Още рецепти » 16 април

 16 април

ЗАКУСКА

Баница с домашна юфка

Прoдукти: 200 г домашна юфка, 3-4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 250 г сирене, 60 г краве масло или 4-5 с.л. олио, 500 мл газирана вода.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене, разтопеното масло, киселото мляко и газираната вода. Разстиламе юфката в намаслена тавичка, заливаме с приготвената смес и разбъркваме. Печем баницата в умерено загрята фурна, докато се зачерви отгоре.

ОБЯД

Кремсупа с топено сирене

Прoдукти: 65 г краве масло, 2 с.л. брашно, 3 ч.ч. бульон по избор, 4 с.л. бяло вино, 2 триъгълничета топено сирене, 2 глави лук, 2 филии бял сух хляб, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме половината от маслото и запържваме брашното. Заливаме с бульона, 2 ч.ч. вода и виното. Варим 15 минути. Прибавяме нарязаното сирене, като бъркаме непрекъснато. Щом заври, сваляме супата от огъня, подправяме я със ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Нарязваме лука на кръгчета, а хляба на кубчета и ги изпържваме в останалото сгорещено масло. Поднасяме ги към супата.

Пиле с подправки и зеленчуци

Прoдукти: 1 кг обезкостено пилешко месо, 8 средно големи картофа, 4 моркова, 12 малки маслини, 1/2 к.ч. брашно, 1 ч.ч. пилешки бульон или бяло вино, 2 с.л. олио, 1 с.л. босилек, 1 с.л. риган, червен и черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода заедно с маслините, нарязаните на кубчета моркови и моркови, ситно нарязания лук, по малко босилек и риган. Изваждаме свареното пилешко месо и обелваме кожата му. Приготвяме смес от брашното, босилек, риган, червен пипер, черен пипер и сол. Овалваме пилешките късчета в тази смес и ги пържим около 15 мин в сгорещена мазнина. След това връщаме месото при зеленчуците, наливаме бульона и варим на тих огън около 35-40 мин.

Кадаиф с орехови ядки

Прoдукти: 300 г кадаиф, 50 г краве масло, 2 к.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар, 4 ч.ч. вода, 1 пакетче ванилия, 1/2 ч.л. лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе половината от кадаифа на равномерен пласт в тавичка и поръсваме с ореховите ядки. Върху ядките разстиламе останалия кадаиф и поръсваме с разтопеното масло. Печем в умерена фурна, докато сладкишът добие златист цвят. Оставяме да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от захарта, водата, ванилията и лимонената киселина.

ВЕЧЕРЯ

Омлет със спанак

Прoдукти: 1 ч.ч. прясно мляко, 6 яйца, 2 с.л. масло, 4 с.л. брашно, 3 с.л. настърган кашкавал, 1 кг спанак, сол, черен и червен пипер

Нaчин на приготвяне: Наситняваме спанака и го задушаваме в малко вода, млякото и маслото. Подправяме със сол, черен и червен пипер. Отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме белтъците с 1 с.л. гореща вода. Жълтъците разбиваме с брашното на гладка каша. Прибавяме кашкавала. Внимателно съединяваме с белтъците. Изпържваме омлетите един по един, пълним ги със спаначената смес, прегъваме на две и наръсваме с магданоз.

Крем от ориз и сметана

Прoдукти: 100 г ориз, 250 г захар, 500 мл прясно мляко, 5 яйца, 25 г желатин, 300 г сметана, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Заливаме почистения и измит ориз с 1 ч.ч. вода и варим до омекване, след което го прекарваме през сито. Кипваме млякото и прибавяме към него захарта. В отделен съд разбиваме жълтъците и ги съединяваме с млякото. Прибавяме желатина и продължаваме да бъркаме. Отстраняваме съда от огъня и поистудяваме крема с леко бъркате. Отделно разбиваме добре сметаната и след това я съединяваме с крема. Прибавяме пасирания ориз, ароматизираме с ванилията и изсипваме крема в намокрена форма, която слагаме в хладилника да се охлади. Преди сервиране потапяме формата за миг в гореща вода и обръщаме крема в чинията. Поднасяме го студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да сготвим акула

Акула в белтъчена паста Прoдукти: 4 котлета от акула, 1-2 скилидки чесън, 3 белтъка, 2-3 с.л. брашно, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъци...

Цъфтящите балкони

В какъвто и стил да са оформени балконите, лоджиите и верандите, главното им украшение са цветята. За красотата на балкона има значене както правилният подбор така и разположението на зелените растени...

Закуски с извара

Пирожки с извара Прoдукти: 500 г брашно, 20 г мая за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 ч.л. захар, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г извара, 2 жълтъка; мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне...

Ако лекарствата не ви помагат, проверете щитовидната си жлеза

Случва се човек да не се чувства добре, но нито една конкретна диагноза не се потвърждава, а лечението не дава желания ефект. Ситуация, която се среща доста често. Особено, ако причината е нарушение в...

Начало