ЗАКУСКА
Солен кекс със сусам
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 5 с.л. разтопено краве масло, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. брашно, 200 г сирене, 1-2 с.л. сусам.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме разтопеното масло, киселото мляко, в което сме разтворили содата, половината настъргано сирене и накрая – брашното. Забъркваме гладко тесто и го изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре поръсваме с останалото настъргано сирене и сусама. Печем кекса в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Супа с дроб и джолан
Продукти за 6 порции:1 кг телешки джолан, 1/2 кг телешки черен дроб, 1 връзка корени за супа, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 3 с.л. масло, 2 с.л. брашно, 3 яйца, сокът от 1 лимон, сол, черен пипер, магданоз
Нaчин на приготвяне: Добре измития джолан и добре измития дроб варим в подсолена вода заедно с почистените, измити и нарязани на ситно корени за супа, дафиновия лист и бахара. Щом месото се свари, прецеждаме бульона. Джолана обезкостяваме и нарязваме на ситно, а дроба пасираме. Загряваме мазнината и пържим пюрето от дроб. Наръсваме го с брашно, сол и черен пипер и го разреждаме с бъркане с горещия бульон. Слагаме и парченцата джолан и клокваме. Готовата супа застройваме с яйца и лимон и наръсваме с магданоз. Тази супа може да се приготви и само от дроба, а парченцата сварен джолан да използваме за друго ястие. Важното е суровият джолан да си пусне сока в бульона.
Агнешко със сини сливи
Продукти за 6 порции: 1 кг агнешки бут, 3-3 с.л. краве масло, 2 ч.ч. бяло вино, 10 големи сушени сливи, 1 скилидка чесън, 1 средно голяма глава лук, 1/4 ч.л. канела, 1/4 ч.л. индийско орехче, 1ч.л. захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета, които запържваме в маслото. Слагаме ги в дълбок съд за печене заедно с виното, предварително накиснатите във вода сливи, чесъна, лука и подправките. Покриваме с капак и печем на 200С.
Дунапренена торта “Дюни”
Прoдукти: 50 г обикновено брашно, 25 г какао на прах, 3 яйца, 125 г пудра захар; за гарниране: 140 мл разбита сметана, пресята пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме заедно брашното и какаото. Слагаме яйцата и захарта в съд и разбиваме на водна баня до по-твърдо и подобно на мус състояние (ако се работи с миксер не е необходима водна баня). Добавяме внимателно брашното. Изливаме в тава с диаметър 20 см, покрита с фолио и омаслена. Печем в предварително загрята, умерено топла фурна при 190°С, в продължение на 30-35 мин, докато блатът започне да заема първоначалната си форма при лек натиск с пръсти. Изваждаме готовия блат от тавата и охлаждаме. След това го разделяме хоризонтално на два слоя, които слепваме със сметаната. Разпръскваме върху горната част на тортата пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Телешки шишчета с ориз и кашкавал
Продукти за 4 порции: 1 телешка пържола, пресен босилек, сол, пипер, риган, 2 скилидки чесън, 2 чушки; за гарниране: 1ч.ч. ориз, босилек или магданоз, 2с.л. настърган кашкавал, 2ч.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Накисваме дървени шишове в малко вода. Нарязваме месото на кубчета. Смесваме босилек, сол, пипер, риган и скълцан чесън и овалваме месото и нарязаните чушки в получената смес. Сваряваме ориза и докато е още топъл го поръсваме с босилека, кашкавала и олиото. Нанизваме месото и чушките на шишовете и ги запичаме на скара около 10 мин. Сервираме шишовете с топлия ориз.
Бадемов крем
Прoдукти: 400 г подсладена сметана, 100 г стафиди, 75 г бадеми, 3 жълтъка, 2 с.л. захар, 3 с.л. коняк или ром, настърганата кора от 1 лимон, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите, заливаме ги с коняка и ги оставяме да престоят 1 час. През това време нарязваме бадемите на едри парченца. Разбиваме жълтъците със захарта. Прибавяме настърганата лимонова кора и ванилията. Отделно разбиваме сметаната до сгъстяване и я смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме стафидите и бадемите, разбъркваме и изсипваме сместа в кръгла формичка. Оставяме крема да престои 1 нощ в хладилника. След това потапяме формичката в студена вода и обръщаме в широка чиния. Крема има вид на тортичка, която разрязваме на порции.
Ако имате типово жилище с малка кухня и не много просторни стаи, естествено е желанието ви зрително да увеличите пространството. Това може да стане чрез надлъжно редене на паркета, стъклени врати, огл...
Всяко дете очаква с голямо нетърпение първия сняг. И щом бялата пелена покрие земята, започват бързо да "никнат" малки, големи и още по-големи снежни човеци. Нашият "снежен" човек е малко по-специал...
Сред пищната зеленина на листата на дълга дръжка се разтваря червено гланцово покривало. Над него се извисява съцветието. Необичайната форма на цветовете е причина да наричат антуриума цвете на любовт...
Разположена насред Италия около хълма Монте Титано (н.в. 750 м), Република Сан Марино привлича многобройни туристи от цял свят. Вие също можете да прекарате незабравими часове в историческата част на ...