Още рецепти » 20 март

 20 март

ЗАКУСКА

Милинки с яйчна заливка

Прoдукти: 600 г брашно, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. топла вода, 2-3 с.л. олио, 15 г мая за хляб, 1/2ч.л. сол, 1 к.ч. натрошено сирене; зa заливката: 2 яйца, 100 г разтопено краве масло.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята със солта и малко топла вода и я оставяме да втаса. После наливаме затоплената вода, прибавяме разбитото яйце, киселото мляко и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме на топло да втаса. Късаме с ръце топчета от втасалото тесто и ги нареждаме в обилно намаслена тавичка, като помежду им слагаме парченца сирене. Приготвяме заливка от разбитите яйца и разтопеното масло и поливаме с нея милинките. Захлупваме и печем 30 мин в умерено загрята фурна. След това отстраняваме похлупака и допичаме още 15 мин.

ОБЯД

Черкезка супа

Прoдукти: 1 к.ч. жито, 1 к.ч. зрял боб, 1 ч.ч. царевица, 1 глава лук, 200 г сварено пилешко месо, 6 ч.ч. бульон, 4 с.л. краве масло, 1 люта чушка, 4 домата, джоджен, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме от вечерта в студена вода боба, житото и царивицата. Сутринта прецеждаме, заливаме отново със студена вода и варим, докато продуктите омекнат /около 1 час/. В отделен съд запържваме ситно нарязания лук и обелените и нарязани домати. Прибавяме и нарязаната люта чушка. Изсипваме запръжката в супата и разреждаме с бульона. Варим 15 мин, прибавяме свареното и накъсано пилешко месо и варим още 15 мин. Накрая посоляваме на вкус и поръсваме със ситно нарязани джоджен и магданоз.

Печени телешки котлети

Прoдукти: 4 телешки котлета, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. бяло вино, 60 г шунка, 1 малка глава лук, 3 моркова, 3 с.л. галета, магданоз, лимонов сок, риган, смлян черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Начукваме леко телешките котлети и ги намазваме със смес смес от лимонов сок, смлян черен пипер, стрит риган и сол. Изпържваме ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови до пожълтяване в маслото, разтопено в огнеупорен съд, слагаме котлетите и ги изпържваме от двете страни. Наливаме виното и 1 к.ч. топла вода, върху всеки котлет слагаме по 1 с.л. ситно нарязана шунка, поръсваме със смес от галета и много ситно нарязан магданоз, нареждаме парченца масло и печем в слаба фурна до омекване. Сосът трябва малко да се поизпари. Поднасяме котлетите в огнеупорен съд.

Френски пудинг „Карамел”

Прoдукти: 80 г захар, 70 г масло, 70 г брашно, 300 мл прясно мляко, 6 яйца, 1 пакетче ванилена захар, 200 г сметана, 2 с. л. пудра захар за украсяване.

Нaчин на приготвяне: Захарта карамелизираме в съд с по-дебело дъно и заливаме с млякото. След като карамелът се разтвори, дръпваме съда от огъня и прибавяме леко разтопеното масло, ванилената за-хар, брашното и един по един жълтъците. Накрая, без да спираме бъркането, изсипваме белтъците, разбити на твърд сняг. Тестото слагаме в по-малък съд и печем на водна баня 45 минути. Готовия пудинг охлаждаме на стайна температура и тогава изваждаме от съда. Поднасяме го полят със сметана, разбита с пудра за-хар. Можем да украсим с плодове според сезона.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета със сусам

Прoдукти: 500 г кайма, 2 жълтъка, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.л. стрита мащерка, 50 г овче сирене, черен пипер, сол, сусамови семена, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Омесваме добре каймата с жълтъците, ситно нарязания лук, счукания чесън, мащерката, сол и черен пипер на вкус. От сместа правим топчета, като във всяко топче слагаме по парченце овче сирене. Овалваме така приготвените кюфтенца в сусамовите семена и ги пържим в сгорещената мазнина.

Мус с текила

Прoдукти: 400 мл подсладена сметана, 4 лимона, 8 желирани бонбона, 4 листчета желатин, 50 мл текила, 3 жълтъка, 4 пурички с лимонов крем, 4 с.л. захар за жълтъците, 2 кивита, оцветена в зелено кристална захар

Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме лимоните. Изцеждаме сока и настъргваме малко от кората. Оставяме желатина да омеква в студена вода, докато набъбне. В метална купа на водна баня разбиваме жълтъците и захарта, докато се получи стегната смес. Прибавяме готовия желатин и разбъркваме. Дръпваме съда от огъня и прибавяме лимоновия сок и текилата. Не спираме бъркането, почти до изстиването на сместа. В отделен съд обработваме сметаната и по малко я прибавяме към желатиновата смес, като разбиваме с миксер. Накрая прибавяме нарязаните на ситно бонбони и разпределяме в големи чаши. Оставяме за 3-4 часа в хладилника. Сервираме с оваляните в зелена захар колелца от лимон и резенчета от киви. Украсяваме с пуричките.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мозаечно пано - цвете

С какво ни привлича мозайката? Със своята дълговечност или с безкрайните възможности при избора на цветове и материали? Възможно е със създаването на мозаечно пано да чувстваме връзката с миналото или...

Как да употребяваме гипсокартона

Гипсокартонът е композитен материал във вид на листове, чиято дължина бива от 2,5 – 4,8 м, ширината 1,2 – 1,3 м и дебелина 8-24 мм. Основата на такъв лист е гипс, а външните повърхности са облицовани ...

Апетитни понички

Козуначени понички Прoдукти: 500 г козуначено тесто, 1 ч.ч. конфитюр, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване. Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на две топки и разточвамe от всяка т...

Засадете ранункулуса на влажно място

До неотдавна непознато в нашата градинарска практика, това цвете все по-убедително се утвърждава като хит на пролетта и все повече съпровожда пролетните поздравления между приятели и любими. Впечатляв...

Начало