ЗАКУСКА
Лесни бухти
Прoдукти: 800-900 г брашно, 1 кофичка кисело мляко, 1 равна с.л. сода бикарбонат, 1-2 капки лимонов сок, 1 равна ч.л. сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме хлебната сода в лимоновия сок, сипваме я в киселото мляко, прибавяме солта и брашното и омесваме меко тесто. Разточваме тестото на кора с дебелина 4-5 мм. Изрязваме от кората различни фигурки – квадратчета, ромбчета, триъгълници, които изпържваме в голямо количество сгорещена мазнина.
ОБЯД
Жътварски таратор
Продукти за 4 порции: 500 г краставици, 1 л вода, 1-2 с.л. оцет, сол, копър
Нaчин на приготвяне: Обелваме краставиците и ги нарязваме на ситно. Сипваме водата и подправяме на вкус с оцет и сол. Поръсваме със ситно нарязан копър.
Задушено пиле
Прoдукти: 1 пиле, 100 г краве масло, 2 глави лук, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и запържваме цялото пиле от всички страни, докато порозовее. Изваждаме пилето и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме брашното, размито в малко вода и задушаваме няколко минути. Връщаме пилето, подправяме с черен пипер и сол на вкус, наливаме топла вода, която да покрие 2/3 от пилето, захлупваме и задушаваме на тих огън, докато месото напълно омекне.
Суфле с касис
Прoдукти: 300 г червен касис, 1000 г среда от кифла, 250 мл прясно мляко, 4 яйца, 200 г захар, 100 г краве масло, 2 ванилии, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме касиса и го подсушаваме. Накисваме кифлата в прясното мляко, след което я изстискваме и я смесваме със захарта, жълтъците и разбитото масло. Разбъркваме добре и прибавяме касиса. След това внимателно съединяваме сместа с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме в намаслена тавичка и печем във фурна, предварително загрята до 220°С. След като извадим от фурната, поръсваме с пудра захар, размесена с ванилия, и поднасяме веднага.
ВЕЧЕРЯ
Спагети на фурна
Продукти за 4 порции: 350 г спагети, 150 г варена шунка, 80 г краве масло, 4 яйца, 250 мл сметана, 100 г мек кашкавал, магданоз, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: В 3 л кипяща подсолена вода сваряваме спагетите и ги отцеждаме. Загряваме маслото и изпържваме нарязаната на ивички шунка. Объркваме я със спагетите. Изсипваме сместа в намазнена тавичка. Разбиваме яйцата на пяна и ги смесваме със сметаната. Подправяме със сол и черен пипер. Заливаме спагетите с тази смес и ги наръсваме с настъргания кашкавал. Печем 10 мин в силна фурна. Преди сервиране поръсваме със ситен магданоз.
Хлебна супа с боровинки
Прoдукти: 500 г смлени сухари от ръжен хляб, 100 мл мед или захарен сироп, 200 г боровинки, 1200 мл вода, канела на прах, масло и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Начукваме сухарите на ситно. Изсипваме ги във водата. Оставяме ги в нея, докато станат еднородна желеподобна маса. Варим кашата на слаб огън, като внимаваме да не кипне. Добавяме солта и меда (сиропа). Продължаваме да варим на слаб огън около 90 мин. Накрая добавяме боровинките. Подправяме с маслото и канелата. Поднасяме с прясно мляко.
Бутракът (Bidens tripartita L.) е едногодишно тревисто растение с височина до 80 см, право цилиндрично стъбло, зелено или малко червеникаво. Листата са къси, черешкови, дълбоко триразделни, а връхнит...
Предлагаме ви няколко изпитани и прости идеи за вилата, които можете да реализирате сами, без да търсите помощта на професионалисти и без да влагате много пари за скъп ремонт и нови мебели. Всичко, ка...
Талантливите дизайнери признават, че често черпят вдъхновение за своите проекти от албумите по изкуство и изложбите по живопис. Идеите, които му идват тогава, се оказват печеливши. Тънкият подбор на о...
АНТОНИЯ КОЕВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО Гъби със сметана Прoдукти: 500 г гъби, 1 глава лук, 3-4 с.л. олио, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 2 ч.ч пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, 200 г кашкав...