ЗАКУСКА
Тутманик с кисело мляко
Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 5 яйца, 150 мл олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 200 г сирене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме 4 яйца и прибавяме мазнината, киселото мляко, в което сме разтворили содата, и натрошеното сирене. Постепенно при непрекъснато бъркане сипваме брашното. Трябва да получим тесто, гъсто като за кекс. Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена тавичка и поръсваме отгоре с последното разбито яйце. Печем тутманика в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Чорба от агнешки врат
Продукти за 6 порции: 1 агнешки /шилешки/ врат, 1 връзка пресен лук, 3-4 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 2 яйца, сокът от 1 лимон, червен и черен пипер, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: На силен котлон в подсолена вода сваряваме агнешкия врат. Обезкостяваме го и връщаме месото в прецедения бульон. Отделно нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, поръсваме с червен пипер, разреждаме с малко бульон и изсипваме в тенджерата с месото. Варим 10 мин и прибавяме ориза. След още 10 мин поръсваме с джоджен и черен пипер и отстраняваме от огъня. Щом супата поизстине, застройваме с разбитите яйца и лимоновия сок. /Вместо лимонов сок можем да използваме 1 ч.ч. кисело мляко./
Пълнено свинско
Продукти за 4 порции: 1кг свинско филе, 2 парчета шунка, мащерка, 100 г кашкавал, 4 резенчета бекон, 2 големи глави лук, 150мл коняк (шери).
Нaчин на приготвяне: Разрязваме филето по дължина на две. В двете парчета оформяме “джобове” за пълнене. Посоляваме. Нарязваме шунката и кашкавала на пръчици и ги нареждаме като плънка в джобовете. Поръсваме отгоре с мащерка и завиваме ролца, които завързваме с връв напряко. Запичаме ги в тавичка върху слой от лук, като покриваме филето с резенчетата бекон и заливаме всичко това с вино.
Лешников пудинг
Прoдукти: 100 г ориз, 3 ч.ч. прясно мляко, 100 г пудра захар, 50 г краве масло, 2 шепи стафиди, 4 яйца, 2 с.л. галета, 50 г лешници, 1 ванилия, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ориза с вода, кипваме и варим 2-3 мин след кипването. Прецеждаме, заливаме с млякото, добавяме солта и варим още 30 минути на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. Преди да снемем от огъня, добавяме маслото и захарта. Когато сместа поизстине, добавяме ванилията, стафидите, 1 разбито цяло яйце и три разбити жълтъка. Разбиваме двата белтъка на сняг, и добавяме към сместа, като разбъркваме внимателно. С другия белтък разтриваме предварително опечените и счукани лешници и изсипваме към останалите продукти. Намазваме тавичката с масло и посипваме с галета. Изсипваме пудинга и печем на водна баня 35-40 минути. Сервираме с крем от лешници.
ВЕЧЕРЯ
Киевски котлет
Продукти за 1 порция: 200 г бяло месо от пиле, половин пакетче краве масло, 1-2 с.л. олио, 1 яйце, 1 филия бял хляб, галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: От по-голямо пиле отделяме 2 филета от бяло месо, като едното е по-голямо, а другото – по-малко. Начукваме филетата с мокро дървено чукче, посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер. Слагаме върху по-голямото филе едно парче масло и го покриваме с по-малкото. Загъваме краищата на голямото филе и оформяме котлета. Потапяме котлета двукратно в разбитото яйце и галетата и го пържим на маслена баня в олиото и останалото масло, докато получи златисто оцветяване. В същата мазнина изпържваме хлебната филия, която сме оформили като квадрат с вдлъбнатина от едната страна и леко смея поръсили с бульон. Слагаме изпържения котлет върху така приготвеното канапе и го заливаме с малко разтопено масло.
Крем “Шарлота” с портокал
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 10 яйца, 400 г кристална захар, 2 пакетчета желатин, 2 ванилии, 1 портокал и корите от още 2 портокала, 1 кофичка сметана, 3 с.л. захар за сметаната.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците заедно с половината от захарта, прибавяме млякото и 5 разбити на пяна белтъци. Варим до постоянно бъркане до сгъстяване на крема. Накрая прибавяме накиснатия в студена вода желатин, бъркаме до разтваряне на желатина и оставяме да изстине. Обелваме портокала и го нарязваме на кубчета, а кората настъргваме. Другите две кори сваряваме до омекване в малко вода и ги нарязваме на парченца. След като крема поизстине прибавяме ванилията, белтъците, разбити на пяна с останалата захар. Разбъркваме добре и добавяме нарязания портокал и сварените и нарязани портокалови кори. Изсипваме сместа в намокрена форма и оставяме да желира. Отгоре украсяваме с празбитата със захарта сметана.
Родът Плумерия (Plumeria) съдържа 5 вида, широко разпространени по тихоокеанските острови, в Южна Америка, Калифорния и Мексико. Там растението израства като дърво с височина до 9 м. При нашите климат...
Поради високите си декоративни качества , розите винаги са заемали първо място между цветните видове. За разлика от други, които са предизвиквали само временно увлечение. Сред тях на най-голяма поп...
От хиляди години хората търсят тайнствения еликсир на здравето и младостта, който удължава живота, но все още не са ги открили. Още през древността алхимиците създали многобройни рецепти за лекарст...
Според йогите, краката са разпределително табло. Може да се „включите” във всяка една част на тялото, ако знаете какъв участък от стъпалото трябва да масажирате. В краката има 72 000 нервни окончания....