ЗАКУСКА
Мекици с прясно мляко
Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 20 г мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята на каша в малко хладка вода заедно с 1 щипка захар и 2-3 с.л. брашно. Оставяме я да втаса и след това от втасалата мая, разбитите яйца, млякото със захарта и пресятото със солта брашно омесваме меко тесто. Оставяме тестото на топло да втаса. После с навлажнени ръце късаме топчета от втасалото тесто, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме готовите мекици топли като по желание ги поръсваме с пудра захар.
ОБЯД
Супа от маруля
Продукти за 4 порции: 2 марули, 80 г краве масло, 50 г брашно, 4 ч.ч. прясно мляко, 1 щипка захар, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме марулите 1 мин във вряща подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме ги на ивички и ги изпържваме в 30 г разтопено масло. Отделно приготвяме бешамел от останалото разтопено масло, брашното, 1 ч.ч. мляко, захарта и сол на вкус. Заливаме изпържената маруля със соса, захлупваме и варим на тих огън. Когато марулята омекне, пресоваме, наливаме останалото мляко и притопляме на огъня. Непосредствено преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Мусака от пилешки дреболии
Прoдукти: 300 г пилешки дреболии, 1 кг картофи, 3-4 глави лук, 1 к.ч. бяло вино, 1 к.ч. бяло вино, 1 к.ч. разтопено краве масло или маргарин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В мазнината задушаваме до омекване нарязания на тънки филийки лук. Прибавяме пилешките дреболии, нарязани по преценка на домакинята. Задушаваме ги 5-6 минути и наливаме виното и 1 ч. ч. топла вода. Отново задушаваме 15 минути. Нарязваме на филийки картофите и в намазана тавичка нареждаме пласт картофи, а след това смес от пилешки дреболии и лук, като всеки пласт поръсваме със сол и черен пипер. Най-отгоре завършваме с картофи. Завиваме тиквичката с алуминиево фолио и печем 1 час в слаба фурна. Махаме фолиото и запичаме картофите до златисто.
Реване с ванилия
Прoдукти: 5 яйца, 5 с.л. захар, 2 ванилии, 5 с.л. брашно; зa сиропа: 600 г кристална захар, 2 ч.ч. вода
Нaчин на приготвяне: На слаб котлон разбиваме жълтъците, захарта и 1 к.ч. вода до сгъстяване. Държим съда на печката, докато захарта напълно се стопи. Сваляме от котлона и продължаваме биенето, докато сместа съвсем побелее. Тогава с бъркане прибавяме лъжица по лъжица брашното. Измесваме еднородна смес. Щом тя поизстине, пак лъжица по лъжица прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Бъркаме леко отдолу нагоре с дървена лъжица, докато снегът не се смеси съвсем с тестото. Ароматизираме с ванилия и изсипваме сместа в намазнена и набрашнена тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна. Възвираме сироп и с него, докато е врял, заливаме изстиналото реване. Оставяме сладкиша добре да попие и тогава сервираме.
ВЕЧЕРЯ
Котлети от тиквички
Продукти за 4-5 порции: 3-4 тиквички, 4-5 яйца, 150 г кашкавал, копър, магданоз, брашно, галета, олио за пържене, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета, дебели около 0,5 см, посоляваме и оставяме 30-40 мин да се отцедят. Овалваме ги в брашно и запържваме съвсем леко в сгорещеното олио. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят от мазнината. Отделно настъргваме кашкавала и го смесваме с 2 яйца и ситно нарязани копър и магданоз. Поръсваме с малко черен пипер. С получената смес мажем тиквичките и ги слепваме две по две. Всяко котлетче потапяме веднага в брашно, в разбитите яйца и в галета. Запържваме ги до златисто.
Плодова супа
Прoдукти: 1 кг кайсии, 1 лимон, 5 зрънца карамфил, 75 г захар, 3 с.л. нишесте, 3 с.л. коняк, 8 бучки захар, канела.
Нaчин на приготвяне: Попарваме кайсиите във вряща вода, обелваме ги и ги нарязваме. Напръскваме с лимонов сок кубчетата захар, прибавяме ги към кайсиите и ароматизираме с карамфилчетата и канелата. Разтваряме захарта в 1 л вода и заливаме кайсиите. Варим всичко 15 мин. Пасираме кайсиите, прибавяме нишестето и варим още 1-2 мин на огъня. Изчакваме супата да изстине и прибавяме коняка. По желание можем да гарнираме с листенца мента или индрише.
Прекрасната ароматна фрезия е слязла от високите плата на Кейптаун в Южна Африка. Отначало са използвали само няколко вида, но поради големия интерес към тази култура е започнала усилена селекционна д...
Родът Плумерия (Plumeria) съдържа 5 вида, широко разпространени по тихоокеанските острови, в Южна Америка, Калифорния и Мексико. Там растението израства като дърво с височина до 9 м. При нашите климат...
Баница с ориз Прoдукти: 1 пакет готови кори, 1 ч.ч. ориз, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. захар, половин пакетче краве масло. Нaчин на приготвяне: Измиваме ориза, подсушаваме го и го изпържваме в сгореще...
Искате ли да създадете оригинална обстановка с малко средства, може да експериментирате с тапети. Хартиената покривка за стени е лесен и сравнително бърз начин да промените помещението. Ако искате да ...