ЗАКУСКА
Охлюви със сирене
Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 150 г сирене.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите и намазваме всяка кора с разтопено масло. После ги нареждаме една върху друга и ги навиваме на стегнато руло. Нарязваме рулото на кръгчета, които нареждаме в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене и останалото разтопено масло. Разпределяме плънката върху кръгчетата в тавата и ги печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.
ОБЯД
Супа с пушена сланина
Прoдукти: 150 г пушена сланина, 2 стръка праз, половин глава целина, 3-4 картофа, 10-15 зърна черен пипер, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сланината на малки кубчета и пържим, докато леко се зачерви. Прибавяме нарязаната на кубчета целина и ситно нарязания праз. Когато целината поомекне, прибавяме нарязаните на кубчета картофи и също ги изпържваме. Наливаме 6-7 ч.ч. гореща вода, пущаме 10-15 зрънца черен пипер и доваряваме супата. След като я отстраним от огъня, поръсваме със смлян черен пипер.
Печена цяла риба върху подложка от лук
Прoдукти: 1 цяла риба /около 1кг/, 4 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 връзка магданоз, 1 лимон, 30 г краве масло, 1 дафинов лист, сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата от вътрешностите, главата и перките. Измиваме я добре и я посоляваме. Поръсваме я отвътре и отвън с лимонов сок и я пълним със смес от половин глава ситно нарязан лук, ситно нарязания магданоз, маслото и 1 щипка настъргана лимонова кора. Главата и перките /ако не са от шаран или друга блатна риба/ сваряваме в 2 ч.ч подсолена вода заедно с половин глава лук, няколко зърна черен пипер и дафиновия лист. Прецеждаме получения бульон без да го претриваме. Нарязваме останалия лук на филийки и го смесваме със счукания чесън и 2 с.л. олио. Разстиламе сместа на дъното на тавичка. Слагаме рибата върху тази подложка, намазваме я с олио, покриваме с алуминиево фолио и печем 5-6 мин в силна фурна. Отстраняваме фолиото, намазваме пак с олио и печем още 5-6 мин. После обръщаме рибата, заливаме я с останалата мазнина, намаляваме фурната до умерена и печем още 10-15 мин. Накрая изваждаме рибата в продълговато блюдо и я нарязваме на порции, които нареждаме една до друга, за да се запази целостта на рибата. Разреждаме соса, в който се е пекла рибата, с малко от бульона, подправяме на вкус с черен пипер и лимонов сок, застройваме със сметаната и го изливаме върху рибата.
Сладко макаронено рагу
Прoдукти: 250 г макарони, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 120 г захар, 4 яйца, 250 г настъргано сирене, 150 г твърд кашкавал, 5 с.л. масло, 1-2 с.л. галета, 1-2 с.л. пудра захар
Нaчин на приготвяне: Кипваме заедно водата и млякото и сваряваме макароните, внимавайки да не се разварят. Отделно разбиваме яйцата със захарта, докато захарта се стопи. Ароматизираме с ванилията. Прибавяме настърганото сирене, настъргания кашкавал и объркваме внимателно яйчената смес. Изсипваме макароните в намаслена тавичка. Заливаме ги със сладко-солената смес, поливаме отгоре с разтопено масло, наръсваме с галета и печем в умерена фурна, докато десертът приятно поруменее. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Крокети от кашкавал
Продукти за 4 порции: 400 г кашкавал, 3 яйца, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме кашкавала и прибавяме към него две яйца, 2 с.л. галета, ситно нарязан магданоз и сол на вкус. Замесваме тесто и оформяме крокети, които панираме в третото яйце, в останалата галета и пак в яйцето. Запържваме ги в гореща мазнина.
Лек крем
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 2 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 5 с.л. брашно, 5-6 с.л. захар за карамел, счукани орехи или бадеми за украса.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме със захарта и брашното. Прибавяме към прясното мляко. В подходяща тенджера карамелизираме 5-6 с.л. захар до тъмнокафяво. Изсипваме млечната смес и бъркаме непрекъснато, докато започне да пуща мехури. Отстраняваме от огъня и разсипваме в купички. След като кремът изстине, украсяваме с по 1 с.л. от разбитите на твърд сняг белтъци и със счукани бадеми или орехи.
За много от градските любители на цветя сандъчето под прозореца или балкона си остават, единствената възможност да се занимават с това приятно и полезно хоби - цветарството. Красиво озеленените балкон...
Ако искаме да сме перфектни във всичко, което вършим - учим, спим, работим, правим любов, и да извлечем максимална полза от усилията си, налага се да се вслушваме в биологичния си часовник. Дали обаче...
Хомеопатията като метод на лечение набира скорост в последно време и в България. И макар че вече беше отбелязана 120-годишнина от началото на нейното практикуване у нас, сега тя преживява истинско въз...
За миниатюрна градина са подходящи нискорастящи видове или просто млади растения, чието развитие да забавите. Младите растения могат да украсят такава градина само за известно време, а когато пораснат...