ЗАКУСКА
Кекс с маслини
Прoдукти: 300 г брашно, 10 г мая за хляб, 200 г зелени маслини, 150 г настърган кашкавал, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 3 яйца, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко вода и я оставяме да втаса. Отстраняваме костилките на маслините, а самите маслини нарязваме на ситно. Смесваме ги с разбитите яйца и настъргания кашкавал. Прибавяме брашното, втасалата мая, виното, олиото, черен пипер и сол на вкус. Бъркаме, докато получим гладка смес. Прехвърляме я в тефлонова форма и я оставяме да втаса. После печем кекса около 45 мин при температура 120°С. Поднасяме го студен.
ОБЯД
Месна супа с прясно зеле
Продукти за 4-5 порции: 300 г месо /свинско, овнешко или телешко/, 1 малка прясна зелка, 1 глава лук, 3-4 домата, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1 парче пащърнак, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. сметана, 2 с.л. брашно, 1 дафинов лист, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите, настъргваме ги и ги пържим в част от мазнината, докато се избистрят. Нарязваме зелето на едри парчета, а лука и корените нарязваме на кубчета. Нарязваме месото на хапки и го заливаме с 5-6 ч.ч. подсолена вода. Варим на умерен огън, докато омекне. Изваждаме свареното месо и прецеждаме бульона. Пускаме зелето в бульона и слагаме на огъня. Щом кипне, прибавяме нарязаните лук и корени и варим 30 мин. Десетина минути преди да отстраним от огъня сипваме запържените домати, леко препеченото брашно, дафиновия лист и черен пипер на вкус, а след като отстраним чорбата от огъня, прибавяме месото, застройваме със сметаната и поръсваме със ситно нарязания магданоз.
Свинско тепси-кебап
Продукти за 4 порции: 800 г свинско месо, 3-4 стръка праз, 200 г ориз, 100 г свинска мас, 1 глава чесън, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и обезкостяваме месото, измиваме го на течаща вода, подсушаваме го и го нарязваме на парчета. В тавичка разтопяваме маста и изпържваме в нея месото. Към края на пърженето прибавяме ситно нарязания праз, а 3-4 мин след това – почистения, измит и отцеден ориз. Посоляваме, заливаме с 2-3 ч.ч. топла вода и печем в предварително загрята умерена фурна. Поднасяме тепси-кебапа топъл, поръсен със смес от счукания чесън и оцета.
Ронлив сладкиш
Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 300 г брашно, 200 г краве масло, 200 г захар, 1 ч.л. канела, 150 г конфитюр от кайсии.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе бутер тестото и изрязваме от него платка с размерите на тавичката, в която ще печем сладкиша. После слагаме платката в тавичката и я надупчваме с вилица, за да не се подува при печенето. Разтопяваме маслото в дълбок съд и на тънка струйка прибавяме към него брашното, което сме размесили със захарта и канелата. Разбъркваме добре и след това с пръсти намачкваме от сместа трохи, които разпределяме върху платката в тавата. Печем сладкиша около 30 мин при температура 200°С. Отделно затопляме конфитюра заедно с 2 с.л. вода и намазваме още топлия сладкиш с получената кашичка. Изчакваме го да изстине и го нарязваме на правоъгълници.
ВЕЧЕРЯ
Панирано филе с подлютен сос
Продукти за 4 порции: 700-800 г свинско месо /или телешко/ от филето, 2 яйца, галета, черен пипер, сол, олио за пържене; зa соса: 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 люта червена чушка, 2 с.л. лимонов сок, 5-6 стерилизиране домата, 2 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на 8 тънки пържолки, начукваме ги, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Потапяме ги в разбитите яйца, овалваме ги в галета и ги оставяме за 20 мин в хладилник. През това време приготвяме соса: Нарязваме на ситно лука, чесъна и лютата чушка и ги изпържваме в олиото. Прибавяме лимоновия сок, обелените и настъргани домати, черен пипер и сол на вкус. Оставяме соса да поври 15 мин, като от време на време го разбъркваме. След това го изсипваме в широка чиния и до сервирането го държим на топло. Изваждаме панираните филенца от хладилника и ги изпържваме от двете страни до златисто. След това ги отцеждаме от излишната мазнина и ги нареждаме върху соса.
Шоколадов мус
Прoдукти: 200 г млечен шоколад, 4 яйца, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 к.ч. пудра захар, 3 ч.л. кристална захар, 2 с.л. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: В подходящ съд начупваме шоколада и го заливаме с прясното мляко и разтопеното масло. Загряваме на слаб огън при непрекъснато бъркане. Когато шоколадът се разтопи прибавяме разбитите с пудрата захар жълтъци и разбъркваме. Отстраняваме сместа от огъня и изчакваме да изстине. След това внимателно съединяваме с белтъците, които сме разбили на гъст сняг с кристалната захар. Разпределяме крема в чаши за сервиране и го изстудяваме в хладилника.
Ботаническата градина в Сингапур, обхващаща 157 акра площ, което представлява около една пета от площта на Сентрал парк в Ню Йорк, е пространство, организирано по невероятен начин и превърнато в свето...
Кюфтета по цариградски Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 филийка сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 к.ч. брашно, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. олио, четвърт пакетче краве масл...
За изкуствените зъби в нашата уста разговаряме с д-р Илияна Йончева – специалист по протеична стоматология. - Д-р Йончева, как се заместват липсващите зъби при възрастни пациенти? - Методите...
Верандите идват у нас преди малко повече от сто години. Остъклени максимално, долепени до къщата, тези пространства често не се използват пълноценно. Дълги години те поддържат славата си на сауна през...