Още рецепти » 01 май

 01 май

ЗАКУСКА

Кейк със спанак

Прoдукти: 4 яйца, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 150 г настъргано краве сирене, 1 препълнена чаша брашно, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. попарен и отцеден спанак, ким.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, прибавяме постепенно олиото, млякото, 2/3 от сиренето, брашното, смесено с бакпулвера и ситно нарязания спанак. Бъркаме, докато получим гладка смес. Изсипваме в намаслена тава, поръсваме с ким и с останалото сирене и печем в умерена фурна.

ОБЯД

Зеленчукова супа с калмари

Прoдукти: 250 г филе от калмари, 4 картофа, 2 домата, 1 глава лук, 3 с.л. зехтин, 5 ч.ч. бульон, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и леко го запържваме в сгорещената мазнина. Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги сипваме във врящия бульон. Когато супата заври отново, добавяме запържения лук, а малко по-късно – обелените и настъргани домати. Варим 30 мин на тих огън, след което добавяме калмарите, нарязани на ивички. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и поръсваме наситнения магданоз. Варим супата още 2-3 мин и веднага я поднасяме.

Агнешки главички в шкембе

Прoдукти: 4 агнешки шкембенца, 4 агнешки главички, 4-5 глави лук, 300 г агнешки момици, 100 г сланина, 3-4 скилидки чесън, 1 пакетче краве масло, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го смесваме с нарязаните на малки парченца момици, ситно нарязаната сланина, накълцания чесън, червения пипер, наситнен магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разтваряме челюстите и пълним устата на всяка главичка с тази смес. Слагаме по парче масло, увиваме всяка главичка в шкембе и го зашиваме. Нареждаме шкембенцата в намаслена тавичка, наливаме топла вода до 1/3 от височината им и печем в умерена фурна, като от време на време доливаме по малко топла вода.

Какаов сладкиш с ябълки

Прoдукти: 2-3 ябълки, 2 с.л. грис, 2 яйца, 50 г захар, 1 с.л. какао, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, настъргваме ги на ситно ренде и ги смесваме с гриса. Разбиваме жълтъците със захарта и последователно прибавяме какаото, ябълките и разбитите белтъци. Разбъркваме внимателно и изсипваме сместа в намаслена форма за кекс. Печем в слаба фурна. Поръсваме готовия сладкиш с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Панирано пилешко руло

Продукти за 2 порции: 2 големи и 2 малки пилешки филета, сол, черен пипер, лимонов сок, 1 сварено яйце, 4-5 гъби от буркан, 4-5 с.л. грах, 30 г масло, 100 г настърган кашкавал, 2 яйца за паниране, галета, олио.

Нaчин на приготвяне: Начукваме леко филетата, наръсваме ги със сол, черен пипер и лимонов сок и ги оставяме да престоят 1 час в хладилника. Нарязваме свареното яйце ситно и го смесваме с омекналото масло, нарязаните гъби, граха, настъргания кашкавал и черен пипер на вкус. Така приготвената плънка разстиламе върху голямото филе и покриваме с малкото. Завиваме на руло, стагяме с конец и потапяме в разбитите яйца, галета, пак яйца и изпържваме до златисто в сгорещено олио. Поднасяме рулото, след като махаме конците и го нарязваме на резени.

Шекерпаре

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 125 г пудра захар, 350 г брашно, 2 яйца, 1 жълтък, 1 к.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. опечени и обелени цели бадеми, сол; зa сиропа: 1 кг захар, 1 л вода, лимонена киселина, ванилия.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме добре маслото, захарта, содата и щипка сол. Прибавяме брашното и месим, докато се образува еднородна маса. Прибавяме едно по едно яйцата, омесваме тестото и го оставяме да престои 15 мин. След това оформяме от тестото топчета с големината на орех и ги сплескваме като питка. Правим в средата на всяка питка вдлъбнатина и слагаме по един бадем. Намазваме ги с разбития жълтък, нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерена фурна, докато порозовеят. Приготвяме гъст сироп от захарта и водата и слагаме в него по-малко лимонена киселина и ванилия. Заливаме сладките с приготвения захарен сироп, като спазваме правилото, че с горещ сироп се заливат студени сладки и обратно – горещи сладки се заливат със студен сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Божествената красота на Вигна Каракала

Вигна (Vigna) е род многогодишни вечнозелени растения от сем. Бобови (Fabaceae (Leguminosae), представен от около 100 вида растения. Най-популярно сред тях е Вигна Каракала (Vigna caracalla). Произхож...

Домашно почистване на петна

От телевизията ни заливат с реклами за чудодейни прахове за пране, които се справят всякакви петна. Но рекламите са за пресни петна, а те най-лесно се изпират. Само че ние виждаме петното на дрехата, ...

Пълнени картофи

Пълнени картофени кюфтета Прoдукти: 1 кг картофи, 1 яйце, сол, мазнина за пържене; зa плънката: 300 г телешко месо, 4 с.л. олио, 1-2 глави лук, 1 зелена чушка, 1 парче джинджифил, 2-3 зърна бахар...

Стъклото в интериора

Още в древен Египет, а и във Финикия, било познато изкуството за правене на стъкло. Но първата си сериозна победа стъклото завоюва, когато от материал за практически нужди се превръща в мощно оръжие з...

Начало