ЗАКУСКА
Палачинки с кайма
Прoдукти: 200 г прясно мляко, 2 яйца, 200 г брашно, щипка сол, мазнина за пържене; зa плънката: 250 г кайма, 1 глава лук, 1 яйце, 1 стрък праз, галета, 1 с. л. масло и 1 с. л. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: От яйцата, млякото и брашното приготвяме рядка каша, посоляваме и изпържваме в намазан с малко мазнина тиган 10 палачинки. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в загрятото олио, добавяме каймата с малко топла вода и пържим 5 минути. Отстраняваме от огъня и прибавяме галетата, магданоза, черния пипер и яйцето. Посоляваме, разбъркваме добре сместа и пълним палачинките. Навитите на рула палачинки подреждаме в плато, поръсваме със ситно нарязан праз и магданоз и заливаме с разтопено масло.
ОБЯД
Чорба от коприва с киселец
Продукти за 4-6 порции: 400 г коприва, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 1 корен пресен лук, 1 с.л. брашно, 100 г киселец, 5-6 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Потапяме копривата за 3-4 мин в 1 л вряща вода. Отцеждаме и я прекарваме през месомелачка. Задушаваме в половината от олиото и я заливаме с водата, в която сме я попарили. Отделно задушаваме в малко вода нарязания на тънки филийки стар лук, ситно нарязаните магданозен корен и пресен лук. Прибавяме задушената смес към чорбата. Отделно в останалото олио запържваме препеченото брашно. Разреждаме запръжката с малко бульон и я сипваме в чорбата. Прибавяме ситно нарязания киселец и зърната черен пипер, посоляваме и варим още 20 мин на умерен огън.
Пиле на фурна с картофи
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 500 г картофи, 30 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим пилето в подсолена вода, докато поомекне. Отцеждаме го, намазваме го с разтопеното масло и го натриваме с черен пипер. Нарязваме картофите на по-едри парчета и ги разстиламе в пръстен гювеч /или тавичка/. Поръсваме с черен пипер, слагаме отгоре пилето и наливаме от бульона, в който е вряло, до половината на продуктите. Печем в умерена фурна, като на всеки 15 мин обръщаме пилето и го обливаме със соса.
Баница с грис
Прoдукти: 500 г бяло брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. сол, 250 мл хладка вода, 1,5 л прясно мляко, 1 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. краве масло, 1 1/2ч.ч. грис, 6 яйца за плънката, 1 к.ч. краве масло /или олио/ за поръсване на корите, 1 ч.ч. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Омесваме тесто от брашното, 2 яйца, които сме разбили, олиото, солта и водата. Разточваме 6 кори, които оставяме да позасъхнат. Отделно кипваме прясното и като бъркаме с лъжица, сипваме в него 1 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. разтопено краве масло и гриса. Когато сместа се поохлади прибавяме 6 предварително разбити яйца. Наръсваме с разтопено краве масло /или олио/ половината от корите и ги нареждаме една върху друга в намаслена тавичка. Разстиламе плънката и отгоре нареждаме останалите кори, които също поръсваме с мазнина, като най-горната кора поръсваме най-обилно, а освен това е напръскваме със студена вода. Печем баницата в умерена фурна. След като се опече, нарязваме я на парчета и я поръсваме с пудрата захар.
ВЕЧЕРЯ
Брюкселски медальон
Продукти за 4 порции: 4 резена целина, 2 с.л. краве масло, 4 парчета черен дроб, 1 яйце, брашно, галета, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме целината и я изпържваме в сгорещената мазнина до светло златистожълто. Вземаме парчета черен дроб с големината на целината, овалваме ги последователно в брашно, яйце и галета и ги изпържваме от двете страни. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и лимонов сок и нареждаме дроба върху целината.
Крем с банани и кисело мляко
Прoдукти: 300 г банани, 4 с. л. захар, 1 кофичка кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Пасираме бананите и ги разбъркваме с киселото мляко, което трябва да е с по-висока масленост. Разбиваме леко и добавяме захарта. Разбиваме, докато захарта се стопи (по-добре да бъде пудра захар). Разпределяме крема в чаши и оставяме за 1-2 чаша на студено. По желание можем да гарнираме - с бисквити, разбити белтъци, сметана и др.
Таката (Tacca) е любопитно растение с широко разперени крилоподобни прицветници, има разкошни черно-кафяви цветове с дълги “мустаци”. Тя е член на малобройното семейство Такови (Taccaceae), многогодиш...
Уви, замърсеният въздух в големите градове не е единственият враг на здравето ни. Такива има много и под нашия собствен покрив. Азотен диоксид Източник: Газовият котлон, чийто продукт на ...
Удар с топка, по-силно почесване, продължително излагане на слънце... причините за кръвотечение от носа при малките деца са многобройни, но самият инцидент няма сериозни последствия. Стига, разбира се...
След едногодишно забавяне поради световната икономическа криза Марина Бей Сандс - курортът който се издига в началото на едноименния залив Марина Бей в Сингапур, приема туристи и конгресмени от цял...