Още рецепти » 27 декември

 27 декември

ЗАКУСКА

Охлюви със сирене

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 150 г сирене.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите и намазваме всяка кора с разтопено масло. После ги нареждаме една върху друга и ги навиваме на стегнато руло. Нарязваме рулото на кръгчета, които нареждаме в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене и останалото разтопено масло. Разпределяме плънката върху кръгчетата в тавата и ги печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.

ОБЯД

Супа с пушена сланина

Прoдукти: 150 г пушена сланина, 2 стръка праз, половин глава целина, 3-4 картофа, 10-15 зърна черен пипер, смлян черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме сланината на малки кубчета и пържим, докато леко се зачерви. Прибавяме нарязаната на кубчета целина и ситно нарязания праз. Когато целината поомекне, прибавяме нарязаните на кубчета картофи и също ги изпържваме. Наливаме 6-7 ч.ч. гореща вода, пущаме 10-15 зрънца черен пипер и доваряваме супата. След като я отстраним от огъня, поръсваме със смлян черен пипер.

Печена цяла риба върху подложка от лук

Прoдукти: 1 цяла риба /около 1кг/, 4 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 връзка магданоз, 1 лимон, 30 г краве масло, 1 дафинов лист, сметана, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата от вътрешностите, главата и перките. Измиваме я добре и я посоляваме. Поръсваме я отвътре и отвън с лимонов сок и я пълним със смес от половин глава ситно нарязан лук, ситно нарязания магданоз, маслото и 1 щипка настъргана лимонова кора. Главата и перките /ако не са от шаран или друга блатна риба/ сваряваме в 2 ч.ч подсолена вода заедно с половин глава лук, няколко зърна черен пипер и дафиновия лист. Прецеждаме получения бульон без да го претриваме. Нарязваме останалия лук на филийки и го смесваме със счукания чесън и 2 с.л. олио. Разстиламе сместа на дъното на тавичка. Слагаме рибата върху тази подложка, намазваме я с олио, покриваме с алуминиево фолио и печем 5-6 мин в силна фурна. Отстраняваме фолиото, намазваме пак с олио и печем още 5-6 мин. После обръщаме рибата, заливаме я с останалата мазнина, намаляваме фурната до умерена и печем още 10-15 мин. Накрая изваждаме рибата в продълговато блюдо и я нарязваме на порции, които нареждаме една до друга, за да се запази целостта на рибата. Разреждаме соса, в който се е пекла рибата, с малко от бульона, подправяме на вкус с черен пипер и лимонов сок, застройваме със сметаната и го изливаме върху рибата.

Сладко макаронено рагу

Прoдукти: 250 г макарони, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 120 г захар, 4 яйца, 250 г настъргано сирене, 150 г твърд кашкавал, 5 с.л. масло, 1-2 с.л. галета, 1-2 с.л. пудра захар

Нaчин на приготвяне: Кипваме заедно водата и млякото и сваряваме макароните, внимавайки да не се разварят. Отделно разбиваме яйцата със захарта, докато захарта се стопи. Ароматизираме с ванилията. Прибавяме настърганото сирене, настъргания кашкавал и объркваме внимателно яйчената смес. Изсипваме макароните в намаслена тавичка. Заливаме ги със сладко-солената смес, поливаме отгоре с разтопено масло, наръсваме с галета и печем в умерена фурна, докато десертът приятно поруменее. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Крокети от кашкавал

Продукти за 4 порции: 400 г кашкавал, 3 яйца, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме кашкавала и прибавяме към него две яйца, 2 с.л. галета, ситно нарязан магданоз и сол на вкус. Замесваме тесто и оформяме крокети, които панираме в третото яйце, в останалата галета и пак в яйцето. Запържваме ги в гореща мазнина.

Лек крем

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 2 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 5 с.л. брашно, 5-6 с.л. захар за карамел, счукани орехи или бадеми за украса.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме със захарта и брашното. Прибавяме към прясното мляко. В подходяща тенджера карамелизираме 5-6 с.л. захар до тъмнокафяво. Изсипваме млечната смес и бъркаме непрекъснато, докато започне да пуща мехури. Отстраняваме от огъня и разсипваме в купички. След като кремът изстине, украсяваме с по 1 с.л. от разбитите на твърд сняг белтъци и със счукани бадеми или орехи.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тясната тераса става приказна градина

За много от градските любители на цветя сандъчето под прозореца или балкона си остават, единствената възможност да се занимават с това приятно и полезно хоби - цветарството. Красиво озеленените балкон...

Да сверим часовниците си

Ако искаме да сме перфектни във всичко, което вършим - учим, спим, работим, правим любов, и да извлечем максимална полза от усилията си, налага се да се вслушваме в биологичния си часовник. Дали обаче...

Хомеопатията лекува човека, а не болестта

Хомеопатията като метод на лечение набира скорост в последно време и в България. И макар че вече беше отбелязана 120-годишнина от началото на нейното практикуване у нас, сега тя преживява истинско въз...

Направете си градина в стаята

За миниатюрна градина са подходящи нискорастящи видове или просто млади растения, чието развитие да забавите. Младите растения могат да украсят такава градина само за известно време, а когато пораснат...

Начало