ЗАКУСКА
Василевденска питка
Прoдукти: 1 кг брашно, 4 яйца, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 25 г мая за хляб /колкото кибритена кутийка/, 1/2к.ч. захар, 1 щипка сол; зa сиропа: 1 1/2ч.ч. захар, 2 ч.ч. вода, 1/2ч.л. канела.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко брашно в 3-4 с.л. мляко и я оставяме да втаса. От брашното, втасалата мая, млякото, захарта, яйцата и солта омесваме средно меко тесто. Оставяме го да втаса. После отново го месим като сипваме по малко от разтопеното масло, докато тестото поеме всичката мазнина. Разстиламе питата в намаслена тавичка и я оставяме на топло да втасва. Щом изпълни тавата, слагаме питата да се пече в умерено загрята фурна. Изваждаме готовата пита, изчакваме да изстине и я заливаме с горещ сироп, който сме приготвили от захарта, канелата и водата.
ОБЯД
Зимна доматена супа
Прoдукти: 1 буркан белени домати, 1 глава лук, 1 корен магданоз, 1 к.ч. натрошено фиде, 4 с.л. олио, 5 ч.ч. вода, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. захар, 1 яйце, черен пипер и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно магданозения корен и лука. Задушаваме ги до омекване в мазнината и малко вода. Прибавяме червения пипер и нарязаните домати заедно със сока от консервата. Заливаме с гореща вода и когато супата заври, прибавяме фидето. Варим, докато фидето омекне, след което отстраняваме от огъня, подправяме със захарта, сол и черен пипер на вкус и застройваме с разбитото яйце.
Кокошка с кисело зеле
Прoдукти: 1 кокошка с дреболиите, 1 кисела зелка, 1-2 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 пакетче краве масло, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме кокошката и я натриваме с черен пипер и сол. Варим ориза в посолена вода, докато поомекне, и го отцеждаме. Нарязваме почистените дреболии на дребно и ги задушаваме в част от разтопеното масло заедно с наситнения лук. Прибавяме ориза, поръсваме с червения пипер и опитваме на сол. Пълним кокошката с така приготвената смес и зашиваме отвора. Застиламе дъното на глинен гювеч с нарязаното зеле и слагаме отгоре кокошката. Наливаме по малко вода и зелев сок, заливаме с останалото разтопено масло и захлупваме гювеча. Печем в умерено силна фурна.
Мързелив щрудел
Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кристална захар, 1 ч.ч. грис, 1 кг ябълки, 1 ч.ч. олио, 1 пакетче бакпулвер, 30 г краве масло, половин пакетче канела, 1 к.ч. счукани орехови ядки, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Размесваме добре брашното, гриса, захарта и бакпулвера. Изсипваме половината от сместа в тавичка, която сме намазали с маслото, и поръсваме с половината от олиото. Отгоре разстиламе ябълките, които сме измили, обелили, настъргали и смесили с канелата и ореховите ядки. Покриваме с втората половина от грисено-брашнената смес, поръсваме с останалото олио и заглаждаме. Печем в умерена фурна. Поднасяме го нарязан на правоъгълни пастички и поръсен с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Пикантни скариди
Прoдукти: 400 г скариди, 30 г краве масло, 1 с.л. олио, 2-3 скилидки чесън, 2 люти чушки, 1 с.л. лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме чесъна на ситно, а лютите чушлета – по-едро. Сипваме ги в сгорещена смес от олиото и маслото, прибавяме лимоновия сок, посоляваме и готвим 1-2 мин. Отделно почистваме скаридите и ги разстиламе в плитка тавичка, заливаме ги с горещата маслена смес и печем 10-15 мин във фурна, загрята до 200°С.
Портокалови бомби
Прoдукти: 4 големи портокала, 1 банан, 1 малка ябълка, отцедените праскови от половин компот, 2 белтъка, 1/2к.ч. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капаци от горната страна на портокалите и внимателно изгребваме вътрешността им. Нарязваме я на малки кубчета и я смесваме с нарязаните на кубчета ябълка, банан и праскови. Пълним портокалите с тази смес.Разбиваме белтъците на гъст сняг заедно със захарта и разпределяме белтъчния сняг върху портокалите, така че да покрие напълно отворите. Слагаме портокалите за няколко минути под грила /или в гореща фурна/, колкото е необходимо, за да се втвърди белтъкът. Поднасяме портокаловите бомби веднага.
Никакви паяжини в ъглите, безупречен под, лъснати до блясък мебели... И още, и още... Въпреки все по-усъвършенстваните уреди и обещаващите все по-големи чудеса продукти за почистване, поддържането на ...
Когато се разболеем, ние обикновено се хващаме за антибиотиците или други медикаменти, за да свалим температурата. Щом това стане, се успокояваме и смятаме, че сме оздравели. Възпалителният процес оба...
Чудесните целебни качества на черния бъз са познати от далечни времена. Растението представлява разклонен храст или дърво, до 3 м високо (рядко до 8-10 м), със силно развита коренова система. (Да не с...
Селска чорба от пиле Прoдукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Сварява...