Още рецепти » 13 март

 13 март

ЗАКУСКА

Солен кекс със сусам

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 5 с.л. разтопено краве масло, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. брашно, 200 г сирене, 1-2 с.л. сусам.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме разтопеното масло, киселото мляко, в което сме разтворили содата, половината настъргано сирене и накрая – брашното. Забъркваме гладко тесто и го изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре поръсваме с останалото настъргано сирене и сусама. Печем кекса в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Супа с дроб и джолан

Продукти за 6 порции:1 кг телешки джолан, 1/2 кг телешки черен дроб, 1 връзка корени за супа, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 3 с.л. масло, 2 с.л. брашно, 3 яйца, сокът от 1 лимон, сол, черен пипер, магданоз

Нaчин на приготвяне: Добре измития джолан и добре измития дроб варим в подсолена вода заедно с почистените, измити и нарязани на ситно корени за супа, дафиновия лист и бахара. Щом месото се свари, прецеждаме бульона. Джолана обезкостяваме и нарязваме на ситно, а дроба пасираме. Загряваме мазнината и пържим пюрето от дроб. Наръсваме го с брашно, сол и черен пипер и го разреждаме с бъркане с горещия бульон. Слагаме и парченцата джолан и клокваме. Готовата супа застройваме с яйца и лимон и наръсваме с магданоз. Тази супа може да се приготви и само от дроба, а парченцата сварен джолан да използваме за друго ястие. Важното е суровият джолан да си пусне сока в бульона.

Агнешко със сини сливи

Продукти за 6 порции: 1 кг агнешки бут, 3-3 с.л. краве масло, 2 ч.ч. бяло вино, 10 големи сушени сливи, 1 скилидка чесън, 1 средно голяма глава лук, 1/4 ч.л. канела, 1/4 ч.л. индийско орехче, 1ч.л. захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета, които запържваме в маслото. Слагаме ги в дълбок съд за печене заедно с виното, предварително накиснатите във вода сливи, чесъна, лука и подправките. Покриваме с капак и печем на 200С.

Дунапренена торта “Дюни”

Прoдукти: 50 г обикновено брашно, 25 г какао на прах, 3 яйца, 125 г пудра захар; за гарниране: 140 мл разбита сметана, пресята пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме заедно брашното и какаото. Слагаме яйцата и захарта в съд и разбиваме на водна баня до по-твърдо и подобно на мус състояние (ако се работи с миксер не е необходима водна баня). Добавяме внимателно брашното. Изливаме в тава с диаметър 20 см, покрита с фолио и омаслена. Печем в предварително загрята, умерено топла фурна при 190°С, в продължение на 30-35 мин, докато блатът започне да заема първоначалната си форма при лек натиск с пръсти. Изваждаме готовия блат от тавата и охлаждаме. След това го разделяме хоризонтално на два слоя, които слепваме със сметаната. Разпръскваме върху горната част на тортата пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Телешки шишчета с ориз и кашкавал

Продукти за 4 порции: 1 телешка пържола, пресен босилек, сол, пипер, риган, 2 скилидки чесън, 2 чушки; за гарниране: 1ч.ч. ориз, босилек или магданоз, 2с.л. настърган кашкавал, 2ч.л. олио.

Нaчин на приготвяне: Накисваме дървени шишове в малко вода. Нарязваме месото на кубчета. Смесваме босилек, сол, пипер, риган и скълцан чесън и овалваме месото и нарязаните чушки в получената смес. Сваряваме ориза и докато е още топъл го поръсваме с босилека, кашкавала и олиото. Нанизваме месото и чушките на шишовете и ги запичаме на скара около 10 мин. Сервираме шишовете с топлия ориз.

Бадемов крем

Прoдукти: 400 г подсладена сметана, 100 г стафиди, 75 г бадеми, 3 жълтъка, 2 с.л. захар, 3 с.л. коняк или ром, настърганата кора от 1 лимон, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите, заливаме ги с коняка и ги оставяме да престоят 1 час. През това време нарязваме бадемите на едри парченца. Разбиваме жълтъците със захарта. Прибавяме настърганата лимонова кора и ванилията. Отделно разбиваме сметаната до сгъстяване и я смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме стафидите и бадемите, разбъркваме и изсипваме сместа в кръгла формичка. Оставяме крема да престои 1 нощ в хладилника. След това потапяме формичката в студена вода и обръщаме в широка чиния. Крема има вид на тортичка, която разрязваме на порции.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Направете малкото жилище по-просторно

Ако имате типово жилище с малка кухня и не много просторни стаи, естествено е желанието ви зрително да увеличите пространството. Това може да стане чрез надлъжно редене на паркета, стъклени врати, огл...

Снежен човек пази камината

Всяко дете очаква с голямо нетърпение първия сняг. И щом бялата пелена покрие земята, започват бързо да "никнат" малки, големи и още по-големи снежни човеци. Нашият "снежен" човек е малко по-специал...

Антуриумът – украса за всеки дом

Сред пищната зеленина на листата на дълга дръжка се разтваря червено гланцово покривало. Над него се извисява съцветието. Необичайната форма на цветовете е причина да наричат антуриума цвете на любовт...

Сан Марино – романтичният хълм

Разположена насред Италия около хълма Монте Титано (н.в. 750 м), Република Сан Марино привлича многобройни туристи от цял свят. Вие също можете да прекарате незабравими часове в историческата част на ...

Начало