ЗАКУСКА
Икономични кифлички
Прoдукти: 20 г мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч.захар, 2 яйца, 2-3 ч.ч. брашно, 300 г смлени орехи, канела, сол.
B%]Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко вода и 1/2 ч.л. сол. Прибавяме хладкото мляко, олиото, захарта, яйцата и брашно, колкото да замесим меко тесто. Разделяме тестото на 20 топчици, които разточваме на питки с размерите на десертна чинийка. Разрязваме всяка питка радиално на 6 или 8 триъгълника. В широката част на всеки триъгълник слагаме по 1 ч.л. орехова плънка, приготвена от смлените орехи, подсладени на вкус, ароматизирани с канела и навлажнени с прясно мляко или вода. Увиваме от триъгълниците кифлички, нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерено силна фурна. Още горещи овалваме кифлите в пудра захар.
ОБЯД
Чорба от черноморски сафрид
Продукти за 4 порции: 500 г черноморски сафрид, 1 к.ч. сухо бяло вино, 2 сурови чушки, 1 глава лук, 2 моркова, 3 картофа, 3 с.л. олио, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол.
B%]Нaчин на приготвяне: Пускаме рибата в 1,5 л вряща вода, посоляваме и наливаме виното. Варим на умерен огън, докато омекне. Обезкостяваме рибата и прецеждаме бульона. Отделно задушаваме в олиото нарязаните на малки парченца чушки, ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови и картофи. Заливаме задушения зарзават с бульона и прибавяме рибата. Варим чорбата още 20 мин на тих огън. Поднасяме я поръсена със ситно нарязан копър.
Гозба с кайма
Прoдукти: 500 г кайма, 1 глава лук, 1/2 к.ч. олио, 3-4 скилидки чесън, 3 домата (може от буркан), 1 к.ч. кисело мляко, червен пипер, щипка чубрица, сол.
B%]Нaчин на приготвяне: В сгорещеното олио запържваме до златисто ситно нарязаните лук и чесън. Слагаме настърганите (нарязаните на ситно) домати, червения пипер, чубрицата и задушаваме 20 минути под похлупак на тих огън. Добавяме каймата и киселото мляко и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато стане готово.
Оризов пудинг със стафиди
Прoдукти: 2 ч.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 к.ч. стафиди, 2-3 с.л.захар.
B%]Нaчин на приготвяне: Сипваме ориза в малко количество вряща вода и варим, докато набъбне. Прибавяме подсладеното горещо мляко и продължаваме да варим до готовност. След това смесваме със стафидите, изсипваме в намаслена тавичка и запичаме в умерено загрята фурна. Сервираме пудинга със сметана.
ВЕЧЕРЯ
Забулени яйца със сирене
Продукти за 5 порции: 10 яйца, 250 г сирене, 100 г краве масло, 1 с.л. оцет, 2 ч.ч. вода, 1 ч.л. червен пипер, сол.
B%]Нaчин на приготвяне: Намазваме дъното на малка тавичка с 1/3 от разтопеното масло и разстиламе натрошеното сирене. В съд с вряща вода, към която сме прибавили оцета и малко сол, счупваме от ниско яйцата и ги варим, докато белтъкът забули жълтъка. Изваждаме ги и ги нареждаме върху сиренето. Поливаме отгоре с останалото разтопено масло и запичаме 10 мин в умерена фурна. Поръсваме готовото ястие с червен пипер.
Крем “Панаше”
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 2 яйца, 3 жълтъка, 150 г захар, 50 г брашно, половин пакетче краве масло,1 ч.л. кафе, 2 ч.л. какао, 2 ванилии, 8 бучки захар.
B%]Нaчин на приготвяне: Загряваме млякото на огъня. Разбиваме целите яйца и жълтъците заедно със захарта и брашното. Постепенно ги сипваме във врялото мляко. Варим сместа на огъня при непрекъсно бъркане, докато заври. После изчакваме да се сгъсти и прибавяме маслото. Отстраняваме веднага от огъня и изсипваме сместа в 4 купички. Към крема в първата купичка прибавяме кафето, във втората купичка сипваме подсладеното с малко захар какао, в третата – ванилиите, а към крема в четвъртата купичка прибавяме карамела, който сме приготвили от бучките захар и 3 с.л. гореща вода, прибавяне след карамелизирането на захарта, за да разтвори карамела. Оставяме купичките на хладно, за да стегнат и след това ги обръщаме в голяма купа.
Всеизвестно е, че ароматите влияят на настроението, на здравословното състояние и на душевното равновесие. А това, че всеки мирис има свое място в дома, който му подхожда повече от всичко, се знае твъ...
Качамак по селски Прoдукти: 1 кг царевично брашно, 3 л вода, сол, 3 ч.ч. сирене, 200 г масло, 100 г сланина. Нaчин на приготвяне: Във вряща вода слагаме солта и изсипваме наведнъж брашното, кат...
Зад четирите стени на жилището ни виреят много източници на дихателни алергии, които буквално се развихрят през по-студените сезони на годината. Акари, плесени, прах, животински косми... все повече хо...
Зеленчукова яхния Продукти за 4 порции: 3-4 моркова, половин алабаш, 1 ч.ч. грах, 1 малка глава карфиол, 3 с.л. олио, 2 ч.л. брашно, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни к...