ЗАКУСКА
Палачинки "Сюрприз"
Прoдукти: 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 5 яйца, 50 г захар, 1 с.л. олио; зa плънката: 250 г сметана или отцедено кисело мляко, 50 г захар, 1 пакетче ванилия, 40 г захаросани плодове или плодове от сладко без сиропа.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, прибавяме брашно, после прясно мляко, пак брашно и прясно мляко, накрая захарта. Оставяме тестото да престои 1 час. Изпържваме тънки палачинки. Приготвяме плънката, като смесваме сметаната (изцеденото кисело мляко) със захар, ванилия и парченца плодове. Сипваме по малко от сместа във всяка палачинка и завиваме на руло.
ОБЯД
Супа от пилешки дреболии
Продукти за 4-5 порции: 500 г пилешки дреболии, 60 г краве масло, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 1/2 с.л. брашно, 1 к.ч. натрошено фиде или ориз, 1 к.ч. кисело мляко, лимонов сок или оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно пилешките дреболии /без дробчетата/. Заливаме с вода, прибавяме ситно нарязания лук, посоляваме и варим на тих огън, докато почти омекнат. Прибавяме фидето, дробчетата и обелените и ситно нарязани домати. Малко по-късно прибавяме мазнината, която сме оцветили, като сме задушили в нея дребно нарязания морков, а след това сме я прецедили. Варим още 5-6 мин, отстраняваме от огъня и застройваме с варена застройка от яйцето, киселото мляко и брашното. Подправяме готовата супа с лимонов сок и черен пипер.
Телешко рагу с боб
Прoдукти: 500 г обезкостено телешко месо, 2 глави лук, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 кубче телешки бульон, 300 г бял боб, 500 г зелен боб (може замразен), 3-4 моркова, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 50 г настърган кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за една нощ. На другия ден го изплакваме и го сваряваме в подсолена вода, после го отцеждаме. Обелваме лука и го нарязваме на ситно. Слагаме месото в тенджера, заливаме го с 2 л вода, добавяме лука, черния пипер, дафиновия лист и натрошеното кубче бульон. Варим на умерен огън около 1 час и 40 минути. Изваждаме месото и прецеждаме бульона. Нарязваме зеления боб на парченца, а почистените моркови – на кръгчета. Възвираме отцедения булон и сипваме в него зеления боб, морковите и магданоза. Захлупваме съда и варим 25 минути. После нарязваме месото на кубчета и го връщаме в бульона заедно със сварения зрял боб. Кипваме ястието 5-6 минути. Поръсваме с настъргания кашкавал и сервираме с препечени филийки.
Ванилен накип
Прoдукти: 250 мл прясно мляко, ванилия, 1 с.л. масло, 90 г брашно, 6 яйца, 180 г захар
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото със захарта, ароматизираме го с ванилията и го сваляме от котлона. Разтопяваме маслото и прибавяме брашното. Наливаме на струйка млякото и бъркаме. Варим, докато се сгъсти. Оставяме сместа да поизстине и прибавяме един след друг жълтъците. Слагаме щипка сол. Разбиваме белтъците на твърд сняг и лъжица по лъжица ги слагаме в поизстиналия накип. Изсипваме сместа в добре намаслена форма и печем 30 мин в загрята умерена фурна. Наръсваме с пудра захар и веднага поднасяме.
ВЕЧЕРЯ
Пържена риба в тесто
Продукти за 4 порции: 600 г почистена риба, 5-6 с.л. брашно, 3 с.л. олио, сок от половин лимон, 2 белтъка, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното с олиото и малко топла вода и оставяме сместа малко под похлупак. Нарязваме на порции почистената риба, поръсваме с лимонов сок, смесен с 1 ч.л. олио, и оставяме да престои 15-20 минути. Прибавяме към тестото разбитите на сняг белтъци, овалваме в него посолените и поръсени с черен пипер порции риба и изпържваме от двете страни в сгорещена мазнина.
Карибски пържени ананаси
Продукти за 4 порции: 8 резена ананас (може и от консерва), 1 ч.ч. брашно, 1 яйце, 1 с.л. захар, 1 щипка бакпулвер, 150 мл прясно мляко, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Оставяме парчетата ананас да се отцедят добре. От другите продукти (без мазнината) приготвяме рядко тесто. Потапяме парчетата ананас в него и пържим в сгорещената мазнина. Мазнината трябва изцяло да ги покрива. Пържим, докато се образува златиста коричка. Още топли ги наръсваме с пудра захар.
Колкото и да избягваме тази неприятна тема, лошият дъх може да ни създаде трайни комплекси и да се превърне в сериозна пречка за нормално общуване с околните. За щастие съществуват множество прости и ...
Уви, замърсеният въздух в големите градове не е единственият враг на здравето ни. Такива има много и под нашия собствен покрив. Азотен диоксид Източник: Газовият котлон, чийто продукт на ...
Ориентировачни срокове за сеитба на разсади и засаждане на открито на ранни зеленчуци, както и за сеитба на разсади за отглеждане на зеленчуци в оранжерии с пластмасово покритие РАННИ ЗЕЛЕНЧУЦИ, ...
За много българи този град е неповторима възможност да се потопят в романтичната атмосфера на българските градчета от епохата на Възраждането. Освен че е запазил уникалната си възрожденска атмосфера, ...