстинат, ги заливаме с приготвения от посочените продукти сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пъпешовото дърво е роднина на домата

Пъпешовото дърво (Solanum muricatum), известно под звучното име пепино, е една новост за нас, въпреки че по света отдавна се отглежда в промишлени мащаби. Произхожда от Южна Америка, където прадедит...

Запознайте се с дървовидните лилиуми

През последните години на нашия пазар се появиха т.нар. дървовидните лилиуми и веднага привлякоха вниманието на приятелите на цветята. Не се различават от обикновените Дървовидните лилиуми, ...

Ако детето има нервен тик

Вашето дете без причина изведнъж започва непрекъснато да мига, да се закашля, или да смърка с носа – не бързайте да му се карате! Възможно е това да не е лош навик, а нервен тик. Такова необичайно п...

Свещената спалня

В далечното минало спалнята е била не само място за почивка. В пищните будоари знатните дами приемали особено приближените си гости, а в кралските покои се мъдрили и важни държавни решения. Да не гово...

Начало