ЗАКУСКА
Пирожки със сирене и сусам
Прoдукти: 200 г краве сирене, 2 яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 пакет бутер тесто, 1 к.ч. сусам, 1 пакетче краве масло, магданоз, джоджен.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето с вилица, добавяме настъргания кашкавал, яйцата, черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Нарязваме тестото на правоъгълници с размери 5/30 см. Всяка ивица намазваме с разтопено масло и разстиламе по 1 ч.л. от приготвената плънка. Сгъваме лентите на триъгълник и слепваме краищата им. Напръскваме готовите пирожки с вода и ги поръсваме със сусам. Подреждаме ги в тавичка и ги печем 15 мин в умерено силна фурна. Поднасяме ги топли.
ОБЯД
Супа от рибени топчета
Продукти за 4 порции: 200 г филе от риба, 50 г шунка, 50 г по-тлъста кайма, 100 г спанак, 2-3 белтъка, 1 с.л. бяло вино, половин глава лук, 1 л бульон, 1 ч.ч. вода, 1 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме рибеното филе през месомелачка. Добавяме каймата, малко вино, белтъците и сол. Разбъркваме много добре и прибавяме нарязаната на много дребни кубчета шунка. Оформяме топчета с големината на орех. Нарязваме спанака на ивички, а лука на дребно. Сипваме в тенджера бульона и водата, добавяме малко вино и сол и загряваме. След като водата кипне слагаме рибените топчета, лука и спанака. Оставяме супата да ври на слаб огън, докато се сварят топчетата.
Пържена риба с орехов сос
Продукти за 4 порции: 800 г дребна риба, сол, брашно за овалване, олио за пържене; зa соса: 4-5 скилидки чесън, 1 ч.ч. орехови ядки, 5 с.л. олио, 2 с.л. оцет, черен пипер, сол, 2-3 твърдо сварени яйца.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата, овалваме я в брашното и я изпържваме. Счукваме чесъна с малко сол и постепенно прибавяме към него при енергично бъркане олиото и оцета. Слагаме смлените орехови ядки и разреждаме с малко хладка вода така, че да се получи умерено гъст сос. Подреждаме рибата в чиния за сервиране и заливаме със соса. Наоколо украсяваме с нарязаните на резенчета твърдо сварени яйца.
Кекс с карамелизирани ябълки
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 с.л. олио, 1 ч.ч. счукани орехи, 1 пакетче пакпулвер, 1 непълна ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. брашно; за карамела: 300 г захар, 1 пакетче краве масло, 5-6 средно големи ябълки; за гарниране: сметана, разбита с пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Във формата, в която ще приготвяме кекса, карамелизираме захарта. Прибавяме маслото и нарязаните на малки кубчета ябълки. Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме содата, пресятото с бакпулвера брашно, олиото и орехите и замесваме тесто. Изсипваме тестото върху карамела и печем в предварително загрята умерена фурна. Обръщаме готовия кекс в подходяща чиния и го гарнираме със сметана, разбита с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Сирене по неврокопски
Продукти за 2-3 порции: 500 г сирене, 3 с.л. краве масло, 4-5 яйца, 3-4 с.л. вода, 1 ч.л. червен пипер, 2 люти чушки.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го слагаме в пръстен съд. Покриваме го с нарязаните на кръгчета люти чушки и домати, слагаме и парченца от маслото и задушаваме 10 мин на умерен огън. След това заливаме с разбитите с водата яйца, захлупваме ястието и го запичаме във фурна. След като извадим, поръсваме с червен пипер.
Жълтъчена пяна
Прoдукти: 4 жълтъка, 90 г захар, 4 с.л. бяло десертно вино, 4 с.л. сухо бяло вино.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме виното и бием на водна баня, докато пяната се сгъсти. Наливаме пяната в стъклени части, изстудяваме в хладилник и поднасяме с бишкоти. По желание можем да прибавим към изстудената жълтъчена пяна сладка сметана и отново да сложим сладкиша за известно време в хладилника.
Лицето издава,че не ни достигат витамини, прекаляваме с кафето и пренебрегваме зеленчуците. А също, че сме изнервени, недоспали, препушили, занемарили сме спорта и все отлагаме покупката на качествена...
В зависимост от метеорологичните условия през отделните години и в различните райони, резитба на овощните насаждения се извършва от средата на февруари до края на март. Във всички случаи тя трябва да ...
Цветята са неотменна част от нашия дом и неговата украса. Става дума не само за живи цветя, а и за цветни шарки, орнаменти, рисунки и фотографии, които в последно време присъстват практически във всич...
Всеизвестно е, че здравето и дълголетието ни зависят от качеството на храната, която поглъщаме. За жалост в нея често липсват достатъчно витамини и олигоелементи и това си проличава по състоянието на ...