ЗАКУСКА
Баница със сух хляб
Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме филийките от сухия хляб на половинки и ги потапяме в смес от 4 ч.ч. прясно мляко, 1 разбито яйце и 1 щипка сол. След това ги нареждаме в намаслена тавичка. Когато оформим по този начин 1 пласт, разстиламе върху него смес от останалото мляко, 2 разбити яйца и натрошеното сирене. Отгоре покриваме с останалите потопени в мляко филийки. Заливаме баницата първо с разтопеното масло, а след това – с газираната вода. Печем в силна фурна, докато порозовее. Поднасяме я топла.
ОБЯД
Люта боб чорба
Прoдукти: 300 г зрял фасул, 1 глава лук, 2-3 домата, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1-2 люти чушки, 3 с.л. олио, магданоз, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден изплакваме боба, наливаме 6-7 ч.ч. нова вода и го възваряваме на огъня. Щом кипне, сипваме мазнината, захлупваме и варим на тих огън. Когато бобът поомекне, прибавяме целите люти чушлета, както и ситно нарязаните лук, моркови и целина. Доваряваме на тих огън, като малко преди края добавяме ситно нарязаните домати, посоляваме и поръсваме с наситнени магданоз и джоджен.
Рагу с пилешки дреболии
Продукти за 2 порции: 300 г пилешки дреболии, половин глава лук, 1 морков, 2 с.л. грах, 2-3 гъби, 1 картоф, 1 ябълка, 30 г краве масло, 1 ч.л. нишесте, 1 к.ч. сметана, 1 ч.ч. бульон, 1 жълтък, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дреболиите на малки парченца, посоляваме ги, поръсваме ги с лимонов сок и ги задушаваме в част от маслото. Прибавяме останалото масло заедно с нарязаните гъби, ябълка и морков. Заливаме с бульона и кипваме. След това слагаме обелените и нарязани на кубчета картофи и граха. Когато картофите се сварят прибавяме размитото в малко вода нишесте. Кипваме ястието, посоляваме, поръсваме с черен пипер и го отстраняваме от огъня. Застройваме готовото рагу с жълтъка, разбит със сметаната.
Юфка с орехи
Продукти за 4 порции: 500 г юфка, 100 г счукани орехови ядки, 1 ч.л. канела, 2 к.ч. пудра захар, 50 г масло, 1 с.л. олио, щипка сол
Нaчин на приготвяне: Възвираме 2 л подсолена вода и сваряваме в нея юфката. Щом уври, прибавяме олиото. Прехвърляме я в гевгир, а после в затоплен съд. Слагаме маслото, канелата, захарта и ядките, разбъркваме добре и веднага сервираме.
ВЕЧЕРЯ
Топчета от сирене
Продукти за 2 порции: 250 г сирене, 5 белтъка, 3 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците на твърд сняг и прибавяме настърганото сирене, като непрекъснато бъркаме. Поръсваме ситно нарязан магданоз и черен пипер на вкус, разбъркваме и оформяме от сместа малки топчета, които овалваме в брашното и пържим в силно загрятото олио. По време на пърженето топчетата увеличават обема си. Готови са, когато станат двойно по-големи.
Кисел от компот
Прoдукти: 1 буркан компот от кайсии /праскови, ягоди, малини и др./, 2 к.ч. нишесте, 3 ч.ч. вода, 2 к.ч. захар, лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме плодовете от сиропа и пасираме през сито. Загряваме до завиране водата заедно със сиропа от компота и захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме размитото в студена вода нишесте, след 4-5 мин пасираните плодове и по желание малко лимонена киселина. Отстраняваме готовия кисел от огъня и охлаждаме.
Уви, невинаги, когато имаме нужда от тях, лекарите могат да се озоват на секундата, затова всеки от нас трябва да се научи да оказва първа помощ на ближния си, докато не е станало непоправимо късно. К...
Охлювчета от шунка Прoдукти: 4 тънки филии шунка, 1 пакетче краве масло, 1 с.л. ситно настърган хрян, 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на ...
Днес Евксиноград се таксува като ВИП квартал на Варна. Само табелата с името й уведомява, че градът свършва, иначе други подсказки няма. Следва изцяло обновения старо-нов квартал „Траката”. От лявата ...
Крем супа “Свеж тен” Продукти за 4-5 порции: 3-4 картофа, 4 моркова, 1 ябълка, 1 малка главичка червен лук, 1 резен целина, 1 резен червено цвекло, 30 г краве масло, 1 ч.ч. сметана, 4 с.л. овесе...