ЗАКУСКА
Палачинки с прясно мляко
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 щипки сол, 4 яйца, 1 с.л. захар, 250 г брашно, 1 с.л. олио, 1-2 с.л. разтопено краве масло.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме брашното в дълбок съд. Разбиваме яйцата и ги изсипваме върху брашното. Постепенно прибавяме половината от млякото. Разбъркваме добре, за да получим гладка смес. Прибавяме солта, олиото, маслото и захарта. След това постепенно сипваме останалото мляко. Разбъркваме много добре и оставяме сместа да престои около 1 час. След това гребваме с черпак, разстиламе на равномерен пласт върху нагорещен тиган и изпичаме от двете страни. Поднасяме палачинките с конфитюр или със сирене.
ОБЯД
Супа от картофи с кренвирши
Продукти за 4 порции: 5-6 картофа, 2-3 кренвирша, 60 г краве масло, 2 жълтъка, 1-2 к.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги варим в подсолена вода, докато омекнат, след което ги пасираме и ги връщаме в отварата. Оставяме супата само да възври, отстраняваме от огъня, като прибавяме маслото. Застройваме с жълтъците, разбити с прясното мляко. Поднасяме супата с леко запържените кренвирши, нарязани на хапки.
Мусака с пилешко и гъби
Прoдукти: 2 глави кромид лук, 1 кг картофи, 500 г гъби, 1-2 моркова, 2-3 сварени яйца, 2-3 домата, 500 г сварено пилешко месо, 1 с.л. чубрица,сол и черен пипер на вкус; зa заливката: 5-6 с.л. брашно, 4 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, олио.
Нaчин на приготвяне: Измитите и обелени картофи нарязваме на малки кубчета. Измиваме гъбите и ги нарязваме на парчета. Изпържваме наситнения лук и морковите в загрято олио и към тях добавяме картофите и гъбите. Разбъркваме добре и пресипваме в тавичка. Добавяме нарязаните на ситно домати, накълцаното пилешко месо и нарязаните на парчета сварени яйца. Подправяме със сол, черен пипер и чубрица. Наливаме гореща вода и печем в умерена фурна. Към края на печенето приготвяме заливката: В малко олио запържваме брашното и разреждаме с прясното мляко. Махаме от котлона и постепенно добавяме разбитите яйца. Заливаме мусаката и допичаме във фурната до готовност.
Сладка маслена баница
Прoдукти: 500 г брашно, 30 г мая за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. захар, 150 г орехи, 1 ванилия, кората на един лимон.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в малко хладко мляко, като прибавяме брашно, колкото да се получи рядка каша. Оставяме я да втаса. В дълбок съд смесваме разтопеното масло (отделяме 2 с.л.), маята, млякото, яйцето, 2/3 от захарта, ванилията и настърганата лимонова кора. При непрекъснато бъркане сипваме брашното и омесваме гладко тесто. Отделяме малко от тестото, а останалото разстиламе в намаслена тава. С помощта на палеца правим в тестото малки вдлъбнатини, в които слагаме топчета от останалото тесто. Намазваме баницата с останалото масло, поръсваме с останалата захар и счуканите орехи и оставяме да втасва поне още 30 мин. После печем 30 мин в умерено загрята фурна, като по време на печенето под тавата поставяме съд с вода, която да се изпарява.
ВЕЧЕРЯ
Шницели от кайма с настърган кашкавал
Продукти за 4 порции: 500 г кайма /смес/, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 к.ч. галета, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме каймата с черен пипер и сол на вкус и при непрекъснато бъркане наливаме на тънка струйка прясното мляко. Охлаждаме сместа 2 часа в хладилник. След това прибавяме настъргания кашкавал, омесваме и оформяме елипсовидни шницели, които най-напред овалваме в брашното, след това потапяме в разбитите яйца и накрая ги овалваме в галетата. Пържим ги от двете страни в загрятата мазнина, докато станат златисти.
Течен шоколад
Прoдукти: 250 г сухо мляко, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. захар, 6-7 с.л. какао, 1 щипка лимонена киселина, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме сироп от захарта и 250 мл вода. Прибавяме лимонената киселина към сиропа. След това постепенно при непрекъснато бъркане сипваме сухото мляко. Разбиваме много добре сместа и я прецеждаме през цедка. После като продължаваме да бъркаме прибавяме постепенно маслото, което предварително сме разбили. От така приготвената смес отделяме 1 ч.ч. и прибавяме към нея ванилията. В останалата смес сипваме какаото. Накрая разпределяме течния шоколад в чашите за поднасяне, като редуваме светъл и тъмен слой.
За да се развива добре мушкатото, трябва да се грижите за него още от засаждането му. Почвената смес трябва да е богата на лесни за усвояване хранителни вещества. Затова се съставя почвена смес, в коя...
Тук можете да карате колело, да ловите риба, да обикаляте планината или просто да се наслаждавате на природата. Село Рибарица е сред любимите за почитателите на планината родни кътчета за почивк...
Ако решите да се разходите сред природата през през оставащите дни до края на месеца, то пикникът е едно от най-приятните занимания там. Нужно ви се само малко време за подготовка и незабравимите почи...
На никого, дори на най-властния родител, не е приятно непрекъснато да раздава заповеди на децата си. Но как да постъпим, когато те сякаш правят точно обратното на това, което се иска от тях? Човек н...