ЗАКУСКА
Млечна баница
Прoдукти: 250 г брашно, 100 мл вода, 75 г краве масло, 25 мл олио, 1 с.л. оцет, 2 яйца, 150 г захар, 750 мл прясно мляко, 40 г грис, щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Брашното се пресява непосредствено преди готвене, за да не се сбие. От него се отделя 1 шепа за ръсене, а от останалото заедно с хладката вода, солта, олиото и оцета се замесва тесто. То се оформя на топчета, които се разточват на питки. От 3-4 питки, които се поставят намазани една върху друга, се разточва 1 лист. От 4-5 така получени листа се приготвя баницата. Между листовете се поставя повече масло за да не се залепят при печенето. Така приготвената баница се нарязва на парчета и леко се запича. Полуопечената баница се залива с млякото, сварено със захарта и гриса и смесено с разбитите яйца. Оставя се да се доопече, докато сместа от захарта, млякото и гриса се сгъсти като крем.
ОБЯД
Гулаш
Продукти за 4 порции: 100 г свинско месо, 100 г телешко месо, 2-3 глави кромид лук, 1 ч.л.сладък червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. олио, 2-3 картофа, ким, оцет, 4 ч.ч. костена отвара, сол.
В загрятата мазнина задушаваме до златисто оцветяване ситно нарязания лук. Прибавяме нарязаното на кубчета месо, наръсваме с червения пипер и 1 с.л. вода и задушаваме до омекване. Заливаме с костената отвара, в част от която сме размили доматеното пюре, и кипваме. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и кима. Варим супата на тих огън 20-25 мин. Подправяме на вкус със сол и оцет и поднасяме.
Печено свинско с плънка от кайма
Продукти за 6 порции: 1 кг обезкостено свинско месо /цяло парче/, 150 г пушени гърди /или сланина/, 3 глави лук, 150 г кайма, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 5-6 скилидки чесън, 1 настъргана ябълка, 1 с.л. галета, 1 яйце, 1 к.ч. разтопена свинска мас, 5-6 картофа, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото, подсушаваме го и с мокро дървено чукче го начукваме, докато парчето стане с дебелина около 1,5 см. Нарязваме пушените гърди /или сланината/ на малки кубчета и ги пускаме в предварително затоплен сух тиган. Когато си пуснат мазнина, прибавяме ситно нарязания лук и го запържваме. След това слагаме и каймата и я запържваме съвсем леко.
Отстраняваме сместа от огъня и прибавяме ситно нарязания магданоз, червения пипер, половината от черния пипер, счукания чесън, настърганата ябълка, галетата и разбитото яйце. Посоляваме на вкус, разбъркваме много добре и разстиламе сместа върху месото. После навиваме месото на руло и го завързваме здраво с канап. Слагаме рулото в намаслена тавичка, поливаме го с разтопената мас, поръсваме с черен пипер и сол и печем около 1 час и 30 мин в предварително загрята умерена фурна. Половин час преди да извадим от фурната прибавяме обелените и нарязани на тънки филийки картофи.
Торта „Леден дъх”
Прoдукти: 5 яйца, 5 с.л. брашно, 2 с.л. какао, 1 бакпулвер, 9 с.л. грис, 1 л прясно мляко, 1 опаковка (250 г) маргарин, 350 мл вода, 200 г натурален шоколад, 5 с.л. олио, 2 ч.ч. + 5 с.л. кристална захар, 2 ч.ч. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 5 с.л. кристална захар. Прибавяме брашното, бакпулвера и какаото, разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Изпичаме блата в силно загрята фурна. Изчакваме го да изстине и го заливаме с горещ сироп, приготвен от водата и 2 ч.ч. захар. Отделяме 1 к.ч. от врящото мляко, а в останалото разбъркваме гриса и 1 ч.ч. пудра захар. Отделно разбиваме маргарина с 1 ч.ч. пудра захар и при непрекъснато бъркане го смесваме с охладеното мляко. Бъркаме, докато получим гъст крем, с който намазваме сиропирания блат. Разтапяме шоколада на водна баня, прибавяме олиото и отделеното мляко, разбъркваме и разстиламе шоколадовия крем върху млечния. Поднасяме тортата добре охладена.
ВЕЧЕРЯ
Лазаня а ла Равена
Прoдукти: 300 г брашно, 3 яйца, 1 ч.л. зехтин, 150 г спаначено пюре, 1 щипка сол; зa плънката: 100 г свинско месо, 100 г телешко месо, 100 г шунка, 100 г пилешки дробчета, 1 к.ч. бяло вино, 50 г бекон, 1 пакетче краве масло, 2 домата, 500 мл прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 1 глава лук, 1 морков, 1 глава целина, 100 г гъби, 50 г гъби, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, яйцата, спаначеното пюре, зехтина, солта и малко хладка вода омесваме средно твърдо тесто. Покриваме с кърпа и оставяме да отлежи 30 мин. Разточваме го на тънка кора и изрязваме квадратчета със страна 4-5 см. Сваряваме ги в голямо количество подсолена вода. Изваждаме ги, когато изплуват. Оставяме ги да се отцедят и изстинат.
Отделно загряваме 3 с.л. масло и запържваме ситно нарязаните лук и бекон. Прибавяме ситно нарязаните морков и целина и задушаваме. Слагаме нарязаното на малки парченца месо и нарязаната шунка. Наливаме виното и продължаваме да задушаваме. Щом виното се изпари, прибавяме обелените и настъргани домати и варим десетина минути.
Запържваме брашното в половината от останалото масло и внимателно сипваме млякото. Варим на умерен огън. Прибавяме нарязаните пилешки дробчета и продължаваме да варим. След десетина минути сипваме сметаната и нарязаните гъби.
Покриваме дъното на намаслена тавичка с лазаня. Отгоре разстиламе последователно месото и соса. Поръсваме с настърган кашкавал и продължаваме по същия начин до изчерпване на продуктите. Накрая завършваме със соса, слагаме тук там масло и поръсваме с настърган кашкавал. Печем 30 мин в умерена фурна.
Суфле от извара с плодове
Прoдукти: 250 г извара, 50 г пудра захар, 2 яйца, 1 с. л. нишесте, 1 пакетче ванилена захар, 1 с. л. лимонов сок, 1 с. л. нарязани фъстъци, 250 г пресни или замразени ягоди (малини, къпини), 1 с. л. пудра за-хар, 2 с. л. червено вино.
Нaчин на приготвяне: Захарта, жълтъците, нишестето, ванилената захар и лимоновия сок разби-ваме на пяна. Добавяме изварата и продължаваме да бием. Разбиваме на твърд сняг белтъците и внимател-но ги смесваме с крема, който разпределяме в подходящи, намазани с масло формички така, че да заема 1/2 от обема им. Печем на водна баня 15-20 минути. През това време пасираме ягодите, като полученото пюре смесваме с виното и 1 с. л. пудра захар, кипваме и веднага снемаме от огъня. Оставяме да изстине. Формич-ките обръщаме върху десертни чинии. Около суфлето наливаме от ягодовия сос, а отгоре поръсваме с наря-заните на ситно фъстъци.
Виното от касис е много полезно с ценните си съставки и приятния си аромат. Не се приготвя трудно. Касисът се отличава от червеното и бяло френско грозде с по-голямото захарно съдържание и по-силен ар...
Туршия от гъби Прoдукти: 2 кг гъби от един сорт, 2 ч.л. захар, 2 ч.л. сол, 300 мл вода, 250 мл оцет, 1 с.л. горчица, 10 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 5 зърна бахар, олио Нaчин на приготв...
Уви, невинаги, когато имаме нужда от тях, лекарите могат да се озоват на секундата, затова всеки от нас трябва да се научи да оказва първа помощ на ближния си, докато не е станало непоправимо късно. К...
Г-н Миланов, откъде тръгва любовта ви към билките? Знахари са били още прародителите ми. Те владеели древни методи за лечение на хора и животни с билки. Чичо ми пък познавал иглотерапията. Баба м...